23948sdkhjf

Länsmuseerna går samman

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Sveriges länsmuseer går samman och därmed är landets största museum öppnat - Omfattar nämligen hela landet från norr till söder.

Sveriges största museum är 1 572 km långt med en stark lokal förankring. Länsmuseerna är den aktör och arena för kultur- och samhällsfrågor som når ut över hela Sverige. Länsmuseerna tillsammans har en komplett geografisk täckning över hela landet. Sveriges största museum finns i 24 län med 450 295 kvadratkilometer uteplats.

För första gången har Sveriges länsmuseer gått samman till en gemensam röst. Under februari och mars bjuds alla riksdagsledamöter in till "sitt" länsmuseum. Möjligheten ges för 349 politiker att få en ökad kunskap om länsmuseernas viktiga uppdrag. Några som jublar över det nya upplägget är företrädare för Värmlands Museum som nu blir en del av Sveriges största museum - i alla fall är det så som länsmuseerna ser på saken.

– Tillsammans kan vi som Sveriges största museum ta upp aktuella frågor och driva samtal över hela landet på en gång. Vi vill nu samtala om kulturens avgörande betydelse i vår tid, inte minst som en öppen mötesplats för alla. Vi vill också påtala vikten av ökade statliga anslag till kulturen om vi även i fortsättningen skall leva upp till vårt rykte om kvalitet, kunskap och högt förtroende, säger Lena Melesjö Windahl , ordförande för Värmlands Museum.

– För många i Sverige är det egna Länsmuseet det första man tänker på, både som museum och kunskapskälla. Länsmuseet finns i det län det verkar för att ge det rumsliga och tidsmässiga perspektivet på platsen. I Värmland är museet en oerhört viktig demokratisk mötesplats öppen för alla, säger Richard Axinger , vice ordförande för Värmlands Museum.

– Vi kommer att berätta för våra politiker om vår vision med det framtida museet och om ombyggnadsplanerna som snart blir verklighet, men också om verksamheten ute i länet där vi gör ett viktigt kulturmiljöarbete i många kommuner, samt om våra högaktuella utställningar och program, säger länsmuseichef Åsa Hallén .
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Transdev vann i Umeå

Enklare upphandlingar med Hogia

Helt fossilfritt i Skåne

Skånes kollektivtrafik är numera helt och hållet fri från fossila drivmedel – ett omfattande omställningsarbete ligger bakom förvandlingen.

Malmö-Ohrid direkt

En ny direktlinje med flyg till staden Ohrid i Makedonien från Malmö kan vara av intresse för gruppresearrangörer att känna till – trafiken startade 14 januari.

Sjöberg ny vd för Stromma

Fler tågade över Öresundsbron 2018

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

100 redan anmälda!

100 personer inom och omkring bussresebranschen har redan anmält sig till Busstorget – betydligt fler än vid samma tid förra året, så se till att säkra plats för Busstorget 2019.

Arkiv

Förundersökning mot Uber nedlagd

MTR Express vann punktlighetsligan

96 dog på spåren 2018

Fler dog på vägarna 2018

Under 2018 omkom preliminärt 325 personer på vägarna i Sverige - en ökning med 72 personer jämfört med 2017, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

32 nya ledbussar i Västerås

Snart kommer 32 nya ledbussar att rulla i Västerås stadstrafik – de sex första bussarna är redan ute i trafiken och resten kommer att driftsättas i början av 2019.

Auno tar över Nobina Finland

Risberg till Sveriges Bussföretag

Bokeberg till Kollektivtrafikdagen

”Uber skattefuskar”

Hanson vd för Prospero Stockholm

Dags för Transportforum # 36

Finnair säkraste flygbolaget

Flygrekord för Norweigian

Mindre regelrytteri – eller?

Hur gick det med Transportstyrelsens ändrade hantering av kör- och vilotidsregelverket som infördes 1 mars 2018? – det redovisas på Busstorget 11-12 april i Tylösand!

Ny vd på Cirkle K

Kraftsamling för bussbranschen

Vinn hotellnatt på Busstorget

Ännu finns möjligheten att vinna ett dubbelrum på Hotel Tylösand under branschmötet Busstorget 2019 – men det brådskar, den som vill tävla måste göra det före 11 januari!

Plus

5 snabba frågor...

Thand Ringqvist till Skärgårdsstiftelsen

WiFi i Bergsslagen

Arriva kör Pågatågen

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Plus

5 snabba frågor…

Nytt bussdäck

Sänd till en kollega

0.447