23948sdkhjf

Region Skåne: ”Staten ska betala!”

Staten måste ta kostnadsansvaret för ID-kontrollerna – det tycker Region Skåne, men infrastrukturministern håller inte med.
Region Skåne ställer krav när det gäller ID-kontrollerna i regionen - det var Henrik Fritzons (S) och Stefan Svalös (S) budskap när de i dag hade enskild överläggning med infrastrukturminister Anna Johansson (S). Regionen vill att staten ska ta kostnadsansvaret omgående.

På Transportforum i Linköping lyftes samma fråga till Anna Johansson av Rt-forum:
– Ja, det är väl ingen överraskning att Skåne tycker att staten ska betala. Vi har dock bestämt att treafikföretagen själva ska stå för kostnaderna, men just när det gäller Skåne så är det naturligtvis en mycket utsatt region. Vi tittar därför på om vi kan finna en lösning, men jag kan inte ge något besked om vad eller hur vi kommer att göra när det gäller situationen med ID-kontrollerna i Skåne, sa Anna Johansson .

Resenärer som färdas med tåg från Danmark till Sverige tvingas i dag uppvisa identitetshandlingar vid två tillfällen: på Kastrup station utför DSB kontroll av ID-handlingar och på Hyllie station utför svensk polis gränskontroll. De dubbla kontrollerna innebär stora förseningar.

– Vår uppfattning är att båda kontrollerna skulle kunna utföras på Kastrup station. Det skulle underlätta för resenärerna och korta restiden över sundet. Det har jag framfört till regeringen tidigare och även i dag under överläggningen med ministern, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

En samordning av kontrollerna till Kastrup skulle minska restiden med cirka 15-25 minuter. Skånetrafiken agerar nu för att minimera effekterna för resenärerna av de dubbla kontrollerna.

– Nu är vår främsta prioritet att hantera sakläget på ett sätt som drabbar resenärer i minsta möjliga mån. Vår utgångspunkt är att ID-kontrollerna ska bli så kortvariga som möjligt, säger Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Skånetrafiken och DSB har enats om ett samverkansavtal som innebär att kostnaderna för ID-kontrollerna delas på hälften fram till den 3 februari, utan att det tas ut någon avgift av resenärerna. I avtalet regleras de direkta kostnaderna för ID-kontrollerna, som anges uppgå till cirka 9 miljoner danska kronor i januari och utförs av DSB på Kastrup.

– Staten har beslutat om ID-kontrollerna och bör då ta kostnadsansvaret. Jag var därför tydlig i samtalen med ministern att vi kommer begära ersättning för kostnaderna för kontrollerna, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.114