23948sdkhjf

Åland med i svensk mattävling

Åland utmanar svenska landskap i Sveriges största produktutvecklingstävling Matverk – finalen hålls i Nyköping under januari 2016.
Matverk 2016 är en tävling i produktutveckling som riktar sig till svenska landskap med stor final under Forum Nyköping som hålls i januari 2016. Tävlingen har i år fått ett exotiskt tillskott i Åland som utmanar de svenska regionerna. Initiativtagare och tävlingsledare för Åland är Lena Brenner som är landsbygdsutvecklare vid Ålands Landsbygdscentrum och dessutom arbetar med Ny Nordisk Mat, Äkta Smak och startat upp Skördefesten på Åland som årligen lockar besökare från både Sverige och Finland.

Nu brinner det i knutarna för åländska matentreprenörer att skapa lag och tänka kreativt. Den 19 november är det final på Ålands Hotell- och Restaurangskola. För Lena Brenner innebär deltagandet i Matverk en draghjälp när det kommer till att stimulera till samarbeten mellan olika yrken inom matbranschen.

– Vi har många duktiga innovatörer här på Åland och fina råvaror. Men alldeles för många sitter själva på sin kammare istället för att kontakta till exempel en kock. I Matverk är samarbetet ett krav och det tycker jag är bra, säger Lena Brenner .

Åland har god tillgång på fina råvaror med stora frukt- och grönsaksodlingar, kustnära fiske, fiskeodlingar, lamm- nöt- och grisköttsproducenter samt mejerier. Hela 60 procent av alla finska äpplen kommer från Åland och 30 procent av all lök.

– Trots fina förutsättningar är det lite knepigt att delta i finska matarrangemang eftersom vi bara pratar svenska här på Åland, så vi är jätteglada att Sverige vill ha oss med i Matverk, säger Lena Brenner.

Idéen att inkludera Åland i Matverk uppstod när skördefestens deltagare besökte Skånes matfestival och träffade Hans Naess, verksamhetsledare för Gastronomiska Samtal, som arrangerar Matverk. Lena Brenner har ytterligare en förhoppning med deltagandet i Matverk.

– Jag hoppas att tävlingen ska leda till att fler svenskar får mer smak av Åland, säger Lena Brenner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065