23948sdkhjf

Fler tåg i tid 2014

Under 2014 var punktligheten för persontrafiken 90,3 procent vilket är bättre än 2013. Det rapporterade Trafikverket under Transportforum i Linköping.
Trots en tuff sommar med flera extraordinära händelser är 2014 års punktlighet en förbättring jämfört med åren 2011-2013, konstaterar Trafikverket. Punktligheten för persontåg har under de senaste åren ökat. Under 2014 var punktligheten för persontrafiken 90,3 procent.

Under sommaren utsattes tågtrafiken för flera extraordinära händelser. Till exempel extrema temperaturer i juli och augusti orsakade ett flertal spårfel med hastighetsnedsättningar och förseningar som följd. Även branden i Västmanland i augusti påverkade punktlighet för många tåg negativt liksom arbetsmarknadskonflikten bland tågpersonal i södra Sverige under en stor del av juni. Trots dessa händelser så visar punktligheten på en positiv trend.

– Det är glädjande att trenden är positiv. Men vi är inte nöjda med att 9 av 10 persontåg går i tid. Sedan drygt ett år bedriver vi ett gemensamt arbete i branschen ”Tillsammans för tåg i tid”. Våra analyser visar att de flesta orsakerna till förseningarna finns inom sex områden. (Infrastruktur, Avgångstid, Fordon och vagn, Från utland, Banarbete och Obehöriga i spår). Genom att arbeta tillsammans där varje part har sitt ansvar och sätta gemensamma utmanade mål samt att koncentrera åtgärder till dessa områden så är det vår förhoppning att den långsamt uppåtgående trend vi kan se idag också blir långsiktigt hållbar, säger Gunnar Malm , Trafikverkets generaldirektör.

Att satsa på punktlighet gynnar många och är lönsamt. En uppskattning som gjorts genom en intervjustudie tidigare i år visar att tågförseningar kostar Sverige cirka fem miljarder per år.

– Att fortsätta arbeta med punktlighet är oerhört angeläget men det kommer att ta tid att komma till rätta med eftersatt underhåll i ett komplicerat system med hög belastning och höga krav, inte minst på säkerhet. Resultaten kommer inte över en natt, men vi tar steg tillsammans framåt varje dag, säger Gunnar Malm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.396