23948sdkhjf

Prischock i Ragundaupphandling

Centrala Buss la det enda budet på linjetrafiken inom Ragunda kommun - därmed kommer kostnaderna att bli 28 procent högre från och med december 2015, konstaterar Länstrafiken Jämtland.
16 januari tilldelades Centrala Buss avtalet för linjetrafik inom Ragunda Kommun. Kontraktet är på 14,43 miljoner kronor vilket innebär en kostnadsökning på 28 procent jämfört med dagens avtal som kommer att löpa i december 2015.

Det innebär en betydande kostnadsökning som Länstrafiken inte räknat med när upphandlingen inleddes. När upphandlingstiden gått ut hade endast ett anbud gällande trafikavtalet för linjetrafiken i Ragunda kommit in. Ett faktum som oroar är just att endast ett anbud inkommit i upphandlingen, nu fruktar Länstrafiken att det kan bli flera fall där det bara finns en anbudsgivare vid kommande upphandlingar.

– Syftet med offentliga upphandlingar är bland annat att för skattebetalarnas räkning dra nytta av konkurrensen på aktuell marknad. När bara en aktör lämnar in anbud och prisökningen blir så här stor är det ett bekymmersamt läge, säger Thomas Hägg , tf vd Länstrafiken i Jämtlands län AB.

– Om denna tendens fortsätter är vi kanske tvingade att i framtiden köra all busstrafik och även småbilstrafik som färdtjänst och sjukresor i egen regi, säger Thomas Andersson , tf ordförande Länstrafiken.

Trafikavtalet är ett så kallat produktionsavtal. Det innebär att Centrala Buss får en fast ersättning som baseras på den produktion som beställts. Totalt landar kontraktsumman på 14,43 miljoner kronor vilket alltså innebär 28 procents kostnadsökning jämfört med dagens avtal.

Fotnot. Kontraktstiden är på åtta år och trafikstart 13:e december 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065