23948sdkhjf

Elbuss rullar i Göteborg

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Tyst, avgasfri och passagerarvänlig. Volvo Bussars nya elbuss testas nu för första gången i trafik i Göteborg – 15 juni sker den officiella premiären.

I mitten av juni startar trafiken på linje 55 mellan Lindholmen och Chalmers/Johanneberg i Göteborg. Det är en ny busslinje som kommer att trafikeras av tre helt eldrivna bussar och sju laddhybridbussar, samtliga från Volvo Bussar. Fordonen är utrustade med batterier som snabbladdas med förnybar el vid ändhållplatserna. Elbussarnas energiförbrukning är cirka 80 procent lägre än för motsvarande dieselbussar. Linjen är ett resultat av samarbetet ElectriCity, där nya lösningar för framtidens hållbara kollektivtrafik utvecklas, demonstreras och utvärderas.

Innan den tas i trafik ska Volvos nya elbuss även visas på den stora kollektivtrafikmässan UITP i Milano 8-10 juni. Dit kommer inköpare av kollektivtrafik från hela världen för att ta del av nyheter i branschen.

– Nu genomför vi de sista testerna för att säkerställa att allt fungerar som det ska vid trafikstarten. Det här är en viktig milstolpe i vår utveckling av nya lösningar för elektrifierad busstrafik. Den tysta och helt avgasfria driften kommer att bidra både till en bättre stadsmiljö och minskad klimatpåverkan samtidigt som passagerarna får en behagligare resa säger Håkan Agnevall , vd på Volvo Bussar.

Passagerarnas önskemål har också påverkat utformningen av de nya elbussarna på flera sätt.

– Till exempel sker all på- och avstigning snabbt och smidigt genom en extra bred dörröppning med lågt insteg mitt på bussen. Här har vi också en stor yta med lågt och plant golv, för att underlätta för passagerare med barnvagn eller rullstol, säger Håkan Agnevall.

Volvos designers har strävat efter att ge bussen ett modernt och välkomnande intryck. Interiören är ljus och luftig och det finns eluttag installerade för den som vill ladda mobilen. Bussen är utrustad med wifi. Trots att elbussen bara är 10, 7 m lång (en dryg meter kortare än en konventionell buss) har den plats för upp till 86 passagerare. Den centrerade förarplatsen bidrar till en hög passagerarkapacitet.

Kommersiell lansering 2017 
I Volvo Bussars program av elektrifierade bussystem finns sedan tidigare Volvo 7900 Hybrid som blivit en kommersiell framgång med fler än 2000 sålda bussar, och Volvo 7900 Electric Hybrid som lanserades hösten 2014. Till skillnad från dessa är den nya elbussen i Göteborg ett konceptfordon. Serietillverkning av helt eldrivna Volvo-bussar är planerad till 2017.

Elbussen en del av ElectriCity 
Trafiken med elbussar på linje 55 i Göteborg är ett resultat av ElectriCity. Det är ett samarbete mellan forskning, industri och samhälle där nya lösningar för framtidens hållbara kollektivtrafik utvecklas, demonstreras och utvärderas. Här deltar bland annat Volvokoncernen, Chalmers, Energimyndigheten, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Keolis, Göteborgs Stad, Göteborg Energi, Lindholmen Science Park och Johanneberg Science Park .
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Striden om Gotland är över

Från Volvo till Yutong

Vikingaland turismprisade

Först i Norden

Tävlingen framtidens transportlösning avgjord

Tåg till Dalafjällen

Nyhetsbrev

Förseningar kostar miljarder

Arkiv

Norwegian säljer dotterbolag

Nya tungviktare till Samtrafikens styrelse

Ryanair lämnar Skavsta

Spännande smaksensation

I dagarna lanserade Brutal Brewing ett nytt öl i begränsad upplaga.

Drivmedlesskatt får kritik

Tuff kritik mot skånsk tågupphandling

Ny självkörande busslinje startas

Besöksnäringen och turistbussen

Alkoholfri succé

Bästa julölet korat

Eleverna visar hållbara transportlösningar

Nio av tio julresor sålda

Svenskarna fortsätter att flyga och fara över jul och nyår, det visar försäljningssiffrorna från en av de stora researrangörerna.

Plus

Fem snabba fågor…

Högtryck i jultrafiken

Masurien – okänd pärla i Centraleuropa

Masurien är en spännande destination i Sveriges närhet och perfekt för bussresan – Lundwall Travel slår ett slag för det tämligen okända sjölandskapet i nordöstra Polen.

Plus

Tåg - snabbare och bättre

Alstom är en av Europas ledande tillverkare av järnvägssystem, allt från spårvagnar och superhöghastighetståg och det som finns där emellan. Sverige är redan storkund men företaget hoppas på fler affärer framöver.

Plus

Fem snabba frågor…

Ticketer köper Fara

Portugal vann igen

Svår bussolycka i Sollentuna

Høven vd i SJ Norge

4

Järnvägsfrämjandet sågar Riksrevisionen

Tre miljoner till besöksnäringen

Schram till Norwegian

Ferry till Furuvik

Fredman avancerar

Transportföretagen tar över Vintervägforum

SJ storsatsar på VR

Scania bantar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.533