23948sdkhjf

Fler valde Östgötatrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Resandet med Östgötatrafiken ökade med 3,5 procent under 2016 - Totalt gjordes 29,5 miljoner resor.

Resandet i Linköpings tätortstrafik fortsätter att öka, och veckan innan jul passerades 10 miljoners-strecket i antal utförda resor under året. Tillsammans med busstrafiken till närförorterna, som till exempel Sturefors och Ljungsbro, gjordes strax över 11 miljoner resor vilket är en ökning med drygt 5 procent.

Motala tätort står för den allra största ökningen procentuellt sett, från 1 miljon resor till 1,1 miljoner, en ökning på drygt 9 procent. Antalet resor i Norrköpings tätort minskade med 0,8 procent från 7,9 till 7,8 miljoner. Tillsammans med resor till och från närområdena, som till exempel Åby, hamnar minskningen för Norrköpings del på 0,3 procent.

Resor i områden med ett litet resandeunderlag minskade med 3 procent under året. Det är en trend som pågått under ett antal år och därför minskades också utbudet av linjer på landsbygden under året. Trafiken på landsbygden står för cirka 3,5 procent av det totala resandet under året.
Kollektivtrafiken fungerar bäst där många reser. Östgötapendeln som är stommen i kollektivtrafiken hade en resandeökning med 8 procent under 2016. Resorna med expressbusstrafiken och trafiken som går mellan länets tätorter ökade med över 3 procent.

– Vi tror på en fortsatt positiv utveckling, och vår målsättning är att öka antalet resor som görs med Östgötatrafiken med ytterligare en miljon under 2017, säger Sofia Malander, vd Östgötatrafiken.

Fotnot. Östgötatrafiken är inte med i den Kollektivtrafikbarometer som Svensk Kollektivtrafik sammanställer årligen - men nästa år, 2018, ska östgötarna vara med, uppges det.

FAKTA/Resande med Östgötatrafiken 2016, tusental resor
Linköpings tätort och närområden 11 060; Norrköpings tätort och närområden 8 596; Motala tätort 1 119; Övriga tätorter 148; Östgötapendeln 3717; Kustpilen 76; Busstrafik mellan tätorter, exempelvis expressbussar 3801; Landsbygdstrafik 1 048.
Totalt resande 29 565
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Elskatt på elbuss – varför?

Varför beskattas inte elbussar som spårbunden trafik? Den frågan ställer nu branschen som är besviken på att partierna bakom nya budgeten bytt fot.

T-banestädare lär sig svenska

MTR Tunnelbanan har inlett en satsning där lokalvårdare som önskar får en gratis vidareutbildning i svenska – examen i april för första gruppen.

Flygskatten slopas – men det dröjer

1

”Höghastighetståg nu!”

Thand Ringqvist till Skärgårdsstiftelsen

Tydliga krav ska bälta bussresnärerna

För att det ska bli lika självklart att använda bälte i buss som i bil behövs tydligare regler - det slår Transportstyrelsen fast efter att på regeringens uppdrag ha låtit utreda frågan.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Biljettpriser i kollektivtrafiken höjs

Arkiv

Datainspektionen granskar SL:s kroppskameror

Apple Pay för Flixbus

Apple Play kan användas för biljettköp på Flixbus.

USA finns i MaaS-fronten

Kollektivtrafikaktören Transdev har gjort en internationell rapport om trender inom kollektivtrafikbranschen – det visar sig att USA leder MaaS-utvecklingen.

Malmö bästa cykelstaden

Enligt intresseorganisationen Cykelfrämjandet är det Malmö som är Sveriges bästa cykelstad 2018.

Fler ska använda bussbälte

När det finns bälte i bussen så måste passagerarna använda det – ändå låter de flesta bli. Ett seminarium i Stockholm tog upp bussbältet och lyfte förslag som på förbättringar.

Nettbuss julsatsar

Fler Flixbussar till jul

Väderkoll ska minska flygutsläpp

Norwegian ingår nytt avtal med Avtech – syftet är att minska utsläppen med hjälp av väderdata och därmed bidra till ett hållbart flyg enligt flygbolaget.

WiFi i Bergsslagen

Elskatt på elbussar blir kvar

Moderaterna och Kristdemokraterna har ingenting om slopad elskatt för elbussar i sitt budgetförslag – endast Centern vill att skatten ska bort.

Nextbike cyklar i väst

Stromma räddar konkursbåt

Stromma har ropat in skärgårdsbåten M/S Nya Skärgården – den tillhörde det konkursdrabbade rederiet Kulturbåtarna i Göteborg.

Arriva kör Pågatågen

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har provat årets julöl och andra juldrycker i samarbete med Foodnet - resultatet är att två öl är i topp bland många fina brygder.

Självkörande bussar - i Borås!

Julita Gård vann turistpris

Tågkompaniet kör Krösatågen

Från 8-9 december är det Tågkompaniet som ansvarar för driften av Krösatågstrafiken – det handlar om ett miljardkontrakt för att köra Smålands omfattande pendeltågstrafik.

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Plus

5 snabba frågor…

Nytt bussdäck

Nobina i digital final

Blågrön bussatsning i Stockholms län

1

Jensen till MTR

Filmpris delas ut

Sänd till en kollega

0.192