23948sdkhjf

275 dog på vägarna

Enligt preliminär statistik omkom 275 personer på väg under 2014. Det är en uppgång från förra året då 260 personer omkom.
Trots att fler dog på vägarna förra året jämfört med 2013 så fortsätter långsiktigt den sjunkande trenden vad gäller antalet omkomna i vägtrafiken. Det visar preliminär statistik som Transportstyrelsen tagit fram. För även om antalet omkomna i vägtrafiken har ökat med 15 personer finns det goda möjligheter att uppnå målet med högst 220 omkomna i vägtrafiken år 2020, ett mål som Riksdagen satt upp. Utvecklingen av antalet omkomna skiljer sig mellan olika trafikantkategorier. Medan antalet omkomna bilförare och bilpassagerare samt motorcyklister har minskat har antalet omkomna mopedister, cyklister och gående ökat.

Antalet omkomna cyklister ökade betydligt, från 15 till 34, mellan 2013 och 2014, vilket är högre än de senaste åren. 23 cyklister har omkommit i kollision med motorfordon och 11 i singelolyckor.

– Allt fler cyklar vilket är bra med tanke på miljö och hälsa men det är oroande att fler cyklister förolyckas eller skadas svårt. Tillsammans med Trafikverket och andra aktörer har vi varit med att ta fram en gemensam strategi för säkrare cykling som bland annat ska fungera som ett stöd för stat och kommun att bygga säkrare cykelvägar, säger Jacob Gramenius , stabsdirektör och stf generaldirektör på Transportstyrelsen.

Under 2014 omkom 53 fotgängare jämfört med 42 omkomna 2013. December var den mest olycksdrabbade månaden med 12 omkomna fotgängare. Av de fotgängare som omkom 2014 var 31 personer 65 år eller äldre. Tio fotgängare har blivit påkörda på ett övergångsställe.

Transportstyrelsen arbetar också med andra frågor som rör säkerheten på väg:

Autonom körning: redan idag finns fordon som kan hjälpa föraren i vissa riskfyllda situationer och utvecklingen går mot alltmer självkörande fordon. Transportstyrelsen ser positivt på denna utveckling.
Transportstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att informera brett om faran med att använda mobiltelefonen på ett trafikfarligt sätt. Transportstyrelsens kampanj Sluta Rattsurfa pågick mellan den 1 och 31 december med bland annat reklam i radio och filmer på YouTube och vänder sig främst mot unga vuxna (18-30 år) som är den största riskgruppen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141