23948sdkhjf

Taxipris upplevs skäligt

74 procent av dem som åker taxi tycker att priset för resan är skäligt. Två procent känner sid dock lurade, enligt en ny undersökning.
Det är Transportstyrelsen som låtit göra en undersökning om kundernas uppfattning om taxipriset i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund. Undersökningsföretaget InterMetra genomförde själva arbetet med att utföra 766 personliga intervjuer av taxiresenärer på i de nyss nämnda orterna. Passagerarna fångades upp på flygplatser, järnvägsstationer och vid hotell. Intervjuerna har genomförts under olika tider på dygnet och på olika veckodagar, inklusive helger. Intervjuerna har kompletterats med observation av jämförpriser på prisinformationsdekaler.

De allra flesta tycker att priset för resan var skäligt. Andelen har ökat från 70 procent under en mätning som gjordes år 2010 till 74 procent vid årets mätning. 17 procent tycker priset var högt, men de känner sig ändå inte lurade. Endast 2 procent tycker att priset var så högt att de känner sig lurade. Detta är i nivå med tidigare mätningar.

– Sverige tillämpar fri prissättning inom taxi och därför är det positivt att det ändå är så få som känner sig lurade på priset även om det naturligtvis är tråkigt för dem som drabbas. Vi vill dock undvika att någon ska behöva hamna i den situationen. Transportstyrelsen har därför lämnat ett förslag till regeringen på att taxiföraren måste lämna en prisuppgift före varje färd i taxitrafik om det högsta jämförpriset för aktuellt fordon överstiger 500 kr, säger Maria Åkerlund , utredare på Transportstyrelsen.

Förslaget ligger med i en proposition om tydlig prisuppgift vid taxiresor som alliansregeringen lämnade till riksdagen i juni 2014 och som nu bereds av riksdagens trafikutskott. Ändringarna föreslås träda ikraft den 1 januari 2015.

FAKTA/Prisinformationsdekaler
I princip alla taxibilar har idag synliga dekaler med prisinformation. Det finns ett stort prisspann på högsta jämförpris, framför allt i Stockholm:
Stockholm 299 kr-1 499 kr
Göteborg 247 kr-695 kr
Malmö/Lund 212 kr-505 kr
Det högsta jämförpriset är priset för en standardresa på 10 kilometer som tar 15 minuter. Hos en stor majoritet av bilarna ligger högsta jämförpris inom intervallet 250 - 350 kr. Närmare tre av fyra kunder känner till att det ska finnas en synlig dekal med prisinformation på taxibilarna. Det är ingen skillnad jämfört med en liknande undersökning som gjordes 2013. Även om kännedomen om prisdekalerna är stor är det endast var fjärde resenär som använder den för att beräkna vad resan kommer att kosta. Istället väljer var fjärde resenär att fråga om priset innan resan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078