23948sdkhjf

”Trafikverket har fel”

Trafikverket försvarar signalsystemet ERTMS med obemötta påståenden - Detta enligt Föreningen Svenska Järnvägsfrämjandet.
DEBATT
Trafikverket har i Tio påståenden om ERTMS gått ut och försvarat signalsystemet efter svidande kritik från bland andra Tågoperatörerna och Näringslivets transportråd i skrivelser till Näringsdepartementet och Anna Johansson. I min mening är inlägget mer okritisk lovsång än verkligt bemötande av vad som skulle vara fel i påståendena. Det är i alla fall var intresseorganisationen Föreningen Svenska Järnvägsfrämjandet påstår.

Trafikverket skriver att många signalanläggningar i dagens ATC är över femtio år gamla och dyra att underhålla. Tidigare har man påstått att det inte skulle finnas delar att få tag i, men det stämmer inte. Nu påstår man att det skulle bli dyrare att rusta upp ATC än att byta till ERTMS. Men det måste man nog ändå göra eftersom byte till ERTMS är en affär på två decennier.

Trafikverket har angett kostnaden för ERTMS till 30 miljarder kronor. Men då har man inte räknat in de 28 miljarder kronor som behövs för byte av ställverk som måste göras om man byter till ERTMS, men som kan bytas vid behov om man behåller ATC.

Trafikverket kan inte komma ifrån att detta kostar pengar, som i stället kunde gått till banunderhåll om ERTMS blir uppskjutet. Järnvägsunderhållet har länge varit hälften mot övriga Europa. Det har gett en underhållsskuld som det enligt Trafikverket krävs 16 miljarder kronor om året för att återställa, hälften av underhållsanslaget i dag. Infrastrukturproposition höjer det till tio miljarder kronor om året. När kapacitetsbristen och den dåliga standarden på järnvägen kostar samhället tolv miljarder kronor om året behövde man hellre lägga de en och en halv miljard om året som ERTMS drar till underhållsanslaget.

Trafikverket rundar att det blir dyrt för tågoperatörer att installera utrustningen för ERTMS i loken med att säga att det finns redan i nya lok och att man kan få bidrag från EU för installation. Sverige vill inte bidra. Även om man får bidrag kostar det minst en miljon per lok – om det är certifierat för ERTMS. Om inte kan certifiering dra nio miljoner kronor. Det slår hårt mot mindre tågåkerier med flera olika loktyper och deras möjlighet att kunna konkurrera. Vi får utslagning och utrangering av järnvägsmaterial.

Trafikverket påstår att ERTMS är stabilt och att negativa sådana erfarenheter nu är historia. Icke desto mindre skall programvaran för Ådals-, Botnia- och Haparandabanorna uppgraderas 2019 till hög kostnad för operatörerna. Redan tidigare har Botniabanan byggd för 16 miljarder kronor varit nästan tom på godståg, därför att operatörerna inte velat bekosta ERTMS för bara en enstaka bana.

Trafikverket påstår att ERTMS ger ökad flexibilitet och är en nödvändig del för digitaliseringen av järnvägen. Men dagens signalsystem är redan digitaliserat och har vad som behövs för att uppfylla kraven för nivå två av ETCS, European Train Control System, baliser, tråd för digital överföring och ett mobiltelefonssystem. Det visar den framgångsrika provkörningen på Västkustbanan av ett tåg som om det hade ERTMS via en översättningsmodul från ATC. ATC är konstruerat för 270 kilometer i timmen. Vi behöver inte nivå tre av ERTMS förrän vi får höghastighetståg.

ERTMS nivå två är långsammare än dagens ATC. Vi får minskad kapacitet. En anledning kan vara att reläer slår till omedelbart, medan ett datasystem arbetar med cykler som ger fördröjning. Först måste den ena sekvensen vara färdig innan nästa kan påbörjas. Inte förrän nivå tre blir ERTMS snabbare än ATC. Och det är fortfarande inget klart system.

Jag vidhåller att ERTMS är på väg att bli obsolet och alldeles för dyrt. 50 icke kompatibla system i Europa. Om man utvecklat Håkan Lans sytem för positionering med GPS för järnväg hade baliser och tråd mellan dem inte behövts.

TEXT: HANS STERNLYCKE
ordförande, Föreningen Svenska Järnvägsfrämjandet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.864