Fler valde Östgötatrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Resandet med Östgötatrafiken ökade med 3,5 procent under 2016 - Totalt gjordes 29,5 miljoner resor.

Resandet i Linköpings tätortstrafik fortsätter att öka, och veckan innan jul passerades 10 miljoners-strecket i antal utförda resor under året. Tillsammans med busstrafiken till närförorterna, som till exempel Sturefors och Ljungsbro, gjordes strax över 11 miljoner resor vilket är en ökning med drygt 5 procent.

Motala tätort står för den allra största ökningen procentuellt sett, från 1 miljon resor till 1,1 miljoner, en ökning på drygt 9 procent. Antalet resor i Norrköpings tätort minskade med 0,8 procent från 7,9 till 7,8 miljoner. Tillsammans med resor till och från närområdena, som till exempel Åby, hamnar minskningen för Norrköpings del på 0,3 procent.

Resor i områden med ett litet resandeunderlag minskade med 3 procent under året. Det är en trend som pågått under ett antal år och därför minskades också utbudet av linjer på landsbygden under året. Trafiken på landsbygden står för cirka 3,5 procent av det totala resandet under året.
Kollektivtrafiken fungerar bäst där många reser. Östgötapendeln som är stommen i kollektivtrafiken hade en resandeökning med 8 procent under 2016. Resorna med expressbusstrafiken och trafiken som går mellan länets tätorter ökade med över 3 procent.

– Vi tror på en fortsatt positiv utveckling, och vår målsättning är att öka antalet resor som görs med Östgötatrafiken med ytterligare en miljon under 2017, säger Sofia Malander, vd Östgötatrafiken.

Fotnot. Östgötatrafiken är inte med i den Kollektivtrafikbarometer som Svensk Kollektivtrafik sammanställer årligen - men nästa år, 2018, ska östgötarna vara med, uppges det.

FAKTA/Resande med Östgötatrafiken 2016, tusental resor
Linköpings tätort och närområden 11 060; Norrköpings tätort och närområden 8 596; Motala tätort 1 119; Övriga tätorter 148; Östgötapendeln 3717; Kustpilen 76; Busstrafik mellan tätorter, exempelvis expressbussar 3801; Landsbygdstrafik 1 048.
Totalt resande 29 565


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Närtrafiks i landsbygden på försök

De ska testa ERTMS

370 fick bussbältesböter – i Norge

En omfattande razzia på 745 bussar med bussbälte har genomförts av norska polisen – 370 fick böter och nu är förhoppningen att fler ska bälta sig i de norska bussarna.

Nytt flygbolag till Gällivare

Volvo-buss prisad på IAA

Volvo Bussars nya långfärdsbuss vinner Sustainable Bus Award 2019 – en av flera priser som delades ut I samband med mässan IAA I Hannover.

Bergkvara vann miljardkontrakt i Uppland

Nyhetsbrev

Miljonregn till Stadsmiljöavtal

Trafikverket fördelar 825 miljoner kronor till cykel- och kollektivtrafik via 12 nya stadsmiljöavtal - avtalen ska borga för hållbart resande i framtiden men de har också kritiserats av bland andra bussbranschen.

Arkiv

Herhta Hillfons flyttar

Storsatsning ökade Danmarksintresset

Plus

Mercedes Citaro blev årets stadsbuss

Plus

EU-kritik mot Alstom-Siemens

Den planerade jättefusionen mellan Alstom och Siemens har stött på patrull i EU – men Alstoms vd Henri Poupart-Lafarge säger att planerna på ett samgående fortsätter som vanligt.

Hård kritik mot Trafikverket i ny bok

Johan Söör, tidigare vd för uppstickaren MTR Express, sågar Trafikverket i boken ”Nya spår på gammal räls”.

Elektriska ledbussar lockar

En helt nykonstruerad buss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresse – visas på mässan InnoTrans i Berlin

Världens första vätgaståg rullar

Utredning kan öppna för trygghetskameror

Det är inte enkelt att införa kameraövervakning i dag – nu ska en ny utredning se om det behövs göras undantag i lagen för trygghetskameror inom kollektivtrafiken.

Skellefteå buss ökade igen

Skellefteå buss ökar resandet i stadstrafiken för fjärde året i rad – även under den varma sommaren ökade resandet.

Nytt akvarium byggs i Göteborg

Göteborgs fyller 400 år 2021 och då öppnar Sjöfartsmuseet Akvariet igen – då ska det helt nya huset med jätteakvariet på plats.

Ökat regionalt resande på järnvägen

Kempe ny vice vd i Nobina Sverige

Bergkvarabuss köper två skånska bussbolag

Buss-TV i Blekingetrafiken

Östgötatrafiken satsar på molntekniken

Med molnprodukten Hogia Traffic Light Priority ska Östgötatrafiken förbättra framkomligheten för busstrafiken - bland annat få prioritet vid trafikljus.

Nordkalotten besökssatsar gemensamt

Nya möjligheter för biobränsleproduktion

Forskare vid Chalmers har identifierat de två största utmaningarna för produktion av förnybart biobränsle från billiga källor.

Manner till Finnair

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

MP: ”Billigare för vissa vid lågtrafik”

Johansson till Transportstyrelsen

Första tyska bussen efterutrustad med SCR

Sänd till en kollega

0.25