23948sdkhjf

Meteorit åkte spårvagn

En 80 kg tung och 4,5 miljarder år gammal meteorit tog spårvagnen i Helsingfors till sitt nya hem i stadsdelen Gumtäkt.
Den här meteoriten skrämde många i Helsingfors från vetten när den for över himlen för 115 år sedan, 1899. Ett mäktigt ljussken följt av en rejäl knall likt det som hände i Ryssland här om året. Den här meteoriten slog ner i Bjurböle nära Borgå och var innan nedslaget en rejäl bumling på totalt omkring 400 kg.

Liksom den ryska meteoriten så splittrades dock Bjurbölemeteoriten i olika stora beståndsdelar, den finska lämnade dock efter sig betydligt större fragment än vad som var fallet i Ryssland. Den största kända biten väger alltså 80 kg och fick nu åka spårvagn från Universitetsmuseet i Helsingfors till sitt nya hem på naturvetarnas campus i stadsdelen Gumtäkt. Fler mindre meteoritbitar från det här nedslaget är kända men forskarna tror att det kan finnas fler undanstoppade i finska hem eller sålda till samlare. Minsta lilla meteoritbit betingar ett mycket stort värde nämligen.

Varför spårvagn? Jo meteoriten är extremt skör och kan gå sönder av minsta skakning. Därför blev det spårvagn i stället för bil, dessutom fick meteoriten åka med en specialtransport helt utan andra passagerare än de astronomiska experterna.

I dag minns ingen levande människa meteoritnedslaget i Bjurböle, annat var det för 115 år sedan. Händelsen väckte enorm uppmärksamhet runt om i Europa. Det är faktiskt ett av de större kända meteoritnedslagen under de senaste 1000 åren i hela världen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094