23948sdkhjf

Göteborg-Stockholm tågökar

Tågresandet på sträckan Stockholm-Göteborg har ökat får både SJ och MTR Express - Konkurrensen tros ligga bakom.
Tack vare MTR Express inträde på Sveriges största sträcka för fjärrtågsresor, Stockholm-Göteborg, ökar tågresandet, det är i alla fall uppstackarens analys av det ökande tågresandet på sträckan. Både för MTR Express och SJ ökade resandet mellan Stockholm och Göteborg under 2016, på bekostnad av mindre hållbara transportmedel.

Under 2016 ökade antalet resor med MTR Express på sträckan med signifikant över 100 procent jämfört med föregående år (MTR Express startade sin trafik i mars 2015). SJ uppger i sin senaste finansiella rapport, publicerad den 15 februari 2017, att resandet med SJ på sträckan ökade med fem procent under året.

– Sedan MTR Express startade har antalet snabbtågsavgångar mellan Sveriges två största städer ökat med cirka 40 procent, biljettpriserna sjunkit och resenärerna fått fler valmöjligheter. Detta bidrar till att tågresandet totalt ökar på bekostnad av mindre hållbara transportmedel, säger MTR Express vd Johan Söör .

Denna utveckling överensstämmer med de observationer som gjorts i andra marknader som öppnat upp för konkurrens inom kommersiell snabbtågstrafik, bland annat Italien och Österrike.

– Det är roligt att konkurrensen så tydligt skapar värden för resenärer och samhället. Det finns dock saker kvar att göra för att dessa positiva effekter ska komma alla resenärer till del. Exempelvis är MTR Express idag det enda tågbolaget i Sverige som inte tillåts sälja sina biljetter genom SJ.se, som genom tidigare monopol har en position som hela Sveriges tågbokningssajt, säger Johan Söör.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078