23948sdkhjf

Nobina vann miljardkontrakt

Nobina vann trafikuppdrag för SL omfattande drygt 250 bussar som sträcker sig över åtta år med möjlighet till två års förlängning. Avtalet är värt 5 miljarder kronor.
SL:s beslut betyder att Nobina fortsätter att köra busstrafiken i Tyresö, samt tar över trafiken Haninge och Nynäshamn. Det totala värdet beräknas till närmare 5 miljarder kronor över den åttaåriga löptiden. Genom avtalet ska Nobina ansvara för trafiken i södra delarna av Stockholms län från juni 2015. Beslutet om tilldelningen kan överklagas senast den 14 november.

– Vi är oerhört glada över att få fortsatt förtroende från SL att ansvara för busstrafiken i Tyresö, och dessutom ta över trafiken i Haninge och Nynäshamns kommuner. Denna kontraktsvinst ökar vår marknadsandel i Norden och ger en omsättningstillväxt på över 5 procent. Vinsten ger Nobina en långsiktigt stark position i Nordens mest expansiva storstadsregion, säger Ragnar Norbäck , vd och koncernchef för Nobinakoncernen .

Uppdraget från SL innebär en omfattande omställning av nuvarande trafikutbud, för att bland annat möta anslutningar till en ökad pendeltågstrafik, vilket över tid ger ett bättre reseutbud för resenärerna. För Nobina innebär avtalet initiala investeringar som i kombination med starka intäktsdrivande resandeincitament och kommande utbudsförbättringar väntas ge Nobina en verksamhet med god lönsamhet.

– Vi ser positivt på trafikavtalets ersättningsmodell som till stor del beror på antalet påstigande passagerare, vilket är en modell vi har goda erfarenheter av sedan tidigare och som ger oss stora möjligheter att utveckla kontraktets affär och bidra till ökad samhällsnytta.

Omkring 100 bussar kommer att tillhandahållas av SL vid trafikstarten, utöver Nobinas befintliga bussar. Nobina kommer även att investera i cirka 125 nya bussar till en bussflotta som präglas av starkt miljöfokus där samtliga fordon kommer att drivas med förnyelsebart bränsle.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062