23948sdkhjf

Fetare testdockor i USA

De testdockor som används vid krocktester väger 75 kg – allt för lättviktigt i USA där en ny docka på 120 kg snart lanseras, rapporterar Sky News.
USA:s invånare blir allt tyngre och den trenden gäller även Europa och Sverige. Men de testdockor som används vid forskning om trafikolyckor har inte hängt med, den manliga varianten väger nu som för 30 år sedan runt 75 kg. Det finns också en litet mindre kvinnlig docka och dockor som föreställer barn i olika åldrar – alla återspeglar dock de kroppsliga dimensioner som rådde för relativt länge sedan.

I USA har frågan blivit brännhet sedan forskning som testdocktillverkaren Michegan Humanetics gjort visar att överviktiga fordonsförare löper 78 procents större risk att dö i en olycka jämfört med en person med 80-talsvikt. Enligt företaget baseras även den säkerhetsstandard som används globalt på data som samlades in runt 1980 genom att man då mätte och vägde människor som levde då.

Men nu kommer alltså nya bastantare dockor. Och därmed kan trafikforskarna förhoppningsvis komma på lösningar som gör att även överviktiga och feta fordonstrafikanter får ökade chanser att överleva olyckor i framtiden. Tungviktsdockorna väntas bli klara för leverans i början av nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078