Spårlöst – kontaktlöst

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen
DEN ENA HANDEN tycks ibland inte veta vad den andra gör. Eller hur ska vi förstå ett Stockholmsprojekt som den stora spårvagnsdepån i Lidingö stad på ön med samma namn, den som byggdes för att ta hand om alla de nya spårvagnar som skulle rulla i Stockholms city med omnejd. Det är bara det att Lidingöbanan inte har någon förbindelse med resten av spårvägssystemet i Stockholm eller med några andra spår över huvud taget.

VISST, TANKEN VAR att Lidingöbanan skulle knytas samman med Spårväg City och bli en del av den spårvägsränessans som ledande politiker drömde om under förra mandatperioden. Sedan kom notan, alldeles för stor. Det blev till att dra i nödbromsen och frysa projektet på obestämd tid. Så där står nu den nästan färdiga spårvagnsdepån ute vid Dalénum-området på Lidingö utan spårförbindelse med omvärlden. Spåren når med näppe fastlandet i Ropsten men där är det stopp. Spårlöst värre, vilket innebar att de nya spårvagnarna som trafikerar Lidingöbanan fick fraktas dit med specialtrailers när den återinvigdes rejält försenad hösten 2015. Och än i dag är det spårlöst från Lidingö till resten av Storstockholm och landet.

IBLAND HJÄLPER DET inte ens att det finns spårkontakt. När Tvärbanan fick sin nya sträckning mellan Alvik och Solna station var det tänkt att samma spårvagnar skulle kunna köra hela vägen från Solna till Sickla udde. Tänkt, kanske. Men det fungerade inte, tydligen var det olika signalsystem på den nya respektive gamla bansträckningen. Det ska bli möjligt att åka någon gång framöver, men ännu efter tre år vet ingen säkert när.

SE NU LIDINGÖBANANS spårlöshet och Tvärbanans kontaktlöshet som en metafor för många av de politiska beslut som drabbat såväl kollektivtrafikbranschen som andra verksamheter på många håll i vårt avlånga land.

DET KÄNNS SOM om beslut som behövs inte fattas, medan ogenomtänkta beslut klubbas igenom forcerat. Helhetsbilden saknas och ingen behöver ta konsekvenserna av feltänk annat än att en politiker tvingas byta från landstingsråd till oppositionsråd. Litet lägre lön men bra pension i sikte vid lagom ålder. En tillvaro långt bortom den verklighet företagare och andra lever med.

ETT STORT PROBLEM i sammanhanget är segregationen. Inte mellan olika befolkningsgrupper som ofta avhandlas i media, utan mellan maktens utövare och verklighetens aktörer. Ett problem som snarare tycks tillta än avta med tiden. Politiker och myndigheter som Transportstyrelsen tycks leva i en helt annan värld än de bussbolag som drabbas av deras regler och beslut. För att råda bot på detta genomförde Sveriges Bussföretag under förra året omfattande studiebesök för de tjänstemän som delar ut företagsbot för förseelser mot kör- och vilotidsreglerna. Vackert så, tjänstemännen tittade sig förvirrade omkring, var allmänt trevliga och förstående den lilla tid som studiebesöket betingade. De gick sedan tillbaka till sina skrivbord och fortsatte att skicka ut sina kontrollavgifter som om ingenting hade hänt. Som om de ingenting förstått eller lärt. Att myndigheten nu får en ny generaldirektör ska vi nog inte hoppas för mycket på, även om nu Sveriges Bussföretag uppger att det finns hopp om förbättring i den segslitna frågan om kör- och viltotidsreglerna under 2017. Men inte utan att branschen gör något, staten och myndigheterna ändrar inte självmant sina penninginbringande rutiner. Det gäller för alla att aldrig ge upp utan att bråka och se till att bestrida det som känns fel, då kan det kanske bli en ljusning under det här året, inte annars.

THOMAS DIETL

Chefredaktör TRAFKFORUM


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Klackarna i taket på RK:s schlagerfest

Stämningen blev hög under RK Travel Groups schlagerfest efter den traditionella resemässan hos resegrossisten i Göteborg - Närmare 240 personer rockade loss kvällen 15 mars, titta här!

RK öppnar i Kina

Kjetils vann Guldbussen

Kollektivtrafikdagen närmar sig

Kollektivtrafikdagen 2018 genomförs i Stockholm 14 maj på Courtyard By Marriott, stadsdelen Kungsholmen - Branschmötet som samlar många fordonsleverantörer, beslutsfattare och andra får du inte missa!

Hållbart resande med elbussar

Albinsson blir hotellchef

Nyhetsbrev

250 Scania-bussar till Lagos

Arkiv

Vägtrafikpaketet på Busstorget

Vägtrafikpaketet kommer att påverka hela bussbranschen – På Busstorget 13-14 april behandlas vad det innebär, läs och anmäl deltagande här!

Plus

Spännande öl för bussresan

RT-Forum har provat öl från tre bryggerier som håller litet högre klass än vanlig lager – Det kan ge tips om litet bättre öl på bussresan, läs hela provningen här!

Skeppsbrons säljer Otokar

Plus

”Nya regler drabbar gasbussarna”

Lissabon-sug av Eurovision

Flygbolag erbjuder 100 procent biobränsle

Mot ett valfritt tillägg på 300 kronor per flygning kan passagerare välja att flyga med biobränsle.

1

Därför lyckades Sverigeförhandlingen

Första biogasdrivna bokbussen

Lönsamt subventionera kollektivtrafik

En ny VTI-rapport visar att det är lönar sig att subventionera kollektivtrafik och att öka turtätheten där efterfrågan är hög – Läs här om hur forskarna resonerat!

Elbusspremiär i Östersund

Från och med mitten av mars kommer tre helelektriska Scaniabussar att köra på linje 6 genom Östersund – Tillverkarens första helelektriska bussar någonsin, läs mer här!

Terrorhot ändrar resvanorna

Upprustade Öresundståg rullar ut

7 mars invigdes det första upprustade Öresundståget på Malmö C – Alla de 18 år gamla tågen ska genomgå en total ansiktslyftning invändigt, läs och titta här!

Bättre säkerhet i bussar

Plus

Trötthet bakom Sveg-olyckan

Bussföraren var påverkad av trötthet när bussen med skolbarn körde av vägen 2 april 2017 – Det framgår av haverikommissionens rapport som nu är offentlig, läs mer här!

Bästa resesajten prisad

”Kvinnor reser smartare”

8 mars, den internationella kvinnodagen, krävde Johanna Grant, ordförande i Gröna Bilister, mer makt åt kvinnor för ett hållbart transportsystem.

Stockholms-ja till Östra Länken

En ny undersökning visar att stockholmarna vill att Östra Länken byggs – Det gäller sympatisörer till alla partier utom Miljöpartiet, läs om det här!

Plus

Schönfelder lämnar bussbranschen

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Socialdemokraterna

Sänd till en kollega

0.294