23948sdkhjf

Busskameror stoppade

Övervakningskameror i bussar finns på många håll – men i Lidköping blev det stopp. Det har Förvaltningsrätten bestämt efter Datainspektionens överklagan rapporterar NLT.
Söne Buss vann upphandlingen av busstrafiken i Lidköping och ett av beställaren Västtrafiks krav var att operatören skulle ha övervakningskameror, rapporterar NLT, Nya Lidköpings-Tidningen. Länsstyrelsen sa ja men Datainspektionen överklagade tillståndet till Förfaltningsrätten som 4 november bestlutade att stoppa kameraplanerna.

Beslutet kan synas märkligt eftersom övervakningskameror förekommer på många håll. Men enligt Förvaltningsrätten har Söne Buss inte kunna visa på tillräckligt stora säkerhetshot för att det ska vara befogat att inkräkta på den personliga integriteten som all kameraövervakning innebär.

Anledningen är att bussbolaget inte har kunnat visa att fordonen skulle vara så utsatta att det väger upp kränkningen av den personliga integriteten som videoövervakningen skulle innebära. Om domen får några konsekvenser för andra bolag som har kameraövervakning återstår att se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063