23948sdkhjf

Spårfel rapporteras inte

Att det finns åtskilliga brister på de svenska järnvägsspåren är väl känt – ny forskning visar nu att många lokförare struntar i att rapportera de upplevda bristerna.
Det är forskaren Rebecka Forsberg vid Umeå universitet har intervjuat lokförare som kör på de svenska spåren som håller varierande kvalitet. Det framkom att bristerna är så talrika att de blivit ett normaltillstånd och därför rapporterar inte lokförarna dessa. De blundar för mindre fel helt enkelt, enligt Rebecka Forsberg som gjort studien som Sveriges Radio rapporterat om.

Att lokförarna struntar i de många talrika mindre felen kan kännas mänskligt, men det är mycket allvarligt, enligt Rebecka Forsberg. Just för att lokförarna är järnvägens öron och ögon på plats utmed de svenska järnvägsspåren. Små fel kan snabbt bli stora om de inte blir kända och åtgärdade – men om de små fel rapporteras och åtgärder sätts in snabbt kan pengar sparas och säkerheten tryggas.

Enligt Rebecka Forsberg är en del i problemet att tågoperatörerna pressar på för att tågen ska gå i tid. Att rapportera fel och brister kan då ses med irritation, lokföraren upplevs som en person som hotar målet att köra tågen i tid.

Till det kommer att många som verkligen rapporterat spårproblem har upplevt att rapporterna lämnats utan åtgärd, något som framkom i Sveriges Radios rapportering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062