23948sdkhjf

Elbuss rullar i Göteborg

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Tyst, avgasfri och passagerarvänlig. Volvo Bussars nya elbuss testas nu för första gången i trafik i Göteborg – 15 juni sker den officiella premiären.

I mitten av juni startar trafiken på linje 55 mellan Lindholmen och Chalmers/Johanneberg i Göteborg. Det är en ny busslinje som kommer att trafikeras av tre helt eldrivna bussar och sju laddhybridbussar, samtliga från Volvo Bussar. Fordonen är utrustade med batterier som snabbladdas med förnybar el vid ändhållplatserna. Elbussarnas energiförbrukning är cirka 80 procent lägre än för motsvarande dieselbussar. Linjen är ett resultat av samarbetet ElectriCity, där nya lösningar för framtidens hållbara kollektivtrafik utvecklas, demonstreras och utvärderas.

Innan den tas i trafik ska Volvos nya elbuss även visas på den stora kollektivtrafikmässan UITP i Milano 8-10 juni. Dit kommer inköpare av kollektivtrafik från hela världen för att ta del av nyheter i branschen.

– Nu genomför vi de sista testerna för att säkerställa att allt fungerar som det ska vid trafikstarten. Det här är en viktig milstolpe i vår utveckling av nya lösningar för elektrifierad busstrafik. Den tysta och helt avgasfria driften kommer att bidra både till en bättre stadsmiljö och minskad klimatpåverkan samtidigt som passagerarna får en behagligare resa säger Håkan Agnevall , vd på Volvo Bussar.

Passagerarnas önskemål har också påverkat utformningen av de nya elbussarna på flera sätt.

– Till exempel sker all på- och avstigning snabbt och smidigt genom en extra bred dörröppning med lågt insteg mitt på bussen. Här har vi också en stor yta med lågt och plant golv, för att underlätta för passagerare med barnvagn eller rullstol, säger Håkan Agnevall.

Volvos designers har strävat efter att ge bussen ett modernt och välkomnande intryck. Interiören är ljus och luftig och det finns eluttag installerade för den som vill ladda mobilen. Bussen är utrustad med wifi. Trots att elbussen bara är 10, 7 m lång (en dryg meter kortare än en konventionell buss) har den plats för upp till 86 passagerare. Den centrerade förarplatsen bidrar till en hög passagerarkapacitet.

Kommersiell lansering 2017 
I Volvo Bussars program av elektrifierade bussystem finns sedan tidigare Volvo 7900 Hybrid som blivit en kommersiell framgång med fler än 2000 sålda bussar, och Volvo 7900 Electric Hybrid som lanserades hösten 2014. Till skillnad från dessa är den nya elbussen i Göteborg ett konceptfordon. Serietillverkning av helt eldrivna Volvo-bussar är planerad till 2017.

Elbussen en del av ElectriCity 
Trafiken med elbussar på linje 55 i Göteborg är ett resultat av ElectriCity. Det är ett samarbete mellan forskning, industri och samhälle där nya lösningar för framtidens hållbara kollektivtrafik utvecklas, demonstreras och utvärderas. Här deltar bland annat Volvokoncernen, Chalmers, Energimyndigheten, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Keolis, Göteborgs Stad, Göteborg Energi, Lindholmen Science Park och Johanneberg Science Park .
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första spadtaget i Barkarby

Nu har första spadtaget den nya elektriska superbusslinjen tagits i Barkarby - där byggs nu Sveriges första fullständiga BRT-system.

Försäljningen av flytande fordonsgas ökar kraftigt

Ny statistik från SCB visar att försäljningen av flytande fordonsgas femfaldigades 2019.

1

Färdtjänsten – så tycker brukarna

SL:s pendeltåg allt punktligare

Göteborg-Arenastaden direkt

Proaktivitet för en attraktivare kollektivtrafik

Håll dina kunder informerade i alla lägen! Emma Fernlöf från Hogia är en av talarna på kollektivtrafikmässan IT-Trans i Karlsruhe i början av mars.

Nyhetsbrev

Vägarnas syndabockar

Arkiv

Framtidsspaning i Göteborg

Här finns snön!

Bättre och billigare kollektivtrafik

Med rätt styrmedel kan kollektivtrafiken bli både bättre, attraktivare och billigare. Det säger Torbjörn Eriksson, Urbanet Analys. På Kollektivtrafikdagen i Solna 13 maj berättar han om hur det ska gå till.

Här minskade bilresandet

Extrastämma för Hybricon

Ambassadörer ska locka unga till järnvägen

Mångmiljonavtal i Jönköping

Ryggsäck ska locka turister

Volvo lanserar helt ny dubbeldäckare

Nu rullar Volvo 9700 DD, en helt ny dubbeldäckare för turist- och beställningstrafik – rt-forum har provkört bussen.

Premiär för hållbar diesel

Turisterna lagar korallerna

Det här tåget är riktigt grönt

TURBO-gruppen på Busstorget

Sveriges Bussföretags experter på turist- och beställningstrafik, TURBO-gruppen, är med på Busstorget 16-17 april på Aronsborg i Bålsta.

1

Hittade framgångsrikaste kollektivtrafiken

Jamil Khan, Lunds universitet, har hittat de svenska regioner som är bäst på kollektivtrafik - 13 maj kommer han till Kollektivtrafikdagen för att berätta om hur de burit sig åt.

Hon blev Klassens hjälte!

Nytt elektriskt bussamarbete

1

Bussen kommer inte fram!

En förarglig miss i stadsplaneringen gjordes i Tollare öster om Stockholm, där kommer bussen inte fram i det nybyggda området rapporterar Mitt i Nacka.

Nytt budgethotell lanseras

Mångmiljonaffär gick till Alstom

Elflygspremiär i höst

Färre dog i januaritrafiken

Nya djärva planer för Flixbus 2020

Ännu en tågoperatör siktar på Norrland

Volvos nya buss provkörd!

Skarpa förslag om biodrivmedel

Nyrekryterad till Taxiförbundet

Uppstickare in i finrummet

Bäst på brottsförebyggande

Ingen spårväg i Lund förrän till nästa jul

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.112