23948sdkhjf

Bussförare friad i Danmark

En dansk domstol i Roskilde friade en svensk bussförare som kört 100 km/h i Danmark utan 100-dekal med dansk flagga. Regeln saknar stöd i EU.
Den aktuella bussföraren stoppades av polis när denne körde genom Danmark och bötfälldes för att kört 100 km/tim utan att ha haft 100-dekal med dansk flagga. Dekalens inköpspris är 650 danska kronor per buss, och enligt de danska myndigheterna måste den finnas synlig i bakrutan om bussen ska få framföras i 100 km/h. Företaget där föraren arbetar vände sig till Sveriges Bussresearrangörer, SB. Organisationens styrelseledamot, advokat Jörgen Sköld, kontaktade sin kollega i Danmark och krävde besked av domstolen om den aktuella lagen hade godkänts av EU. Enligt SB har EU inte fått en dylik förfrågan från danska myndigheter. Domstolen har efter att åklagaren ett antal gånger bett om uppskov nu meddelat att föraren är frikänd.

– Vi försöker i mån av egna resurser driva frågor som skall underlätta för våra medlemmar och inte minst förarna som blivit villebråd för olika länders Poliskårer, säger Toni Schönfelder, ordförande i Sveriges Bussresearrangörer.

Om domstolens utslag blir prejudicerande är för tidigt att säga, men advokat Jörgen Sköld prövar nu detta via sina danska kontakter. Så länge lagen inte omprövats kommer den danska
Polisen inte att agera
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063