23948sdkhjf

Kreatör lanserar bebisknapp

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Bebisknappen lanseras, en knapp som gör kvinnans graviditet synlig - Då får hon säkert en sittplats i kollektivtrafiken.

– En gravid kvinna ses ju allt som oftast som en i mängden, även fast hon ibland bara vill att alla ska se. Förstå att hon kan må illa. Veta att hon är två. Förhoppningsvis kan den här knappen hjälpa till, säger initiativtagaren Fredrik Holmberg .

En graviditet är för många det finaste som kan ske, men att bära på en bebis kan också vara förknippat med många baksidor som illamående, foglossning och trötthet. Och många kvinnor upplever det jobbigt att åka kollektivt under graviditeten. Mer än 80 procent av de tillfrågade i förarbetet med Bebisknappen som nu lanseras. Bakom initiativet med bebisknappen står Fredrik Holmberg som till vardags jobbar som kreatör/art director.

– Jag var i London och såg gravida kvinnor på stan som bar en knapp och tänkte att det vore bra med en liknande i Sverige. Så jag gjorde en enkät och frågade tjejer, som varit eller är gravida, om de tyckte att det skulle vara till hjälp.

Responsen visade att det fanns ett intresse, 77 procent skulle kunna tänka sig att bära en knapp, men många trodde inte att det skulle hjälpa. Någon svarade att hon inte ens blivit erbjuden plats att sitta trots att magen knappt fick plats på bussen.

– Stockholm är kallt, i dubbel bemärkelse. En liten gravidmage syns ju inte genom tröjor och dunjackor, så där kan knappen vara en hjälp. Men minst lika viktigt är det att starta en diskussion, säger Fredrik Holmberg.

Förhoppningen är, förutom att knappen ska vara till hjälp rent praktiskt på bussar och tunnelbanor, att initiativet startar en diskussion kring ämnet (bland annat under hashtaggen #bebisknappen), men även att närliggande frågor lyfts på ett enkelt sätt. Hur påverkas man av en graviditet? Hur agerar vi i kollektivtrafiken? Vad kan få oss att släppa blicken från våra telefoner?

– Det är svårt att, framförallt som man, förstå hur jobbigt det kan vara i början av en graviditet. Förhoppningsvis kan knappen göra det enklare för gravida att fråga om, och på samma sätt enklare för andra resenärer att erbjuda, plats, säger Fredrik Holmberg.

Knappen har lanserats på en Facebook-sida och kan beställas via Tictail. Initiativet är helt oberoende från andra aktörer och det finns inget vinstintresse.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Transdev vann i Umeå

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Malmö-Ohrid direkt

En ny direktlinje med flyg till staden Ohrid i Makedonien från Malmö kan vara av intresse för gruppresearrangörer att känna till – trafiken startade 14 januari.

Sjöberg ny vd för Stromma

Fler tågade över Öresundsbron 2018

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

100 redan anmälda!

100 personer inom och omkring bussresebranschen har redan anmält sig till Busstorget – betydligt fler än vid samma tid förra året, så se till att säkra plats för Busstorget 2019.

Arkiv

Förundersökning mot Uber nedlagd

MTR Express vann punktlighetsligan

96 dog på spåren 2018

Fler dog på vägarna 2018

Under 2018 omkom preliminärt 325 personer på vägarna i Sverige - en ökning med 72 personer jämfört med 2017, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

Auno tar över Nobina Finland

Risberg till Sveriges Bussföretag

Bokeberg till Kollektivtrafikdagen

”Uber skattefuskar”

Hanson vd för Prospero Stockholm

Dags för Transportforum # 36

Finnair säkraste flygbolaget

Flygrekord för Norweigian

Mindre regelrytteri – eller?

Hur gick det med Transportstyrelsens ändrade hantering av kör- och vilotidsregelverket som infördes 1 mars 2018? – det redovisas på Busstorget 11-12 april i Tylösand!

Ny vd på Cirkle K

Kraftsamling för bussbranschen

Vinn hotellnatt på Busstorget

Ännu finns möjligheten att vinna ett dubbelrum på Hotel Tylösand under branschmötet Busstorget 2019 – men det brådskar, den som vill tävla måste göra det före 11 januari!

Plus

5 snabba frågor...

Thand Ringqvist till Skärgårdsstiftelsen

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Plus

5 snabba frågor…

Nytt bussdäck

Sänd till en kollega

0.425