23948sdkhjf

Liten minskning för Viking

Under år 2016 var det totala antalet resenärer för Viking Line 6,5 miljoner – Det motsvarar en minskning på 1 procent jämfört med 2015.
Den omfattande moderniseringen av flottan fortsatte under året, med de största satsningarna på Gabriella respektive Amorella. Även Viking Grace och Rosella uppgraderades för att ytterligare öka passagerarkomforten. Enligt Viking Lines regelbundna kundnöjdhetsenkäter har uppgraderingarna tagits emot mycket väl bland resenärerna. Året kulminerade i ett intentionsavtal på ett nytt innovativt passagerarfartyg, där stor vikt lagts vid miljöanpassad teknologi, hög passagerarkomfort samt nya upplevelser för kunderna.

Efterfrågan på kryssningar har fortsättningsvis i allt högre utsträckning riktats till Estland, vilket tenderat att minska efterfrågan på de långa linjerna mellan Finland och Sverige. Den finska marknaden har för övrigt varit stabil trots ett svagt konjunkturläge. Den svenska marknaden har likaså varit stabil, men har bland annat påverkats av omfattande konkurrens både i land och på Östersjön. Den ryska resemarknaden har efter sin deklination stabiliserats och visar nu en lovande återhämtning. Resandet från Baltikum har vuxit och är knutet till den lokala ekonomins tillväxt och kan sammantaget betraktas som växande. De internationella marknaderna har fortsatt att visa tillväxt och här ses en potential till ett ökat resande på längre sikt.

– Det är med tillförsikt vi ser på år 2017 som blir ett spännande år med många nya möjligheter. Vi har stor respekt för omvärldsfaktorerna och hur de kan komma att påverka resandet på våra marknader, men vi är övertygade om att intresset för sjöresor kommer att bestå, säger vd Jan Hanses .

Trafiken under verksamhetsåret
Passagerarantalet på bolagets sju fartyg uppgick under verksamhetsåret till 6.502.191 passagerare (6.568.684). Antal personbilar ökade med 5 procent på samtliga rutter till 682.109 bilar (649 327). Viking Lines fraktvolymer uppgick till 131.918 fraktenheter (133.163).

I juni – augusti reste närmare 2,3 miljoner passagerare med Viking Lines sju fartyg. Under den absoluta högsäsongen utökades antalet avgångar på rutten Helsingfors–Tallinn, då fartygen Gabriella och Mariella i likhet med tidigare somrar gjorde dagskryssningar till Tallinn i stället för att ligga i hamn i Helsingfors över dagen. Det utökade antalet avgångar gav ruttens passagerarantal ett lyft.

Även volymerna på Helsingfors – Tallinn rutten ökade med 1,6 procent (+ 32 047 passagerare) till 2 023 119 samt på kortrutten Mariehamn Kapellskär med 1,9 procent (+ 12 858 passagerare) till 700 227 passagerare.
Moderniseringen av flottan
Redan år 2015 inleddes ett större moderniseringsprojekt av flottan då Mariella och Viking XPRS genomgick grundliga uppgraderingar. Under våren 2016 renoverades Amorella, Viking Grace och Gabriella. Förutom satsningar på säkerhet och underhåll omfattade dockningsarbetena en lång rad förbättringar och moderniseringar. Även Rosella genomgick en uppgradering under servicedagarna i januari, bland annat med en helt ny designbutik som är den första i sitt slag på Östersjön.

Viking Lines regelbundna kundnöjdhetsenkäter 2016 visar att dessa insatser gav rederiet ännu nöjdare kunder, som uppskattar åtgärderna för högre komfort ombord på fartygen. Viking Line lägger stor vikt vid att lyssna på kundernas önskemål för att uppfylla dem på bästa tänkbara sätt.

Intentionsavtal för nytt fartyg
Den 23 november 2016 tecknade Viking Line ett intentionsavtal med kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co. Ltd avseende en beställning av ett passagerarfartyg med leverans våren 2020. Investeringen uppgår till ca 190 miljoner euro. Fartyget ska ses som ett samarbetsprojekt där flera finländska och europeiska leverantörer engageras. Det nya LNG-drivna fartyget som sätts i trafik på linjen Åbo-Åland-Stockholm har en planerad kapacitet om 2 800 passagerare och 1 500 längdmeter frakt. Fartygets längd blir 218 meter och dräktigheten 63 000 bruttoregisterton. För inredningen kommer Viking Line att anlita skandinaviska arkitekter. Förutom miljöanpassade lösningar har rederiet lagt stor vikt vid nya innovativa energieffektiveringstillämpningar. Nybyggnadsprojektet har föregåtts av ett mångårigt planeringsarbete knutet till EU-projektet Motorways of the Seas inom ramen för Connecting Europe Facility, där även Åbo hamn och Stockholms hamnar ingått. Ett slutgiltigt avtal förväntas bli undertecknat under våren 2017.

Koncernens bokslutskommuniké för räkenskapsåret kommer att publiceras den 16 februari 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079