23948sdkhjf

"Mer kollektivtrafik!”

Regeringen kommer att satsa stor på kollektivtrafiken – det löftet levererade nya infrastrukturministern Anna Johansson (S) när Transportforum i Linköping öppnade 8 januari.
– Minst 250 000 nya bostäder ska byggas till 2020, det har regeringen beslutat. Genom bättre samverkan mellan utbyggd kollektivtrafik och bostadsbyggande kan vi bygga mer till fler, sa Anna Johansson när hon höll sitt jungfrutal på Transportforum som hon jämförde med en närmast religiös mässa för alla inom transportbranschen.

Enligt Anna Johnansson är den nya regeringen fast besluten om att planeringen av kollektivtrafik och transportsystem ska vara en integrerad del av samhällsplaneringen i allmänhet och bostadsbyggandet i synnerhet.

– Därför har regeringen i dag (8 jan, reds. anm.) beslutat att Trafikverket i samråd med Boverket ska ta fram riktlinjer för stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer, sa Anna Johansson.

Hon understök i det sambandet vikten av att satsa på att öka kollektivtrafiken för att åstadkomma en hållbar utveckling. Därför måste städerna prioritera kollektivtrafik liksom cykel och gång, det handlar om att skapa ett Sverige som är både miljömässigt, ekonomiskt liksom socialt.

Även järnvägen kom på tal, där Anna Johansson gav den förra regeringen ett par erkännanden: Dels att den i slutet av sin tid ändra sin inställning att bli positiva till byggandet av höghastighetsbanor och dels att det faktiskt finns pengar att börja jobba med. Viktigt eftersom den nu sittande minoritetsregeringen i alla fall inledningsvis måste regera med Alliansens budget som riksdagens beslutat om.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078