23948sdkhjf

ID-kontroll utan höjt biljettpris

Kostnaderna för ID-kontroller på Øresundståg kommer att delas lika mellan Skånetrafiken och Trafikministeriet Danmark – men biljettpriset höjs inte.
Företrädare för Skånetrafiken och Trafikministeriet Danmark träffades 29 december angående genomförande av och kostnader för ID-kontroller i den gemensamma Øresundstågstrafiken. Mötet resulterade i ett tillägg till nuvarande samverkansavtal som innebär att kostnaderna för ID-kontrollerna delas 50/50 fram till 3 februari, utan att det tas ut någon avgift av resenärerna.

– Vi har nått en gemensam överenskommelse som säkerställer att vi kan leva upp till lagkravet om ID-kontroller. Vår utgångspunkt har hela tiden varit att detta inte ska drabba våra resenärer ekonomiskt, säger Stefan Svalö , ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Under dagen har många olika kostnader för ID-kontrollerna förekommit. I avtalet regleras de direkta kostnaderna för ID-kontrollerna, som anges uppgå till cirka 9 miljoner danska kronor i januari och utförs av DSB på Kastrup. Om kravet på ID-kontroller fortsätter efter den 3 februari ska fortsättningen avtalas i januari mellan partnerna och vi ser gärna att ett gemensamt ansvarstagande gäller även vid en förlängning.

Avtalet undertecknas av Stefan Svalö, samt Linus Eriksson, trafikdirektör för Skånetrafiken.

Två veckors ångertid för Öresundspendlarna
Från 4 januari ska alla som reser mellan Danmark och Sverige visa foto-legitimation på Kastrup/Copenhagen Airport. 34 kontrollstationer ska se till att kontrollen går så snabbt och smidigt som möjligt. För den Öresundspendlare som ändå tvekar inför pendlingen nästa månad förlänger Skånetrafiken öppet-köp på pendlarkorten till upp till 14 dagar.

– Vi ska se till att det fungerar att fortsätta pendla. Vi tror att DSB:s upplägg med så många som 34 bemannade kontrollstationer kommer att göra att passagen genom kontrollen går smidigt. Vi kommer givetvis att följa upp flödet varje dag, och om möjligt förbättra eller korrigera eventuella flaskhalsar tillsammans med DSB, säger Linus Eriksson , trafikdirektör på Skånetrafiken. Han fortsätter:

– Jag vill också be alla kunder som reser och som ser möjliga förbättringar att höra av sig till oss via vår kundtjänst.

Resan till Danmark från Sverige påverkas inte. Restiden är fortsatt 34 minuter för en resa mellan Malmö C och Köpenhamn H. Den som reser till och från Kastrup/Copenhagen Airport påverkas inte heller, eftersom alla tåg till Sverige utgår från Kastrup/Copenhagen Airport. Och från Malmö C går tågen som vanligt i Skåne. De tåg från Simrishamn/Ystad och Trelleborg som inte kunnat göra uppehåll på Hyllie på grund av gränskontrollerna, kommer nu åter att köra via Hyllie och Citytunneln. Det innebär alltså att alla tåg från Simrishamn/Ystad och Trelleborg stannar på Hyllie, Triangeln och Malmö C.

Lättnader för Jojo Period Öresund
Skånetrafiken har beslutat att tillfälligt förlänga perioden för öppet köp på 30 dagars pendlarkortet Jojo Period Öresund, det kort som många pendlare över Sundet har.

– För den som är osäker på hur pendlingen från Danmark kommer att funka från 4 januari vill vi underlätta beslutet att våga prova. Därför förlänger vi perioden för öppet-köp på våra Jojo Period Öresund till 14 dagar och ger också generösare återbetalning om man vill utnyttja öppet köp. De nya riktlinjerna gäller Jojo Period Öresund med startdatum från 4:e januari och månaden ut, säger Magnus Andersson , tågchef på Skånetrafiken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126