23948sdkhjf

Rekord för Øresundsbron

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

2016 innebar förbättrat resultat och nya vägtrafikrekord för Øresundsbron - Vägtrafiken ökade med 5,1 procent till del på grund av gränskontrollerna.

Det finansiella resultatet blev ett överskott på 1020 miljoner danska kronor före värdeförändring, vilket är en ökning med 121 miljoner danska kronor jämfört med 2015.

På Øresundsbron fortsatte motorvägstrafiken att öka under 2016. I juli slogs två rekord, antal fordon under ett dygn (31483 fordon den 30 juli) och antal fordon under en månad (834534 passager). Vägtrafiken 2016 visar rekordsiffran 20.283 fordon i genomsnitt per dag. 7 424 000 fordon passerade sammanlagt bron under året, vilket överträffade det tidigare rekordet från 2009.

Totalt ökade vägtrafiken med 5,1 procent, varav uppskattningsvis 1-2 procentenheter berodde på gränskontrollerna mellan Sverige och Danmark. Det är nämligen lättare och snabbare att köra personbil över bron än andra alternativ.

Den stora framgången är inom fritidstrafiken, som ökar med 373 bilar (6,6 procent) per dag. Även inom fritidstrafiken kan gränskontrollerna ha påverkat utvecklingen. Samtidigt har konsortiet under flera år sett en stark ökning fritidsresenärer, som följd av intensiva marknadsinsatser. Businesstrafiken har ökat med 344 fordon per dag. Antalet kunder med BroPass för Fritid är nu 400.551 och totalt har Øresundsbron 445665 avtalskunder.

– Vi arbetar sedan flera år med att marknadsföra ett stort fritidsutbud i regionen, vilket stimulerar fritidstrafiken. Vår SnabbTursrabatt är ett exempel på en lyckad satsningt. Det stora antalet fritidsresenärer över sundet är ett gott exempel på integration, säger Caroline Ullman-Hammer , vd vid Øresundsbro Konsortie.

Vägtrafikintäkterna ökade med 75 miljoner danska kronor till 1346 miljoner danska kronor. Intäkter från järnväg, som är en fast avgift vilken regleras i takt med prisutvecklingen, ökade med 3 miljoner danska kronor. Driftkostnaderna minskade med 4 miljoner danska kronor till 275 miljoner danska kronor.

Rörelseresultatet blev 1307 miljoner danska kronor, vilket är en förbättring med 81 miljoner danska kronor.

Øresundsbro Konsortiets räntekostnader minskade under perioden, från 327 miljoner danska kronro till 287 miljoner danska kronor. Det beror på fortsatt låga räntenivåer och låg inflation. Därtill kommer att den räntebärande nettoskulden fortsatt minskar, med 1301 miljoner danska kronor under 2016.

I höstas justerade Øresundsbro Konsortiet upp det förväntade resultatet för 2016, eftersom trafiktillväxten var högre och de finansiella omkostnaderna lägre än förväntat, bland annat som följd av låg inflation. Resultatet beräknades efter justering till 1.000 miljoner danska kronor. Det slutliga resultatet blir ett överskott (före värdeförändring) på 1020 miljoner dafskakronor, vilket är en ökning med 121 miljoner danska kronor jämfört med 2015.

Med den senaste trafikprognosen räknar Øresundsbro Konsortiet med att företagets skuld kan komma att vara återbetald år 2034. I beräkningen ingår att ägarbolagen får utdelning från år 2018.

Fotnot. 100 danska kronor motsvarar med dagens växelkurs 127 svenska kronor.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Arriva kör Pågatågen

Plus

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har provat årets julöl och andra juldrycker i samarbete med Foodnet - resultatet är att två öl är i topp bland många fina brygder.

Självkörande bussar - i Borås!

Julita Gård vann turistpris

Tågkompaniet kör Krösatågen

Från 8-9 december är det Tågkompaniet som ansvarar för driften av Krösatågstrafiken – det handlar om ett miljardkontrakt för att köra Smålands omfattande pendeltågstrafik.

Elbussbatterier ska lagra solenergi

Nu invigs vad som troligen är Europas första energilager baserat på elbussbatterier – detta genom ett forskningsprojekt i Göteborg.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Mindre utsläpp från transporterna

Arkiv

Extra platser på jultågen

Bokningstrycket på julens tågresor är ovanligt högt, SJ har därför ordnat massor av extra sittplatser på sina tåg – så nu gäller det bara att tågen också går som de ska under helgerna.

Transdev vann mellanskärgården

Det blir Transdevs dotterbolag Blidösundsbolaget som för köra kollektivtrafiken i Stockholms mellanskärgård med trafikstart om ett år – det blev klart 4 december.

Back i maskin för Tallink

Veggeland till Nettbuss

Elbusspremiär i Malmö

9 december rullar Malmös första elbussar ut i trafik, det är linje 7 som blir första linje med helt eldrivna bussar - Malmös elbussatsning blir en av de hittills största i Sverige.

Plus

Mercedes tar över ledningen

November innebar ommöbleringar i toppen av Tunga Bussligan 2018 - Mercedes-Benz tar täten före Scania, och nu kommer också Volvo, det visar Bil Swedens statistik.

Bra november för bussarna

Mer Stena i Irländska sjön

Norwegian till Rio de Janeriro

Följ spriten som lagras till sjöss

I 200 år uppger Linie Aquavit att de låtit lagra sin Aquavit i fyra månader till sjöss för skapa den lena karaktäristiska smaken – är det en myt eller är det verkligen sant?

Spikat: Tre zoner i Västtrafik

27 november beslutade Regionfullmäktige i Västra Götaland att dagens drygt 70 zoner ska slås ihop till tre – men genomförandet av förändringen dröjer.

Nobina vann miljardkontrakt i Finland

Transportrevolution utmanar privatbilen

Den privatägda bilen har länge dominerat som transportmedel i storstäderna – men nu stundar en transportrevolution som utmanar den privata bilens framtid.

Färgbutik i taxisamarbete

Ett nytt samarbete mellan Taxi Göteborg och Flügger färg hjälper kunderna hem till dörren med allt de handlat - på så vis går det att handla utan att använda bilen.

Andersson in - Castwall ut

Lövhalka - nu bevisat snorhal

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Plus

5 snabba frågor…

Nytt bussdäck

Nobina i digital final

Blågrön bussatsning i Stockholms län

1

Jensen till MTR

Filmpris delas ut

Heister till Taxiförbundet

Bussen på undantag

Sänd till en kollega

0.202