23948sdkhjf

Transportstyrelsen backar

Efter kritik från Sveriges Bussföretag backar nu Transportstyrelsen - öppnar för dispans från kör- och vilotidsreglerna på grund av ID-kontroller.
Transportstyrelsen öppnar nu för att Sveriges Bussföretag eller annan aktör ansöker om dispens om regeringens förslag för id-kontroll ombord på bussar införs. Sverige har som medlemsstat rätt att under extra ordinära omständigheter i enlighet med artikel 14 medge undantag från artiklarna 6-9 i förordning (EG) nr 561/2006. Undantag i enlighet med artikel 14 medges genom en dispens. Dispensen innebär följande lättnader:

• Daglig körtid får utsträckas till 10 timmar

• Maximal körtid per vecka får utsträckas till 60 timmar

• Körtid för två på varandra följande veckor får utsträckas till 120 timmar

• Rast får delas upp i 15 minuters perioder

• Dygnsvilan får förkortas till 9 timmar

• Veckovilan får reduceras till 24 timmar utan krav på kompensation.

En medlemsstat har möjlighet att utfärda en dispens som är giltig 30 dagar från dagen för beslut. Kvarstår behov av lättnader efter de 30 dagarna måste en ansökan göras till Kommissionen som då är beslutande. Transportstyrelsen prövar frågan om dispens efter inkommen ansökan.

– Frågan kommer behandlas på styrelsemötet i Sveriges Bussföretag i nästa vecka. Det är positivt att Transportstyrelsen öppnar för frågan, samtidigt som vi noga måste avväga om och när en sådan dispensansökan bör träda i kraft för att skapa största nytta för våra medlemsföretag. Regeringens förslag kommer om det införs ändra förutsättningarna för lång tid framöver och 30 dagar går fort, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078