23948sdkhjf

Kreatör lanserar bebisknapp

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Bebisknappen lanseras, en knapp som gör kvinnans graviditet synlig - Då får hon säkert en sittplats i kollektivtrafiken.

– En gravid kvinna ses ju allt som oftast som en i mängden, även fast hon ibland bara vill att alla ska se. Förstå att hon kan må illa. Veta att hon är två. Förhoppningsvis kan den här knappen hjälpa till, säger initiativtagaren Fredrik Holmberg .

En graviditet är för många det finaste som kan ske, men att bära på en bebis kan också vara förknippat med många baksidor som illamående, foglossning och trötthet. Och många kvinnor upplever det jobbigt att åka kollektivt under graviditeten. Mer än 80 procent av de tillfrågade i förarbetet med Bebisknappen som nu lanseras. Bakom initiativet med bebisknappen står Fredrik Holmberg som till vardags jobbar som kreatör/art director.

– Jag var i London och såg gravida kvinnor på stan som bar en knapp och tänkte att det vore bra med en liknande i Sverige. Så jag gjorde en enkät och frågade tjejer, som varit eller är gravida, om de tyckte att det skulle vara till hjälp.

Responsen visade att det fanns ett intresse, 77 procent skulle kunna tänka sig att bära en knapp, men många trodde inte att det skulle hjälpa. Någon svarade att hon inte ens blivit erbjuden plats att sitta trots att magen knappt fick plats på bussen.

– Stockholm är kallt, i dubbel bemärkelse. En liten gravidmage syns ju inte genom tröjor och dunjackor, så där kan knappen vara en hjälp. Men minst lika viktigt är det att starta en diskussion, säger Fredrik Holmberg.

Förhoppningen är, förutom att knappen ska vara till hjälp rent praktiskt på bussar och tunnelbanor, att initiativet startar en diskussion kring ämnet (bland annat under hashtaggen #bebisknappen), men även att närliggande frågor lyfts på ett enkelt sätt. Hur påverkas man av en graviditet? Hur agerar vi i kollektivtrafiken? Vad kan få oss att släppa blicken från våra telefoner?

– Det är svårt att, framförallt som man, förstå hur jobbigt det kan vara i början av en graviditet. Förhoppningsvis kan knappen göra det enklare för gravida att fråga om, och på samma sätt enklare för andra resenärer att erbjuda, plats, säger Fredrik Holmberg.

Knappen har lanserats på en Facebook-sida och kan beställas via Tictail. Initiativet är helt oberoende från andra aktörer och det finns inget vinstintresse.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Nytt styre för bussforskning

Stefan Magnusson, vd Nettbuss Sverige, blev omvald till styrelsens ordförande på dagens årsstämma i Svenska Bussbranschens Riksförbund, BR.

Branschens nya styrelse

Sveriges bussföretag har valt ny styrelse på årsstämman som genomfördes under mässan Persontrafiks första dag 22 oktober – Gunnar Schön, Transdev, tar över som ordförande efter Magnus Åkerhielm som lämnade branschen i våras.

Bussen på undantag

Persontrafik är igång!

Volvo visar långfärdsbussarna

Kuren rullar själv

Nyhetsbrev

Öppning för biodrivmedel i EU

Nu ljusnar det litet när det gäller biodrivmedel – det tycks som om EU lyssnat på kritiken mot att sätta stopp för biodrivmedel som många i branschen kör på i dag.

Arkiv

Tågaffär värd 6 miljader

Brittiska järnvägsaktören Go-Ahead Nordic har vunnit sitt första tågkontrakt i Norge – affärens värde uppskattas till 5,8 miljarder norska kronor eller 6,3 miljarder svenska kronor.

Ny Flixbus-linje till Landvetter

Satsning på bussförarutbildning

Norweigian in efter flygkonkursen

Plus

Första bränslecellståget i trafik

Världens första vätgasdrivna tåg går sedan en månad i trafik mellan Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde och Boxtehude i delstaterna Niedersachsen och Bremen, norra Tyskland.

Plus

”Fusionen med Siemens enda alternativet”

Den planerade jättefusionen mellan Alstom och Siemens har stött på patrull i EU – men Alstoms vd Henri Poupart-Lafarge säger att planerna på ett samgående fortsätter som vanligt. Enligt honom finns helt enkelt inget annat alternativ.

Plus

Bättre trygghet i kollektivtrafiken

Ryslig Hallowen i Kolmården

Ny molnprodukt för kollektivtrafiken

Nu lanserar Hogia en ny molnprodukt som ska ge trafikföretagen en mer proaktiv störningshantering.

Rusning efter Interrail-kort

Effektivare halkbekämpning i sikte

Yigit till Taxi Stockholm

Ännu en rekordsäsong i Stockholm

Antalet kryssningspassagerare i Stockholms Hamnar ökar stadigt och slår även i år nytt rekord – det innebar mer körningar för bussföretagen.

Nya elbussar till Ale

21 dog på septembervägarna

Skåne: 501 bussförare fattas

Norrbotten: 154 bussförare fattas

Koldioxid - så tungt väger resmålet

Optidev för Västtrafik

Många nya i Trafikutskottet

Sundås till Transportföretagen

1

Tre zoner i Västtrafik

LEAN – för kollektivtrafiken

Självkörande i Sjöbo

De ska testa ERTMS

Manner till Finnair

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Sänd till en kollega

0.144