Fler valde Östgötatrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Resandet med Östgötatrafiken ökade med 3,5 procent under 2016 - Totalt gjordes 29,5 miljoner resor.

Resandet i Linköpings tätortstrafik fortsätter att öka, och veckan innan jul passerades 10 miljoners-strecket i antal utförda resor under året. Tillsammans med busstrafiken till närförorterna, som till exempel Sturefors och Ljungsbro, gjordes strax över 11 miljoner resor vilket är en ökning med drygt 5 procent.

Motala tätort står för den allra största ökningen procentuellt sett, från 1 miljon resor till 1,1 miljoner, en ökning på drygt 9 procent. Antalet resor i Norrköpings tätort minskade med 0,8 procent från 7,9 till 7,8 miljoner. Tillsammans med resor till och från närområdena, som till exempel Åby, hamnar minskningen för Norrköpings del på 0,3 procent.

Resor i områden med ett litet resandeunderlag minskade med 3 procent under året. Det är en trend som pågått under ett antal år och därför minskades också utbudet av linjer på landsbygden under året. Trafiken på landsbygden står för cirka 3,5 procent av det totala resandet under året.
Kollektivtrafiken fungerar bäst där många reser. Östgötapendeln som är stommen i kollektivtrafiken hade en resandeökning med 8 procent under 2016. Resorna med expressbusstrafiken och trafiken som går mellan länets tätorter ökade med över 3 procent.

– Vi tror på en fortsatt positiv utveckling, och vår målsättning är att öka antalet resor som görs med Östgötatrafiken med ytterligare en miljon under 2017, säger Sofia Malander, vd Östgötatrafiken.

Fotnot. Östgötatrafiken är inte med i den Kollektivtrafikbarometer som Svensk Kollektivtrafik sammanställer årligen - men nästa år, 2018, ska östgötarna vara med, uppges det.

FAKTA/Resande med Östgötatrafiken 2016, tusental resor
Linköpings tätort och närområden 11 060; Norrköpings tätort och närområden 8 596; Motala tätort 1 119; Övriga tätorter 148; Östgötapendeln 3717; Kustpilen 76; Busstrafik mellan tätorter, exempelvis expressbussar 3801; Landsbygdstrafik 1 048.
Totalt resande 29 565


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

81 dog på spåren

Gratis för gamla i Malmö

Gratis buss för åldringar och mer cykelväg lades till i Malmö när budgeten för 2019 beslutades – Om besluten överlever valet återstår att se, läs om besluten här!

Bussbrand i Solna

Midsommar på danska

Brasor, sång och stora festmåltider - Danskarnas svar på midsommar, Sankt Hans aften, innebär stor fest i hela Danmark, även gruppresearrangörer kan sikta på den helgen, läs här!

Danskt VM - även för svenskar

Nobina axar i Bussförar-SM!

Men bara någon vecka kvar har 349 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2018 - Keolis leder fortsatt, men nu har Nobinas bussförare kört om Transdev till andraplatsen i anmälningsligen, läs mer här!

Nyhetsbrev

Capçanes grottmålningar

Arkiv

Kulturnatt i Tel Aviv

Kroppskamera fortsätter i väst

Bussigare kring Vänersborg

Gratisbuss till badsjö

Keolis och Pilotfish ingår avtal

Svenskar är väderberoende

Få saker engagerar svenskarna så mycket som sommarvädret – Oro för dåligt väder får många att boka in semester på vädersäkra destinationer, läs om det här!

Digitalisering ger kombinerad mobilitet

På Kollektivtrafikdagen samlade branschen olika aktörer för att diskutera framtidens kollektivtrafik. Ulf Bjersing från Hogia pratade om några av de möjligheter digitalisering innebär för utvecklingen av ett sömlöst resande, läs mer här!

Arriva kör vidare på Ekerö

Nya tunneltåget visat

Fler elbussar i SL

Titta – bussen kör själv!

I samband med att Volvo Ocean Race var i Göteborg visade Volvo Bussar upp sin fullstora elbuss som kör helt utan förare – Testen skedde i Frihamnen och många var där och tittade, läs om hur Volvo Bussar tänker här!

31 dog på vägarna i maj

Porträtt av Estland i Stockholm

Svensk modell lockar i EU

En helt ny kartläggning av den upphandlade busstrafiken väcker intresse i Europa - Den svenska modellen ligger i framkant nu när kollektivtrafiken inom EU ska öppnas för konkurrens 2020, läs mer här!

Kilström tar över i Keolis

Keolis Sveriges styrelse utsåg Jan Kilström till ny vd för det svenska bolaget 15 juni efter Magnus Åkerhielm som slutar - Jan Kilström tillträder sin position på Keolis 1 september, läs mer här!

Nobina förvärvar Samtrans

Nobina har ingått avtal om att köpa Samtrans av TransportIT Group 14 juni – Affären uppges vara värd upp till 500 miljoner kronor, läs mer om mångmiljonaffären här!

Sista smakresan med Bengtsson

Mariestads Islagrad Rothpils är inspirerad av Berlin där bryggmästaren Richard Bentsson startade sin karriär inom öl - Det handlar om en ädel brygd i samma klass som föregångarna, läs mer här!

Plus

5 snabba fågor…

Sjöstedt till Peru

Nora-pärla öppnar

Leap flyger in

Hallén lämnar bussbranschen

Plus

Åtal för Svegolyckan

Det går bra för BRA

Plus

Regeringen satsar

Plus

Praktik om avtalen

Plus

Om koncessioner

Plus

Mer av samma...

Plus

En dag i taget

Sänd till en kollega

0.118