23948sdkhjf

SL höjer taxan

9 januari höjs biljettpriserna för kollektivtrafiken i Stockholms län - Men zonerna försvinner och länsöverskridande resor förenklas.
Förutom att det blir dyrare att åka kollektivt i Stockholms län så införs en del nyheter. Några av dessa nyheter är att zonerna försvinner, att det blir fast pris på alla enkelbiljetter och studentrabatt på nästan alla typer av biljetter. Det blir också fast pris på enkelbiljetterna som gäller över hela Stockholms län. Vid byten måste den sista resan påbörjas inom 75 minuter.

Eftersom zongränserna tas bort försvinner även periodbiljetterna för lokala resor i tidigare zon C i Norrtälje och Södertälje. Även periodbiljetterna med Bålstatillägg försvinner när den extra avgiften för att resa över länsgränsen tas bort.

Priserna på alla biljetter höjs den 9 januari. En 30-dagarsbiljett för vuxna kommer att kosta 830 kronor och för pensionärer, för studenter och ungdomar blir det nya priset 550 kronor. Med reskassa kostar en resa 30 kronor. I zonsystemet kostade en resa med reskassa över tre zoner 50 kr. Trots denna höjning ser det ut som om det blir en något högre grad av skattefinansiering jämfört med målsättningen 50 procent. Detta på grund av att kollektivtrafiken i Stockholms län under flera år dragit på sig stora kostnader.

Biljettpriserna kommer att delas in i priskategorierna vuxen som motsvarar det gamla "helt pris" och pensionär, student, ungdom som motsvarar "reducerat pris". Orsaken till namnbytet är att det ska bli enklare att hitta rätt biljett.

FAKTA/SL:s biljetter och priser från 9 januari
• Höjda biljettpriser.
• Zongränserna försvinner och enkelbiljetterna blir giltiga för ett obegränsat resande inom 75 minuter.
• Vuxna studenter får rabatt på nästan alla SL:s biljetter.
• Begreppen helt och reducerat pris byts ut mot priskategorierna vuxen respektive det rabatterade priset för pensionärer, studenter och ungdomar.
• Den separata avgiften för resor över länsgränsen till eller från Gnesta eller Bålsta försvinner samt periodbiljetterna med Bålstatillägg tas bort.
• Periodbiljetterna för lokala resor i Norrtälje och Södertälje tas bort.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093