23948sdkhjf

Kolsvart fullträff

1 december släpptes Mariestads Kolsvart Inlandspilsner - Men det bara finns 2000 exklusiva flaskor i en specialupplaga på Systembolaget.
TEMA RES Dryck & Smak
En resa utan mat och dryck är ingen resa - och därför kommer RESFORUM under stundom att ha inslag om resor med mat och dryck som inspiration till researrangörern under vinjetten "RES Dryck & Smak". Här tar vi upp en helt ny spännande öl som inspirerats av en resa med ångtåg på Inlandsbanan: Kolsvart Inlandspilsner.

Den här hårt rostade brygden är resultatet av bryggmästare Richard Bengtssons inspirationsresa som Spendrups varumärke Mariestads genomfört under flera år. Resorna kallas Den Stora Smakresan och förutom bryggmästaren själv finns inbjudna kockar från många restauranger runt om i Sverige med på resorna.

Sommaren 2016 färdades man på Inlandsbanan - utsedd till en av världens häftigaste tågsträckor, enligt den brittiska tidningen The Guardian. Smakresan var möjligtvis ännu häftigare eftersom den skedde i gammeldags vagnar dragna av ett äkta ånglok. Allt detta inspirerade Richard Bengtsson till att skapa den nu aktuella och minst sagt exklusiva ölet. Klicka HÄR för att uppleva öl- och matresan på Inlandsbanan!

– Det här är en av världens äldsta ölstilar som går under beteckningen Schwarzbier i Tyskland. Jag ville skapa en svensk Schwarzbier med känsla efter att ha rest efter Inlandsbanan med ett av Sveriges äldsta fungerande ånglok, säger Richard Bengtsson .

I den lilla ölprovning RES genomförde nyligen så var det just Mariestads Kolsvart Inlandspilsner som segrade bland Mariestads övriga mycket spännande brygder. Den är som namnet antyder verkligen svart, eller i vart fall extremt mörkbrun. Doften har inslag av kaffe, litet lakrits och en tydligt bränd karaktär. Även smaken är rostad och bränd, litet kaffe och mörk kakao i den sträva bördigheten, bakom finns en bra beska. Det här ölet kan så klart vara ett trevligt inslag för bussresenärerna under en middagspaus - om det nu går att få tag på några av de blott 2000 flaskorna. Som alternativ till Richard Bengtssons brygd kan någon annan av Systembolagets minimala sortiment av öltypen schwarzbier användas,

Årets Kock 2015, Thomas Sjögren var med vid provningstillfället och enligt hans förslag ska den Kolsvarta Inlandspilsnern avnjutas tillsammans med fjällripa, stekt jördärtskocka, fänkål, rostat vitlök och lakrits. Men den duger säkert också till enklare mat och fungerar dessutom utmärkt som sällskapsdryck. Dessvärre är Kolsvart Inlandspilsner en sällsynt exklusivitet som ölinriktade krogar fått förtur till att beställa. Men försöka duger, klicka här för att beställa Kolsvart Inlandspilsner från beställningssortimentent, risken är dock att den redan kan vara slut. Så den som vill ordna till något trelvigt i likande still kan bli så illa tvungna att ta till en reserv ur det lilla sortiment scwarzbier som tillhandahålles av statens detalhandel för alkholhaltiga drycker, Systembolaget. Det finns faktist ett par svenska svartöl där som kan vara spännade att prova, till exempel Rosen Boom från lokala Bryggeri Skeppsgossen i Karlskrona eller Ensta Mörk Lager från Roslags Näsby brygger i Täby.

FAKTA/Mariestads Kolsvart Inlandspilsner
Flaska med lackad kork, 75 cl, i trälåda
Alkoholstyrka: 4,8 procent
Stamvörtstyrka: 11
Humlebeska EBU: 30
Humle: Magnum, Perle och Tettnanger
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078