Sällsynta lemurer till Furuvik

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

3 mars, på World Wildlife Day, flyttart två nya lemurer av arten röd vari in på Furuvik - En godbit för djurintresserade bussturister.

De nya lemurerna heter Mangoro och Mandry , en hane och en hona, och de kommer förhoppningsvis få egna ungar, som ett led i bevarandearbetet av den röda varin där Furuvik är en viktig pusselbit. Arten är svårt hotad i dag.

Den röda varin tillhör familjen lemurer och återfinns idag endast i ett litet område på nordöstra Madagaskar. Det främsta hotet mot arten är, liksom för många andra arter, skogsskövling men den jagas även för sitt kötts skull. Bevarande av hotade arter är idag en gemensam uppgift för världens djurparker och Furuviksparken strävar efter att bidra så mycket som möjligt i detta viktiga uppdrag. Som ett led i bevarandearbetet har man nu välkomnat ett par av en ny art till parken, nämligen röd vari (Varecia Rubra) som är kritiskt hotad. Hanen (Mangoro) och honan (Mandry) kommer förhoppningsvis få ungar som kan bidra till det bevarandeprogram som arten ingår i. Bevarandeprogrammet har idag cirka 400 individer och styrs av den europeiska djurparksorganisationen EAZA.

– Vi har stor respekt för vårt uppdrag som djurpark. Därför arbetar vi idag systematiskt och långsiktigt med våra djur. Vår strategi är att så många av våra arter och individer som möjligt ska ingå i de bevarandeprogram som EAZA ansvarar för. Genom de ungar som Mangoro och Mandry förhoppningsvis kommer att få hjälper Furuviksparken till att förvalta och därmed skydda artens genetik på lång sikt, säger Daniel Hansson , djurchef i Furuviksparken.

För att uppmärksamma World Wildlife Day och presentera den nya arten har Furuvik under 10 dagar haft en tävling i deras sociala medier. Varje dag släpptes nya ledtrådar med fokus på bevarande av biologisk mångfald och dess hot. Den som varit uppmärksam har kunnat komma fram till rätt svar, vilket också är dagens avslöjande, nämligen den röda varin. Med tävlingen ville djurparken fira World Wildlife Day och samtidigt uppmärksamma allmänheten på vad som hotar jordens biologiska mångfald. Hotet mot vår planet är idag större än någonsin men genom att engagera och lyssna på de nya generationerna kan vi tillsammans göra stor skillnad!


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

81 dog på spåren

Gratis för gamla i Malmö

Gratis buss för åldringar och mer cykelväg lades till i Malmö när budgeten för 2019 beslutades – Om besluten överlever valet återstår att se, läs om besluten här!

Bussbrand i Solna

Midsommar på danska

Brasor, sång och stora festmåltider - Danskarnas svar på midsommar, Sankt Hans aften, innebär stor fest i hela Danmark, även gruppresearrangörer kan sikta på den helgen, läs här!

Danskt VM - även för svenskar

Nobina axar i Bussförar-SM!

Men bara någon vecka kvar har 349 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2018 - Keolis leder fortsatt, men nu har Nobinas bussförare kört om Transdev till andraplatsen i anmälningsligen, läs mer här!

Nyhetsbrev

Capçanes grottmålningar

Arkiv

Kulturnatt i Tel Aviv

Kroppskamera fortsätter i väst

Bussigare kring Vänersborg

Gratisbuss till badsjö

Keolis och Pilotfish ingår avtal

Svenskar är väderberoende

Få saker engagerar svenskarna så mycket som sommarvädret – Oro för dåligt väder får många att boka in semester på vädersäkra destinationer, läs om det här!

Digitalisering ger kombinerad mobilitet

På Kollektivtrafikdagen samlade branschen olika aktörer för att diskutera framtidens kollektivtrafik. Ulf Bjersing från Hogia pratade om några av de möjligheter digitalisering innebär för utvecklingen av ett sömlöst resande, läs mer här!

Arriva kör vidare på Ekerö

Nya tunneltåget visat

Fler elbussar i SL

Titta – bussen kör själv!

I samband med att Volvo Ocean Race var i Göteborg visade Volvo Bussar upp sin fullstora elbuss som kör helt utan förare – Testen skedde i Frihamnen och många var där och tittade, läs om hur Volvo Bussar tänker här!

31 dog på vägarna i maj

Porträtt av Estland i Stockholm

Svensk modell lockar i EU

En helt ny kartläggning av den upphandlade busstrafiken väcker intresse i Europa - Den svenska modellen ligger i framkant nu när kollektivtrafiken inom EU ska öppnas för konkurrens 2020, läs mer här!

Kilström tar över i Keolis

Keolis Sveriges styrelse utsåg Jan Kilström till ny vd för det svenska bolaget 15 juni efter Magnus Åkerhielm som slutar - Jan Kilström tillträder sin position på Keolis 1 september, läs mer här!

Nobina förvärvar Samtrans

Nobina har ingått avtal om att köpa Samtrans av TransportIT Group 14 juni – Affären uppges vara värd upp till 500 miljoner kronor, läs mer om mångmiljonaffären här!

Sista smakresan med Bengtsson

Mariestads Islagrad Rothpils är inspirerad av Berlin där bryggmästaren Richard Bentsson startade sin karriär inom öl - Det handlar om en ädel brygd i samma klass som föregångarna, läs mer här!

Plus

5 snabba fågor…

Sjöstedt till Peru

Nora-pärla öppnar

Leap flyger in

Hallén lämnar bussbranschen

Plus

Åtal för Svegolyckan

Det går bra för BRA

Plus

Regeringen satsar

Plus

Praktik om avtalen

Plus

Om koncessioner

Plus

Mer av samma...

Plus

En dag i taget

Sänd till en kollega

0.163