23948sdkhjf

Myndighet för upphandlingsstöd

Civilministern har utsett en utredare som ska förbereda den nya Upphandlingsmyndigheten – hoppet är bättre upphandlingar och färre kostsamma överklaganden.
Civilminister Ardalan Shekarabi har utsett Hans-Eric Holmqvist att som särskild utredare förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet för upphandlingsstöd, Upphandlingsmyndigheten.

Hans-Eric Holmqvist har tidigare bland annat varit generaldirektör för Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, SWEDAC, samt statssekreterare i Justitiedepartementet med ansvar för förvaltningspolitik. Utredaren ska bland annat bemanna myndigheten och lämna förslag till instruktion och regleringsbrev. Utredaren ska även vidta de åtgärder som i övrigt krävs för att Upphandlingsmyndigheten ska kunna inleda sin verksamhet den 1 september 2015. Hoppet är att framtida upphandlingar ska bli bättre och att antalet kostsamma överklaganden, ofta till följd av felaktig hantering av upphandlingen, ska kunna undvikas. Kollektitrafiken har drabbats av en lång rad upphandlingar överklagats och fått göras om. Inte så sällan har ytterst kostsamma direktupphandlingar fått genomföran i väntan på att en överklagad och rättsligt fälld upphandling kan göras om.

Förordnandena för utredaren gavs 12 januari och gäller tills vidare, dock längst till dess att arbetsuppgifterna i utredningen är slutförda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.319