Nytt om kör- och vilotidsregler

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Det stundar förändringar i tillsynen av kör- och vilotidsreglerna - Transportstyrelsen vill både höja och sänka sanktionsavgifterna.

Transportstyrelsen avser föreslå en del förändringar i reglerna om kör- och vilotider och myndighetens tillsyn. Sanktionsavgifterna vid överträdelser bör differentieras mer. Transportstyrelsen föreslår att avgifterna vid smärre förseelser halveras. Vid allvarligare överträdelser som till exempel att företaget inte spar uppgifter från förarkort och färdskrivare föreslås att avgifterna kraftigt höjs.

När det gäller det sammantagna sanktionsbeloppet vid en företagskontroll gäller för närvarande ett takbelopp om 200000 kronor eller ett maxbelopp uppgående till 10 procent av företagets årsomsättning. Transportstyrelsen är inne på att sänka den gränsen till 1 procent och höja takbeloppet till 800000 kronor.

Det finns regler om att Transportstyrelsen ska göra en skälighetsbedömning innan myndigheten fattar beslut om sanktioner vid en företagskontroll. Enligt reglerna ska transportföretaget helt eller delvis befrias från sanktionsavgift om det skulle vara oskäligt att ta ut avgiften med fullt belopp. Transportstyrelsen föreslår att dessa bestämmelser ”mjukas upp” för att myndigheten ska ha stöd i bestämmelserna för att kunna göra mildare bedömningar.

Det ovan nämnda redovisade Transportstyrelsen vid ett informationsmöte i Stockholm tisdag 31 januari. Utgångspunkter för Transportstyrelsens förslag har varit att få en ökad flexibilitet, bättre proportionalitet och en högre regelefterlevnad.

– Mycket av det som Transportstyrelsen redovisade som sina förslag var bra, dock inte allt. Myndighetens tankar om att takbeloppet bör höjas till 800000 kronor är inte bra, även om myndigheten samtidigt föreslår att maxbeloppet ska sänkas till 1 procent av årsomsättningen och att vissa av de enskilda sanktionsbeloppen sänks, säger Göran Forssén , Sveriges Bussföretag, som deltog vid mötet tillsammans med Transportföretagens experter Abraham Dal och Lars E G Andersson .

Transportstyrelsens slutliga förslag redovisas i en rapport till regeringen senast 1 maj 2017.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

81 dog på spåren

Gratis för gamla i Malmö

Gratis buss för åldringar och mer cykelväg lades till i Malmö när budgeten för 2019 beslutades – Om besluten överlever valet återstår att se, läs om besluten här!

Bussbrand i Solna

Midsommar på danska

Brasor, sång och stora festmåltider - Danskarnas svar på midsommar, Sankt Hans aften, innebär stor fest i hela Danmark, även gruppresearrangörer kan sikta på den helgen, läs här!

Danskt VM - även för svenskar

Nobina axar i Bussförar-SM!

Men bara någon vecka kvar har 349 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2018 - Keolis leder fortsatt, men nu har Nobinas bussförare kört om Transdev till andraplatsen i anmälningsligen, läs mer här!

Nyhetsbrev

Capçanes grottmålningar

Arkiv

Kulturnatt i Tel Aviv

Kroppskamera fortsätter i väst

Bussigare kring Vänersborg

Gratisbuss till badsjö

Keolis och Pilotfish ingår avtal

Svenskar är väderberoende

Få saker engagerar svenskarna så mycket som sommarvädret – Oro för dåligt väder får många att boka in semester på vädersäkra destinationer, läs om det här!

Digitalisering ger kombinerad mobilitet

På Kollektivtrafikdagen samlade branschen olika aktörer för att diskutera framtidens kollektivtrafik. Ulf Bjersing från Hogia pratade om några av de möjligheter digitalisering innebär för utvecklingen av ett sömlöst resande, läs mer här!

Arriva kör vidare på Ekerö

Nya tunneltåget visat

Fler elbussar i SL

Titta – bussen kör själv!

I samband med att Volvo Ocean Race var i Göteborg visade Volvo Bussar upp sin fullstora elbuss som kör helt utan förare – Testen skedde i Frihamnen och många var där och tittade, läs om hur Volvo Bussar tänker här!

31 dog på vägarna i maj

Porträtt av Estland i Stockholm

Svensk modell lockar i EU

En helt ny kartläggning av den upphandlade busstrafiken väcker intresse i Europa - Den svenska modellen ligger i framkant nu när kollektivtrafiken inom EU ska öppnas för konkurrens 2020, läs mer här!

Kilström tar över i Keolis

Keolis Sveriges styrelse utsåg Jan Kilström till ny vd för det svenska bolaget 15 juni efter Magnus Åkerhielm som slutar - Jan Kilström tillträder sin position på Keolis 1 september, läs mer här!

Nobina förvärvar Samtrans

Nobina har ingått avtal om att köpa Samtrans av TransportIT Group 14 juni – Affären uppges vara värd upp till 500 miljoner kronor, läs mer om mångmiljonaffären här!

Sista smakresan med Bengtsson

Mariestads Islagrad Rothpils är inspirerad av Berlin där bryggmästaren Richard Bentsson startade sin karriär inom öl - Det handlar om en ädel brygd i samma klass som föregångarna, läs mer här!

Plus

5 snabba fågor…

Sjöstedt till Peru

Nora-pärla öppnar

Leap flyger in

Hallén lämnar bussbranschen

Plus

Åtal för Svegolyckan

Det går bra för BRA

Plus

Regeringen satsar

Plus

Praktik om avtalen

Plus

Om koncessioner

Plus

Mer av samma...

Plus

En dag i taget

Sänd till en kollega

0.11