23948sdkhjf

Helsingborg missar snabbtåget

Region Skåne har beslutat att framtida höghastighetsbanan till Malmö ska gå via Hässleholm – inte Helsingborg, rapporterar Sydsvenskan.
Sverigeförhandlingen om hur de framtida höghastighetsbanorna ska dras kort och tvärt igenom södra Sverige pågår för fullt. På 2030-talet ska trafiken rulla, är det tänkt. Frågan är var och hur, det har redan varit dragkamp om vilka städer som ska få höghastighet och vilka som blir utan.

Nu tycks det vara bestämt att Helsingborg blir utan enligt dokument från Region Skåne som Sydsvenskan tagit del av. Höghastighetsbanorna i södra Sverige ska knyta samman storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Där framgår att höghastighetstågen i framtiden går visa Göteborg och Stockholm till Hässleholm och så vidare till Malmö.

Det är Region Skåne som fattat beslut om att verka för en dragning via Hässleholm i stället för Helsingborg och detta avslöjades vid en infrastrukturkonferens i Helsingborg nyligen. Men först i februari när regeringen presenterar hela höghastighetsdragningen kommer alla detaljerna i planerna att bli kända.

Men det är lång tid kvar innan det kommer att bli möjligt att susa fram i minst 250 km/h mellan de tre storstäderna. Redan nu har det framkommit att notan för själva bygget kommer att landa på 256 miljarder kronor, närmare 90 miljarder kronor dyrare än vad som var tänkt. Det gigantiska projektet ligger dessutom långt fram i tiden, det finns olika uppgifter om realistisk trafikstart. Allra tidigast under 2020-talet, mer troligt 2030-talet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062