23948sdkhjf

Nytt om kör- och vilotidsregler

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Det stundar förändringar i tillsynen av kör- och vilotidsreglerna - Transportstyrelsen vill både höja och sänka sanktionsavgifterna.

Transportstyrelsen avser föreslå en del förändringar i reglerna om kör- och vilotider och myndighetens tillsyn. Sanktionsavgifterna vid överträdelser bör differentieras mer. Transportstyrelsen föreslår att avgifterna vid smärre förseelser halveras. Vid allvarligare överträdelser som till exempel att företaget inte spar uppgifter från förarkort och färdskrivare föreslås att avgifterna kraftigt höjs.

När det gäller det sammantagna sanktionsbeloppet vid en företagskontroll gäller för närvarande ett takbelopp om 200000 kronor eller ett maxbelopp uppgående till 10 procent av företagets årsomsättning. Transportstyrelsen är inne på att sänka den gränsen till 1 procent och höja takbeloppet till 800000 kronor.

Det finns regler om att Transportstyrelsen ska göra en skälighetsbedömning innan myndigheten fattar beslut om sanktioner vid en företagskontroll. Enligt reglerna ska transportföretaget helt eller delvis befrias från sanktionsavgift om det skulle vara oskäligt att ta ut avgiften med fullt belopp. Transportstyrelsen föreslår att dessa bestämmelser ”mjukas upp” för att myndigheten ska ha stöd i bestämmelserna för att kunna göra mildare bedömningar.

Det ovan nämnda redovisade Transportstyrelsen vid ett informationsmöte i Stockholm tisdag 31 januari. Utgångspunkter för Transportstyrelsens förslag har varit att få en ökad flexibilitet, bättre proportionalitet och en högre regelefterlevnad.

– Mycket av det som Transportstyrelsen redovisade som sina förslag var bra, dock inte allt. Myndighetens tankar om att takbeloppet bör höjas till 800000 kronor är inte bra, även om myndigheten samtidigt föreslår att maxbeloppet ska sänkas till 1 procent av årsomsättningen och att vissa av de enskilda sanktionsbeloppen sänks, säger Göran Forssén , Sveriges Bussföretag, som deltog vid mötet tillsammans med Transportföretagens experter Abraham Dal och Lars E G Andersson .

Transportstyrelsens slutliga förslag redovisas i en rapport till regeringen senast 1 maj 2017.
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Datainspektionen granskar SL:s kroppskameror

Apple Pay för Flixbus

Apple Play kan användas för biljettköp på Flixbus.

USA finns i MaaS-fronten

Kollektivtrafikaktören Transdev har gjort en internationell rapport om trender inom kollektivtrafikbranschen – det visar sig att USA leder MaaS-utvecklingen.

Malmö bästa cykelstaden

Enligt intresseorganisationen Cykelfrämjandet är det Malmö som är Sveriges bästa cykelstad 2018.

Fler ska använda bussbälte

När det finns bälte i bussen så måste passagerarna använda det – ändå låter de flesta bli. Ett seminarium i Stockholm tog upp bussbältet och lyfte förslag som på förbättringar.

Nettbuss julsatsar

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Fler Flixbussar till jul

Arkiv

Väderkoll ska minska flygutsläpp

Norwegian ingår nytt avtal med Avtech – syftet är att minska utsläppen med hjälp av väderdata och därmed bidra till ett hållbart flyg enligt flygbolaget.

WiFi i Bergsslagen

Elskatt på elbussar blir kvar

Moderaterna och Kristdemokraterna har ingenting om slopad elskatt för elbussar i sitt budgetförslag – endast Centern vill att skatten ska bort.

Nextbike cyklar i väst

Stromma räddar konkursbåt

Stromma har ropat in skärgårdsbåten M/S Nya Skärgården – den tillhörde det konkursdrabbade rederiet Kulturbåtarna i Göteborg.

Arriva kör Pågatågen

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har provat årets julöl och andra juldrycker i samarbete med Foodnet - resultatet är att två öl är i topp bland många fina brygder.

Självkörande bussar - i Borås!

Julita Gård vann turistpris

Tågkompaniet kör Krösatågen

Från 8-9 december är det Tågkompaniet som ansvarar för driften av Krösatågstrafiken – det handlar om ett miljardkontrakt för att köra Smålands omfattande pendeltågstrafik.

Elbussbatterier ska lagra solenergi

Nu invigs vad som troligen är Europas första energilager baserat på elbussbatterier – detta genom ett forskningsprojekt i Göteborg.

Mindre utsläpp från transporterna

Extra platser på jultågen

Bokningstrycket på julens tågresor är ovanligt högt, SJ har därför ordnat massor av extra sittplatser på sina tåg – så nu gäller det bara att tågen också går som de ska under helgerna.

Transdev vann mellanskärgården

Det blir Transdevs dotterbolag Blidösundsbolaget som för köra kollektivtrafiken i Stockholms mellanskärgård med trafikstart om ett år – det blev klart 4 december.

Back i maskin för Tallink

Veggeland till Nettbuss

Elbusspremiär i Malmö

9 december rullar Malmös första elbussar ut i trafik, det är linje 7 som blir första linje med helt eldrivna bussar - Malmös elbussatsning blir en av de hittills största i Sverige.

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Plus

5 snabba frågor…

Nytt bussdäck

Nobina i digital final

Blågrön bussatsning i Stockholms län

1

Jensen till MTR

Filmpris delas ut

Heister till Taxiförbundet

Sänd till en kollega

0.167