Nytt om kör- och vilotidsregler

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Det stundar förändringar i tillsynen av kör- och vilotidsreglerna - Transportstyrelsen vill både höja och sänka sanktionsavgifterna.

Transportstyrelsen avser föreslå en del förändringar i reglerna om kör- och vilotider och myndighetens tillsyn. Sanktionsavgifterna vid överträdelser bör differentieras mer. Transportstyrelsen föreslår att avgifterna vid smärre förseelser halveras. Vid allvarligare överträdelser som till exempel att företaget inte spar uppgifter från förarkort och färdskrivare föreslås att avgifterna kraftigt höjs.

När det gäller det sammantagna sanktionsbeloppet vid en företagskontroll gäller för närvarande ett takbelopp om 200000 kronor eller ett maxbelopp uppgående till 10 procent av företagets årsomsättning. Transportstyrelsen är inne på att sänka den gränsen till 1 procent och höja takbeloppet till 800000 kronor.

Det finns regler om att Transportstyrelsen ska göra en skälighetsbedömning innan myndigheten fattar beslut om sanktioner vid en företagskontroll. Enligt reglerna ska transportföretaget helt eller delvis befrias från sanktionsavgift om det skulle vara oskäligt att ta ut avgiften med fullt belopp. Transportstyrelsen föreslår att dessa bestämmelser ”mjukas upp” för att myndigheten ska ha stöd i bestämmelserna för att kunna göra mildare bedömningar.

Det ovan nämnda redovisade Transportstyrelsen vid ett informationsmöte i Stockholm tisdag 31 januari. Utgångspunkter för Transportstyrelsens förslag har varit att få en ökad flexibilitet, bättre proportionalitet och en högre regelefterlevnad.

– Mycket av det som Transportstyrelsen redovisade som sina förslag var bra, dock inte allt. Myndighetens tankar om att takbeloppet bör höjas till 800000 kronor är inte bra, även om myndigheten samtidigt föreslår att maxbeloppet ska sänkas till 1 procent av årsomsättningen och att vissa av de enskilda sanktionsbeloppen sänks, säger Göran Forssén , Sveriges Bussföretag, som deltog vid mötet tillsammans med Transportföretagens experter Abraham Dal och Lars E G Andersson .

Transportstyrelsens slutliga förslag redovisas i en rapport till regeringen senast 1 maj 2017.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Plus

Liberalerna

Nyhetsbrev

Plus

Sverigedemokraterna

Arkiv
Plus

Miljöpartiet

App fixar språkförbistring

Transdev och Lingio har i innovativt språksamarbete skapat en polyglottisk språkapp – En slags ”Babel Fish” för bussförare, läs här!

Plus

Full fart i Kina

Medan Sverige funderar bygger Kina ut sitt nät av höghastighetsbanor för tåg i en rasande fart – Den nyaste modellen är för närvarande det snabbaste tåget i trafik över längre sträckor, läs mer om det här!

Framtidsfokus på Kollektivtrafik SYD

Plus

Optimisten mot pessimisten i klimatfrågan

När Transportföretagen bjöd in till frukostseminarium lät man optimisten Svante Axelsson gå en match mot Ulf Perbo i rollen som pessimistkonsult.

Plus

Färre hållplatser – fler resande

Det är inte fler busshållplatser som ger fler resande – tvärt om, enligt artikelförfattarna från Urbanet Analys. Färre hållplatser ökar bussens hastighet vilket kan locka dem som normalt väljer bort kollektivtrafiken.

Plus

EU-parlamentet godkände tallolja

Plus

Provkörd: Scania Citywide Elbuss

Som första journalist i världen fick Trafikforums redaktörskollega Tom Terjesen, norska Bussmagasinet, provköra Scanias hel nya elektriska buss. den typ som nu rullar i stadstrafiken i Östersund. Och den överraskade positivt, läs mer här!

Plus

Åkerhielm lämnar kollektivtrafiken

Keolis är en av Europas allra största aktörer inom kollekivtrafiken och den näst största i Sverige. Magnus Åkerhielm är vd sedan 2011 men nu har han valt att kliva av – i maj lämnar han jättebolaget som utvecklats bra under hans år i ledningen.

Plus

Äventyrligt dotterbolag

Go 4 Adventure är ett dotterbolag till Jönssons Buss i Sunne som drivs av den ena bussföretagarens dotter – En renodlad gruppresearrangör med fokus på aktiva resor.

Plus

Kryssningar för Gruppresor

Plus

Skräddarsydda resor

Plus

Kallt resmål i sikte

Plus

Jagar exotiska resmål

Plus

Nordnorge året runt

”Ny paketreselag positiv”

Bussbranschen är positiv till förslaget på ny paketreselag och resegarantilag – Förslaget kan fungera bra för såväl konsumenter som för branschen, enligt Sveriges Bussföretag.

Plus

Norrsken, kyla och äventyr

Nordnorge mitt i vintern – ett äventyr som har mycket mer att bjuda på än mörker is och snö. Kalla destinationer lockar och norr om Sverige väntar spektakulära norrsken, äventyr i naturen men också mycket smak och kulturupplevelser.

Hallsund till Best Western

Barfota? Nej tack!

RK öppnar i Kina

Albinsson blir hotellchef

Plus

Schönfelder lämnar bussbranschen

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Kristdemokraterna

Sänd till en kollega

0.282