Nytt om kör- och vilotidsregler

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Det stundar förändringar i tillsynen av kör- och vilotidsreglerna - Transportstyrelsen vill både höja och sänka sanktionsavgifterna.

Transportstyrelsen avser föreslå en del förändringar i reglerna om kör- och vilotider och myndighetens tillsyn. Sanktionsavgifterna vid överträdelser bör differentieras mer. Transportstyrelsen föreslår att avgifterna vid smärre förseelser halveras. Vid allvarligare överträdelser som till exempel att företaget inte spar uppgifter från förarkort och färdskrivare föreslås att avgifterna kraftigt höjs.

När det gäller det sammantagna sanktionsbeloppet vid en företagskontroll gäller för närvarande ett takbelopp om 200000 kronor eller ett maxbelopp uppgående till 10 procent av företagets årsomsättning. Transportstyrelsen är inne på att sänka den gränsen till 1 procent och höja takbeloppet till 800000 kronor.

Det finns regler om att Transportstyrelsen ska göra en skälighetsbedömning innan myndigheten fattar beslut om sanktioner vid en företagskontroll. Enligt reglerna ska transportföretaget helt eller delvis befrias från sanktionsavgift om det skulle vara oskäligt att ta ut avgiften med fullt belopp. Transportstyrelsen föreslår att dessa bestämmelser ”mjukas upp” för att myndigheten ska ha stöd i bestämmelserna för att kunna göra mildare bedömningar.

Det ovan nämnda redovisade Transportstyrelsen vid ett informationsmöte i Stockholm tisdag 31 januari. Utgångspunkter för Transportstyrelsens förslag har varit att få en ökad flexibilitet, bättre proportionalitet och en högre regelefterlevnad.

– Mycket av det som Transportstyrelsen redovisade som sina förslag var bra, dock inte allt. Myndighetens tankar om att takbeloppet bör höjas till 800000 kronor är inte bra, även om myndigheten samtidigt föreslår att maxbeloppet ska sänkas till 1 procent av årsomsättningen och att vissa av de enskilda sanktionsbeloppen sänks, säger Göran Forssén , Sveriges Bussföretag, som deltog vid mötet tillsammans med Transportföretagens experter Abraham Dal och Lars E G Andersson .

Transportstyrelsens slutliga förslag redovisas i en rapport till regeringen senast 1 maj 2017.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Närtrafiks i landsbygden på försök

De ska testa ERTMS

370 fick bussbältesböter – i Norge

En omfattande razzia på 745 bussar med bussbälte har genomförts av norska polisen – 370 fick böter och nu är förhoppningen att fler ska bälta sig i de norska bussarna.

Nytt flygbolag till Gällivare

Volvo-buss prisad på IAA

Volvo Bussars nya långfärdsbuss vinner Sustainable Bus Award 2019 – en av flera priser som delades ut I samband med mässan IAA I Hannover.

Bergkvara vann miljardkontrakt i Uppland

Nyhetsbrev

Miljonregn till Stadsmiljöavtal

Trafikverket fördelar 825 miljoner kronor till cykel- och kollektivtrafik via 12 nya stadsmiljöavtal - avtalen ska borga för hållbart resande i framtiden men de har också kritiserats av bland andra bussbranschen.

Arkiv

Herhta Hillfons flyttar

Storsatsning ökade Danmarksintresset

Plus

Mercedes Citaro blev årets stadsbuss

Plus

EU-kritik mot Alstom-Siemens

Den planerade jättefusionen mellan Alstom och Siemens har stött på patrull i EU – men Alstoms vd Henri Poupart-Lafarge säger att planerna på ett samgående fortsätter som vanligt.

Hård kritik mot Trafikverket i ny bok

Johan Söör, tidigare vd för uppstickaren MTR Express, sågar Trafikverket i boken ”Nya spår på gammal räls”.

Elektriska ledbussar lockar

En helt nykonstruerad buss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresse – visas på mässan InnoTrans i Berlin

Världens första vätgaståg rullar

Utredning kan öppna för trygghetskameror

Det är inte enkelt att införa kameraövervakning i dag – nu ska en ny utredning se om det behövs göras undantag i lagen för trygghetskameror inom kollektivtrafiken.

Skellefteå buss ökade igen

Skellefteå buss ökar resandet i stadstrafiken för fjärde året i rad – även under den varma sommaren ökade resandet.

Nytt akvarium byggs i Göteborg

Göteborgs fyller 400 år 2021 och då öppnar Sjöfartsmuseet Akvariet igen – då ska det helt nya huset med jätteakvariet på plats.

Ökat regionalt resande på järnvägen

Kempe ny vice vd i Nobina Sverige

Bergkvarabuss köper två skånska bussbolag

Buss-TV i Blekingetrafiken

Östgötatrafiken satsar på molntekniken

Med molnprodukten Hogia Traffic Light Priority ska Östgötatrafiken förbättra framkomligheten för busstrafiken - bland annat få prioritet vid trafikljus.

Nordkalotten besökssatsar gemensamt

Nya möjligheter för biobränsleproduktion

Forskare vid Chalmers har identifierat de två största utmaningarna för produktion av förnybart biobränsle från billiga källor.

Manner till Finnair

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

MP: ”Billigare för vissa vid lågtrafik”

Johansson till Transportstyrelsen

Första tyska bussen efterutrustad med SCR

Sänd till en kollega

0.569