23948sdkhjf

Hyresgäster plankar mest

27 procent av de som bor i hyreslägenhet har plankat på kollektivtrafiken senaste året – men de som äger sin bostad plankar inte, enligt Demoskops underökning.
Underökningen har gjort av Demoskop på uppdrag av intresseorganisationen Planka.nu i Stockholm som med både lagliga och illegala metoder arbetar för en helt skattefinansierad kollektivtrafik. Underökningen visade att hyresgäster är mest plankningsbenägna medan de som bor i gård, radhus, eller villa uppgav att de aldrig plankat under det senaste året. Genomsnittet för alla tillfrågade hamnade på 11 procent med hyresgästerna i topp med 27 procent. Av detta drar Planka.nu slutsatsen att det är personer med svagare ekonomi som är mest motiverade att hoppa på tunnelbanor, bussar och språrvagnar utan giltigt färdbevis.

– Avgiftstrycket på kollektivtrafiken är en klassfråga. Vi tycker det är positivt att många får vardagsekonomin att gå ihop genom plankning, men att införa fri kollektivtrafik är en bättre lösning på sikt, säger Christian Tengblad på Planka.nu.

Undersökningen understryker också att de som plankat är vaneresenärer, 86 procent av dem åker kollektivtrafik varje dag eller någon gång i veckan. Genomsnittet för alla tillfrågade i undersökningen gav vid handen att 63 procent kunde räknas till kategorin vaneresenärer.

– Utan kollektivtrafiken stannar Stockholm och drabbas av en akut trafikinfarkt. Istället för att sätta upp spärrar för att stänga ute stockholmare med lite pengar borde vi belöna alla som väljer det effektivaste och klimatsmartaste sättet att resa, säger Christian Tengblad.
Nedbrytningarna i grupper som uppges är statistiskt signifikanta och telefonintervjuerna gjordes med 213 stockholmare i åldrarna 18-89 år, mellan 30 december 2014 och 7 januari 2015. Frågan som ställdes var "Har du någon gång det senaste året medvetet åkt med kollektivtrafik utan giltig biljett?"

Fotnot. Rt-forum antar att de yngre åldrarna troligen är överrepresenterade bland plankarna, i alla fall på tunnelbanan. Där krävs nära nog akrobatiska färdigheter för att ta sig över spärrarna eller obehaglig närhet till en resenär framför med giltigt färdbevis. Men det är redaktionens fria spekulationer och ingenting annat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063