23948sdkhjf

Sällsynta lemurer till Furuvik

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

3 mars, på World Wildlife Day, flyttart två nya lemurer av arten röd vari in på Furuvik - En godbit för djurintresserade bussturister.

De nya lemurerna heter Mangoro och Mandry , en hane och en hona, och de kommer förhoppningsvis få egna ungar, som ett led i bevarandearbetet av den röda varin där Furuvik är en viktig pusselbit. Arten är svårt hotad i dag.

Den röda varin tillhör familjen lemurer och återfinns idag endast i ett litet område på nordöstra Madagaskar. Det främsta hotet mot arten är, liksom för många andra arter, skogsskövling men den jagas även för sitt kötts skull. Bevarande av hotade arter är idag en gemensam uppgift för världens djurparker och Furuviksparken strävar efter att bidra så mycket som möjligt i detta viktiga uppdrag. Som ett led i bevarandearbetet har man nu välkomnat ett par av en ny art till parken, nämligen röd vari (Varecia Rubra) som är kritiskt hotad. Hanen (Mangoro) och honan (Mandry) kommer förhoppningsvis få ungar som kan bidra till det bevarandeprogram som arten ingår i. Bevarandeprogrammet har idag cirka 400 individer och styrs av den europeiska djurparksorganisationen EAZA.

– Vi har stor respekt för vårt uppdrag som djurpark. Därför arbetar vi idag systematiskt och långsiktigt med våra djur. Vår strategi är att så många av våra arter och individer som möjligt ska ingå i de bevarandeprogram som EAZA ansvarar för. Genom de ungar som Mangoro och Mandry förhoppningsvis kommer att få hjälper Furuviksparken till att förvalta och därmed skydda artens genetik på lång sikt, säger Daniel Hansson , djurchef i Furuviksparken.

För att uppmärksamma World Wildlife Day och presentera den nya arten har Furuvik under 10 dagar haft en tävling i deras sociala medier. Varje dag släpptes nya ledtrådar med fokus på bevarande av biologisk mångfald och dess hot. Den som varit uppmärksam har kunnat komma fram till rätt svar, vilket också är dagens avslöjande, nämligen den röda varin. Med tävlingen ville djurparken fira World Wildlife Day och samtidigt uppmärksamma allmänheten på vad som hotar jordens biologiska mångfald. Hotet mot vår planet är idag större än någonsin men genom att engagera och lyssna på de nya generationerna kan vi tillsammans göra stor skillnad!
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Datainspektionen granskar SL:s kroppskameror

Apple Pay för Flixbus

Apple Play kan användas för biljettköp på Flixbus.

USA finns i MaaS-fronten

Kollektivtrafikaktören Transdev har gjort en internationell rapport om trender inom kollektivtrafikbranschen – det visar sig att USA leder MaaS-utvecklingen.

Malmö bästa cykelstaden

Enligt intresseorganisationen Cykelfrämjandet är det Malmö som är Sveriges bästa cykelstad 2018.

Fler ska använda bussbälte

När det finns bälte i bussen så måste passagerarna använda det – ändå låter de flesta bli. Ett seminarium i Stockholm tog upp bussbältet och lyfte förslag som på förbättringar.

Nettbuss julsatsar

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Fler Flixbussar till jul

Arkiv

Väderkoll ska minska flygutsläpp

Norwegian ingår nytt avtal med Avtech – syftet är att minska utsläppen med hjälp av väderdata och därmed bidra till ett hållbart flyg enligt flygbolaget.

WiFi i Bergsslagen

Elskatt på elbussar blir kvar

Moderaterna och Kristdemokraterna har ingenting om slopad elskatt för elbussar i sitt budgetförslag – endast Centern vill att skatten ska bort.

Nextbike cyklar i väst

Stromma räddar konkursbåt

Stromma har ropat in skärgårdsbåten M/S Nya Skärgården – den tillhörde det konkursdrabbade rederiet Kulturbåtarna i Göteborg.

Arriva kör Pågatågen

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har provat årets julöl och andra juldrycker i samarbete med Foodnet - resultatet är att två öl är i topp bland många fina brygder.

Självkörande bussar - i Borås!

Julita Gård vann turistpris

Tågkompaniet kör Krösatågen

Från 8-9 december är det Tågkompaniet som ansvarar för driften av Krösatågstrafiken – det handlar om ett miljardkontrakt för att köra Smålands omfattande pendeltågstrafik.

Elbussbatterier ska lagra solenergi

Nu invigs vad som troligen är Europas första energilager baserat på elbussbatterier – detta genom ett forskningsprojekt i Göteborg.

Mindre utsläpp från transporterna

Extra platser på jultågen

Bokningstrycket på julens tågresor är ovanligt högt, SJ har därför ordnat massor av extra sittplatser på sina tåg – så nu gäller det bara att tågen också går som de ska under helgerna.

Transdev vann mellanskärgården

Det blir Transdevs dotterbolag Blidösundsbolaget som för köra kollektivtrafiken i Stockholms mellanskärgård med trafikstart om ett år – det blev klart 4 december.

Back i maskin för Tallink

Veggeland till Nettbuss

Elbusspremiär i Malmö

9 december rullar Malmös första elbussar ut i trafik, det är linje 7 som blir första linje med helt eldrivna bussar - Malmös elbussatsning blir en av de hittills största i Sverige.

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Plus

5 snabba frågor…

Nytt bussdäck

Nobina i digital final

Blågrön bussatsning i Stockholms län

1

Jensen till MTR

Filmpris delas ut

Heister till Taxiförbundet

Sänd till en kollega

0.186