23948sdkhjf

VL knep biogasutmärkelse

Landstinget Västmanland och miljöarbetet inom VL fick årets Biogasutmärkelse för Sveriges miljösmartaste kollektivtrafik.
2 december delades utmärkelsen ut vid årets BiogasTing på Nalen i Stockholm. Biogasutmärkelsen delas ut till en person, organisation eller företag som gjort viktiga insatser för biogasens utveckling. I år gick utmärkelsen till Landstinget Västmanland och miljöarbetet inom Västerås Lokaltrafik (VL) som har Sveriges miljösmartaste kollektivtrafik, enligt juryn.

Med ett unikt och långsiktigt fokus på biogas i såväl stads- som regiontrafik har Landstinget Västmanland genom VL uppnått högst andel gasbussar i Sverige. Från och med 2015 nås hela länet med biogas via småskaliga bussdepåer som även banat väg för publika gastankställen på mindre orter.

– Det är helt fantastiskt att som offentligt bolag bli uppmärksammade på det här sättet. Det visar att vår medvetna miljösatsning som varit omskriven tidigare är värd allt hårt arbete. Att vi dessutom kan bidra till att förenkla för privatpersoner i vårt län att gå över till biogas är vi väldigt stolta över, säger Peter Liss , vd VL.

Utöver en fossilfri kollektivtrafik har VL även bidragit till en lokal cirkulär ekonomi där hushållens och lantbrukets restprodukter ger både bränsle till bussarna och näring till lantbruket.

– Vi var först i landet med kollektivtrafik på biogas i hela länet och vi tänker fortsätta vara en pådrivande kraft för ett miljösmartare Västmanland och Sverige, säger Tommy Levinsson (S) som är landstingsråd med ansvar för kollektivtrafiken.

Bakom årets Biogasutmärkelse står biogasbranschen i Sverige med Biogas Öst i spetsen.

– Vår önskan är att Biogasutmärkelsen ska bidra till biogasutvecklingen genom att uppmuntra och inspirera de som genomfört föredömliga initiativ för biogasens utveckling lokalt, regionalt eller nationellt, säger Lina Wiberg , styrelseordförande i Biogas Öst.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078