23948sdkhjf

La Palma tokökar

Kanarierön La Palma är vinterns bubblare i resestatistiken - Plus 3100 procent sedan ön fick direktcharter från Sverige.
La Palma är sedan länge ett stort resmål för vandrare och aktivitetsturister från många europeiska länder - Nu kommer Sverige tack vare direktflyg. Ön La Palma har inte så mycket att erbjuda för dem som vill ligga på stranden eller hålla igång på nattklubbar. Bortsett från de få "all inclusive-hotell" som finns är den här ön fel för partyälskare. Däremot finns det mycket för den naturintresserade som gillar en aktiv semester. Speciellt mycket finns för den vandrings- och astronomiintresserade, vandringsföretag som Natour arrangerar gruppvandringar och exempelvis Astro La Palma bjuder på en stjärnhimmel som få storstadsbor i Sverige skådat. Ön är nämligen sedan länge en av de främsta tillhållen för astronomer på grund av utmärkta förhållanden och runt öns högsta topp, Roque de Muchachos, 2426 meter över havet, finns ett 20-tal astronomiska observatorier, bland dem den svenska solobservatoriet (som arbetar dagtid) och NOT, nordiska optiska teleskopet, där Sverige tidigare var en av delägarna.

Men hur mycket har då turismen till La Palma från Sverige ökat i faktiska antal passagerare?

– Vi får ju aldrig lämna ut några siffror för hur många resenärer vi har av konkurrensskäl, det gör inte våra konkurrenter eller leverantörer heller, säger, Karin Starkman Ahlstedt , PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor. Hon fortsätter:

– I min bubblarstatistik är det stora ökningar på just på La Palma, vilket inte är konstigt då det var få bokningar i fjol och när chartern börjar köra så blir det en så kraftig ökning.

Det kan alltså handla om att det var otroligt få bokningar 2015 för att få de här enorma ökningstalen för bubblarna?

– Men det är inte så få bokningar att det inte blir relevant. Jag väljer att ha hundra största resmålen och inte fler för att undvika ökningar från riktigt små volymer, säger Karin Starkan Ahlstedt.

Så uppenbarligen har Solresor och Primera Air lyckats sälja in resmålet på rätt sätt för nu sticker besökssiffrorna i höjden även om Rt-forum inte kan ge några siffror på antalet personer som verkligen bokade och åkte dit. Det försök som Fritidsresor gjorde 2012 blev inte långvarigt, bara en säsong. Före och efter det året har det tills nu varit krångligt och tidsödande att ta sig till ”Den gröna ön” som den kallas, det som fanns och finns är flyg med byten i antingen Europa (med Air Berlin) eller på grannön Teneriffa (med både charter- och reguljärflyg). Men nu har det lossnat och allt pekar på att fler svenskar kommer att vandra på La Palma även i år och framgent. Primera Air öppnar också för andra reseaktörer genom att det går att bara köpa flygstolen tur och retur för den bara önskar ta sig till och från ön på snabbast tänkbara sätt.

Svenskarna är nämligen ovanligt ressugna i vinter och bokningarna ökar med 11 procent, enligt Tickets bokningsstatistik till och med 1 januari. I topp ligger som vanligt populära resmål på Kanarieöarna och i Thailand. Men det är inte dessa som ökar mest procentuellt. Tickets ”Bubblarlista” visar vilka resmål som trendar i vinter och ökar allra mest procentuellt av de hundra mest bokade resmålen.

– Trendkänsliga svenskar väljer helst resmål som inte så många åker till. Bland resmålen som är ”up and coming” i vinter finns allt från resmål för charterälskare som vill bryta ny mark, till prisvärda weekendstäder och riktiga drömresmål för skidåkare, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Kanada är trendigt i vinter och staden som sticker ut är Vancouver, som ligger ett par timmars bilfärd från Whistler. Bokningarna dit har ökat med över 200 procent. Att snittpriserna på biljetter minskat med över 20 procent har gett fler svenskar möjlighet att åka dit.

– Vancouver är riktigt hett i vinter. Det lockar både puderälskande skidentusiaster, naturälskare och sportintresserade som vill se bröderna Sedin spela NHL-hockey, säger Karin Starkman Ahlstedt. Hon fortsätter:

– Tallinn gynnas av att fler vill resa till prisvärda budgetstäder i vinter. Det är samtidigt en prisvärd och mysig stad, med mäktiga torn och vindlande gränder i den medeltida stadskärnan, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Det har gjort Tallinn till den stora bubblan bland weekendstäderna i vinter.

Inte helt oväntat sticker charternyheterna La Palma på Kanarieöarna ut som nämnts. Men det finns fler uppstickande bubblade även om ökningstalen inte kan mäta sig med La Palmas: Phu Quc i Vietnam ökar näst mest i vinter. För La Palmas del bör det dock sägas att det under vintern 2015-2016 var relativt få svenskar som åkte dit och därför har bokningsökningarna i procent varit höga den här vintern, plus 3100 procent för La Palma respektive 287 procent för Phu Quc.

– Charternyheterna ger nya spännande alternativ för de charterälskare som vill åka till nya udda resmål, dit inte så många rest tidigare. Vinterns direktflyg gör det lätt att ta sig dit och har skapat en riktig bokningsboom, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Trean Belgrad i Serbien är liksom Tallinn ett prisvärt weekendresmål, men fortfarande har de flesta som reser dit någon form av anknytning till landet. Så är det även med Kiev, Beirut, Santiago de Chile och Teheran. Det sistnämnda är ett av de mest spännande resmålen på topplistan, som efter att sanktionerna hävdes för ett år sedan spås bli en ny turistmagnet.

– Aldrig förr har vi sett så stora ökningar av det etniska resandet. Att 5 av 10 bubblare på listan är städer med stor andel etniska resenärer har samband med att det etniska resandet från Sverige ökar stadigt, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Tickets bubblarlista – här är resmålen som trendar i vinter
1. La Palma, + 3100 procent
2. Phu Quoc, + 287 procent
3. Belgrad, + 285 procent
4. Kiev, + 246 procent
5. Vancouver, + 243 procent
6. Beirut, + 133 procent
7. Tallinn, + 117 procent
8. Santiago de Chile, + 114 procent
9. Teheran, 111 procent
10. Helsingfors, 95 procent
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173