23948sdkhjf

MTR vann pendeltågen

MTR Gamma AB kommer att ta över pendeltågsverksamheten i Stockholmsregionen – det stod klart 8 december.
Trafiknämnden i Stockholms läns landsting beslutade 8 december att uppdra åt MTR Gamma AB att bedriva pendeltågsverksamheten i Stockholmsregionen från december 2016. Uppdraget har en hög målsättning för kundnöjdhet, punktlighet och samverkan och sträcker sig över 10 år med en möjlighet till förlängning med ytterligare 4 år.

Pendeltågstrafiken i Stockholmsregionen är Sveriges mest trafikintensiva järnvägssystem med cirka 300 000 påstigande en vintervardag och är en mycket viktig del i kollektivtrafiken. MTR Gamma AB kommer från och med december 2016 att ha ett helhetsansvar för pendeltågsverksamheten, ett ansvar som bland annat omfattar trafikdrift, underhåll av fordon och stationer samt tjänster som till exempel kundservice.

– Upphandlingen har pågått i över två år och vi är nöjda med upphandlingsprocessen där vi har haft en tuff konkurrens med flera bra anbud. Både pris och kvalité har varit avgörande för beslutet och vi känner oss trygga i att vi tillsammans med MTR Gamma AB kan fortsätta att leverera och utveckla pendeltågstrafiken för våra resenärer, säger trafikförvaltningens tf förvaltningschef Ragna Forslund .

Under tiden för uppdraget kommer det att ske stora satsningar på infrastrukturen. Ett exempel är Citybanans öppnande som ger möjligheter till förbättringar men samtidigt utmaningar. Ersättningen för uppdraget baseras huvudsakligen på utförd produktion och hur väl målen för uppdraget uppfylls. Målen för uppdraget omfattar bland annat kundnöjdhet, punktlighet och samverkan.

FAKTA 1/Om upphandlingen
Avtalets värde är cirka 30 miljarder kronor (beräknat på 14 år)
Avtalstiden är 10 år med möjlighet till förlängning med ytterligare 4 år
Trafikstart sker 11 december 2016
Övriga anbudsgivare i bokstavsordning:
Abellio Pendeltåg Stockholm AB
Keolis Spår AB
SJ AB
Svenska Tågkompaniet Stelo AB

FAKTA 2/Om pendeltågen
Påstigande resenärer per år: cirka 87 miljoner
Kundnöjdhet: 66 procent november 2015
Antal trafikerade stationer: 53
Längd: 241 km
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078