23948sdkhjf

Sällsynta lemurer till Furuvik

3 mars, på World Wildlife Day, flyttart två nya lemurer av arten röd vari in på Furuvik - En godbit för djurintresserade bussturister.
De nya lemurerna heter Mangoro och Mandry , en hane och en hona, och de kommer förhoppningsvis få egna ungar, som ett led i bevarandearbetet av den röda varin där Furuvik är en viktig pusselbit. Arten är svårt hotad i dag.

Den röda varin tillhör familjen lemurer och återfinns idag endast i ett litet område på nordöstra Madagaskar. Det främsta hotet mot arten är, liksom för många andra arter, skogsskövling men den jagas även för sitt kötts skull. Bevarande av hotade arter är idag en gemensam uppgift för världens djurparker och Furuviksparken strävar efter att bidra så mycket som möjligt i detta viktiga uppdrag. Som ett led i bevarandearbetet har man nu välkomnat ett par av en ny art till parken, nämligen röd vari (Varecia Rubra) som är kritiskt hotad. Hanen (Mangoro) och honan (Mandry) kommer förhoppningsvis få ungar som kan bidra till det bevarandeprogram som arten ingår i. Bevarandeprogrammet har idag cirka 400 individer och styrs av den europeiska djurparksorganisationen EAZA.

– Vi har stor respekt för vårt uppdrag som djurpark. Därför arbetar vi idag systematiskt och långsiktigt med våra djur. Vår strategi är att så många av våra arter och individer som möjligt ska ingå i de bevarandeprogram som EAZA ansvarar för. Genom de ungar som Mangoro och Mandry förhoppningsvis kommer att få hjälper Furuviksparken till att förvalta och därmed skydda artens genetik på lång sikt, säger Daniel Hansson , djurchef i Furuviksparken.

För att uppmärksamma World Wildlife Day och presentera den nya arten har Furuvik under 10 dagar haft en tävling i deras sociala medier. Varje dag släpptes nya ledtrådar med fokus på bevarande av biologisk mångfald och dess hot. Den som varit uppmärksam har kunnat komma fram till rätt svar, vilket också är dagens avslöjande, nämligen den röda varin. Med tävlingen ville djurparken fira World Wildlife Day och samtidigt uppmärksamma allmänheten på vad som hotar jordens biologiska mångfald. Hotet mot vår planet är idag större än någonsin men genom att engagera och lyssna på de nya generationerna kan vi tillsammans göra stor skillnad!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064