23948sdkhjf

SL storbantar busstrafiken

SL:s anslag skärs ner med 250 miljoner – det innebär att 1000 bussturer om dagen försvinner samtidigt som T-banetrafiken blir något glesare.
Det är Alliansen i Stockholms Läns Landsting som beslutat om bantningen av SL:s budget. Bakgrunden är, enligt politikerna, att kollektivtrafiken inte ökat trots stora investeringar under senare år. Få bilpendlare har gått över till kollektivtrafiken och därför måste anslagen ner.

Som tidigare rapporterats på bland annat rt-forum förhåller det sig också så att SL:s kostnader ökar betydlig snabbar än intäkterna. I hela landet visar all statistik att en växande kollektivtrafik generera ännu mycket högre kostnader. Även SL kan redovisa fler resenärer, men ökningen är inte alls så stor som politikerna planerat. Kollektivtrafiken verkar ha svårt att knipa marknadsandelar från bilpendlarna som envist tycks hålla fast i ratten.

Om SL skulle klara att behålla dagens nivå på trafiken skulle det behövas 500 nya miljoner, enligt det trafikdrivande bolaget. Men det blir bara 250 miljoner kronor och därmed är neddragningar av trafiken oundvikliga, enligt SL.

Konkret handlar det om att runt 1000 bussturer dras in, många busslinjer får glesare trafik. Även tunnelbanan drabbas av glesare trafik och indragna turer, 15-20 färre avgångar räknar SL med att det kommer att bli med den bantade budgeten.

Utöver detta blir det sannolikt så att upprustningen av Roslagsbanan senareläggs. Det mycket kostsamma projektet Spårväg City läggs på is, vilket innebär att den planerade förlängningen av spårvägen till Centralstationen inte blir av under de närmaste åren. Även de beslutade utbyggnaderna av tunnelbanan kan komma att skjutas på framtiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078