23948sdkhjf

Allt dyrare resa kollektivt

Det har blivit dyrare att åka kollektivt, mest stiger priset på enkelbiljetter - Men det är också stor skillnad i biljettpris mellan länen.
Det har blivit dyrare att resa kollektivt på väg och järnväg. Störst är prisökningen i den regionala kollektivtrafiken, men skillnaderna är stora mellan länen. Det visar en ny rapport om transportmarknaderna från Transportstyrelsen.

”Transportmarknaden i siffror” ger en översiktlig bild av utvecklingen för person- och godstransporter på väg och järnväg. Årets rapport är den andra i ordningen. I år studeras särskilt priser inom den regionala kollektivtrafiken, där nästan all trafik är upphandlad och subventionerad.

Kostnaderna för att bedriva regional kollektivtrafik har ökat kraftigt. Utbudet har ökat mer än resande, vilket har lett till ökade kostnader. Höjda biljettpriser är ett sätt att kompensera kostnadsökningarna.

Det är upp till varje regional kollektivtrafikmyndighet att bestämma sina biljettpriser. Biljettaxorna speglar olika regionala prissättningsstrategier och varierar mellan länen.

– Vi kan se två tydliga tendenser: dels stiger priset på enkelbiljetter snabbare än priset på månadskort, dels överstiger utvecklingen av biljettpriset utvecklingen av bensinpriset. Det är således mer lönsamt att regelbundet nyttja kollektivtrafiken. Samtidigt har det relativt sett blivit billigare att ta bilen några extra mil än att ta bussen, säger Michael Stridsberg , utredare på Transportstyrelsen.

Dyraste enkelbiljetten i Stockholm
En enkelbiljett var 2016 dyrast i Stockholm, där den kostade 36 kronor, och billigast på Gotland, där den kostade 20 kronor. Snittpriset för en enkelbiljett var 27 kronor. Biljetter som handlas med reskassa var i snitt 4,50 kronor billigare än traditionella enkelbiljetter.

För resenärer som regelbundet åker kollektivt är det ofta både lönsamt och praktiskt att köpa ett månadskort. 2016 var månadskort dyrast i Stockholm, där det kostade 790 kronor, och billigast på Gotland, där det kostade 370 kronor. Snittpriset för ett månadskort var 553 kronor.

Transportstyrelsen har även jämfört biljettalternativen och då fått en kvot som visar antalet enkelresor som behövs innan det lönar sig med ett månadskort.

Västernorrland har den högsta kvoten, där exempelvis en resenär i Sundsvall behövde fler än 30 enkelresor i månaden för att ett månadskort ska löna sig. Skåne har den lägsta kvoten med 16 resor i månaden för att ett månadskort ska vara lönsamt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078