23948sdkhjf

Snart elbuss i Ängelholm

13 december får Ängelholm tre stadsbusslinjer i stället för två – bland annat för att staden inför elbussar 2016.
Bakgrunden till att den skånska staden får ännu en stadsbusslinje är dels att staden får elbussar i början av nästa år, men också den nya Pågatågsstationen i Barkåkra. Tidtabellerna på alla linjerna är lagda för att göra det möjligt att byta till tåg och andra bussar på Ängelholms station. Den tidigare långa slingan på linje 1 delas i två linjer, 1 och 3.

Linje 1 går Midgården-Nya Kungsgården- Ängelholms station samt till Kulltorp, som linje 2 körde till tidigare. Linjen går en gång i halvtimmen och får några fler och senare kvällsturer fredagar och lördagar.

Linje 2 Vejbystrand-Barkåkra-Skälderviken-Ängelholms station går var tjugonde minut. Den har två olika körvägar, en via Skepparkroken/ Barkåkra station och en via Barkåkra kyrka. En gång i timmen kommer bussen nämligen att ansluta till tågen på Barkåkra station. Övriga avgångar kommer 2:an att köra via Barkåkra kyrka för att komma ner till centrum snabbare. Linje 2 kör inte längre till Kulltorp; dit får man åka med linje 1.

Linje 3 kommer att köra mellan Ängavången och Ängelholms station och kommer att stanna på de nya hållplatserna Akkas gränd och Aborrgränd. Linje 3 går en gång i halvtimmen.

Ängelholm får elbussar nästa år
I början av nästa år byts fem av åtta bussar i Ängelholm ut mot helt nya eldrivna bussar. Både Skånetrafiken/Region Skåne och Ängelholms kommun har högt ställda miljömål och Ängelholm är en lagom stor stad för att testa eldrift i stor skala.

– Målet är att all kollektivtrafik i Skåne ska gå på bränsle som är helt fossilfritt. Elbussarna drivs med bra miljövals-el, vilket är det bränsle som släpper ut allra minst klimatgaser. Med eldrift minskar även hälsofarliga avgaser och partiklar drastiskt och dessutom är bussarna väldigt tysta. Ängelholm kommer att bli en tystare stad, åtminstone sett till ljud från busstrafik, säger Kasper Kalén , affärsutvecklare på Skånetrafiken.

Förutom trådbussarna i Landskrona är elbussarna i Ängelholm Skånetrafikens första satsning på bussar med eldrift.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078