Vasaloppsveckan snart här

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

När Stockholmarna har sportlov rullar vinterns Vasaloppsvecka igång - Nytt för i år är Nattvasan och en utställning om Mora-Nisse.I Vasaloppets Hus i Mora (var annars?) öppnar utställningen om Nils "Mora-Nisse" Karlssons (1917-2012) liv i text och bild redan 17 februari. Han skulle ha fyllt 100 år i år. Mora-Nisse är alla tiders Vasaloppsvinnare, nio segrar hann det bli - ett rekord som ingen någonsin kommer att kunna slå. Utställningen visar valda delar av Mora-Nisses rika idrottsliv, bland annat hans prissamling samt berättelser om hans arbete, bland annat som spårchef, inom Vasaloppet. Efter den aktiva skidkarriären drev han också den välkända sportaffären ”Mora-Nisses Sport” i centrala Mora, en legendarisk affär som levde vidare länge sedan han sålt den. Andra nya delar i muséet berättar om Vasaloppsarenan och om Vasaloppets sommar- respektive vintervecka.

Nytt under själva Vasaloppsveckan är Nattvasan där lag om två personer med pannlampa och bra kondition ska ta sig alla de nio milen mellan Berga By och Mora natten 3 mars, två dagar före ”riktiga” Vasaloppet. Hur det gick? Jo slutsålt redan i mars förra året…

Men som de flesta vet finns numera även en Vasaloppets sommarvecka i augusti, också något för bussresearrangören att hålla koll på. Hela arrangemanget bygger på buss nämligen: Deltagare ska fraktas till sina startplatser och de som inte riktigt orkar hela vägen fram får åka buss sista biten till Mora.

Vasaloppets vintervecka 2017

Fre 24 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.

Lör 25 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.

Sön 26 feb: Ungdomsvasan. 3, 5, 7 eller 9 km. Start Mora skidstadion.

Sön 26 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.

Mån 27 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen. (10 000 anmälda. FULLT 170130)

Tis 28 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.

Fre 3 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.

Fre 3 mar: Nattvasan. 90 km. Parlopp. Start Sälen. (1 500 anmälda. FULLT 160320)

Lör 4 mar: Blåbärsloppet (f d Öppet Spår 9 km). 9 km. Start Eldris.

Sön 5 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (15 800 anmälda. FULLT 160320)

Vasaloppets sommarvecka 2017

Fre 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg.

Fre 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg.

Fre 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg.

Fre 11 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen.

Lör 12 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen.

Lör 19 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg.

Lör 19 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen.

Lör 19 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen.

Lör 19 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

App fixar språkförbistring

Transdev och Lingio har i innovativt språksamarbete skapat en polyglottisk språkapp – En slags ”Babel Fish” för bussförare, läs här!

Plus

Full fart i Kina

Medan Sverige funderar bygger Kina ut sitt nät av höghastighetsbanor för tåg i en rasande fart – Den nyaste modellen är för närvarande det snabbaste tåget i trafik över längre sträckor, läs mer om det här!

Framtidsfokus på Kollektivtrafik SYD

Plus

Optimisten mot pessimisten i klimatfrågan

När Transportföretagen bjöd in till frukostseminarium lät man optimisten Svante Axelsson gå en match mot Ulf Perbo i rollen som pessimistkonsult.

Plus

Färre hållplatser – fler resande

Det är inte fler busshållplatser som ger fler resande – tvärt om, enligt artikelförfattarna från Urbanet Analys. Färre hållplatser ökar bussens hastighet vilket kan locka dem som normalt väljer bort kollektivtrafiken.

Plus

EU-parlamentet godkände tallolja

Nyhetsbrev

Plus

Provkörd: Scania Citywide Elbuss

Som första journalist i världen fick Trafikforums redaktörskollega Tom Terjesen, norska Bussmagasinet, provköra Scanias hel nya elektriska buss. den typ som nu rullar i stadstrafiken i Östersund. Och den överraskade positivt, läs mer här!

Arkiv
Plus

Åkerhielm lämnar kollektivtrafiken

Keolis är en av Europas allra största aktörer inom kollekivtrafiken och den näst största i Sverige. Magnus Åkerhielm är vd sedan 2011 men nu har han valt att kliva av – i maj lämnar han jättebolaget som utvecklats bra under hans år i ledningen.

Plus

Äventyrligt dotterbolag

Go 4 Adventure är ett dotterbolag till Jönssons Buss i Sunne som drivs av den ena bussföretagarens dotter – En renodlad gruppresearrangör med fokus på aktiva resor.

Plus

Kryssningar för Gruppresor

Plus

Skräddarsydda resor

Plus

Kallt resmål i sikte

Plus

Jagar exotiska resmål

Plus

Nordnorge året runt

”Ny paketreselag positiv”

Bussbranschen är positiv till förslaget på ny paketreselag och resegarantilag – Förslaget kan fungera bra för såväl konsumenter som för branschen, enligt Sveriges Bussföretag.

Plus

Norrsken, kyla och äventyr

Nordnorge mitt i vintern – ett äventyr som har mycket mer att bjuda på än mörker is och snö. Kalla destinationer lockar och norr om Sverige väntar spektakulära norrsken, äventyr i naturen men också mycket smak och kulturupplevelser.

Plus

Beijing och kinesiska muren

Det är inte längre än 60 km mellan Beijing och den närmaste delen av kinesiska muren vid Mutianyu – Det gör det möjligt att hinna med både Förbjudna staden och världens längsta byggnadsverk på ett par dagar av hela Kinaresan.

Plus

Mer flyg till Kina

Statliga finska flygbolaget Finnair har sedan länge varit mycket starka på att knyta ihop Europa med Asien åt båda hållen. Helsingfors är den huvudstad inom EU som ligger närmast Fjärran Östern.

Plus

Matka håller ställningarna

Nordens största resemässa, Matka i Helsingfors noterar nära 71600 besökare i år - Ungefär lika många 2018 som under 2017 års mässa, här några godbitar från RT-Froums besök där!

Plus

Krymt busstorg på Matka

Den stora resemässan Matka i Helsingfors har under många år haft en egen avdelning för bussresearrangörerna, Bussitori eller Busstorget – Dock rejält nedkrymt visade det sig när mässan genomfördes i januari i år.

Hallsund till Best Western

Tre bolag – ett biljettsystem

Gratis Krösatåg i sydväst

Barfota? Nej tack!

RK öppnar i Kina

Albinsson blir hotellchef

Plus

Schönfelder lämnar bussbranschen

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Sänd till en kollega

0.209