Sällsynta lemurer till Furuvik

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

3 mars, på World Wildlife Day, flyttart två nya lemurer av arten röd vari in på Furuvik - En godbit för djurintresserade bussturister.

De nya lemurerna heter Mangoro och Mandry , en hane och en hona, och de kommer förhoppningsvis få egna ungar, som ett led i bevarandearbetet av den röda varin där Furuvik är en viktig pusselbit. Arten är svårt hotad i dag.

Den röda varin tillhör familjen lemurer och återfinns idag endast i ett litet område på nordöstra Madagaskar. Det främsta hotet mot arten är, liksom för många andra arter, skogsskövling men den jagas även för sitt kötts skull. Bevarande av hotade arter är idag en gemensam uppgift för världens djurparker och Furuviksparken strävar efter att bidra så mycket som möjligt i detta viktiga uppdrag. Som ett led i bevarandearbetet har man nu välkomnat ett par av en ny art till parken, nämligen röd vari (Varecia Rubra) som är kritiskt hotad. Hanen (Mangoro) och honan (Mandry) kommer förhoppningsvis få ungar som kan bidra till det bevarandeprogram som arten ingår i. Bevarandeprogrammet har idag cirka 400 individer och styrs av den europeiska djurparksorganisationen EAZA.

– Vi har stor respekt för vårt uppdrag som djurpark. Därför arbetar vi idag systematiskt och långsiktigt med våra djur. Vår strategi är att så många av våra arter och individer som möjligt ska ingå i de bevarandeprogram som EAZA ansvarar för. Genom de ungar som Mangoro och Mandry förhoppningsvis kommer att få hjälper Furuviksparken till att förvalta och därmed skydda artens genetik på lång sikt, säger Daniel Hansson , djurchef i Furuviksparken.

För att uppmärksamma World Wildlife Day och presentera den nya arten har Furuvik under 10 dagar haft en tävling i deras sociala medier. Varje dag släpptes nya ledtrådar med fokus på bevarande av biologisk mångfald och dess hot. Den som varit uppmärksam har kunnat komma fram till rätt svar, vilket också är dagens avslöjande, nämligen den röda varin. Med tävlingen ville djurparken fira World Wildlife Day och samtidigt uppmärksamma allmänheten på vad som hotar jordens biologiska mångfald. Hotet mot vår planet är idag större än någonsin men genom att engagera och lyssna på de nya generationerna kan vi tillsammans göra stor skillnad!


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Klackarna i taket på RK:s schlagerfest

Stämningen blev hög under RK Travel Groups schlagerfest efter den traditionella resemässan hos resegrossisten i Göteborg - Närmare 240 personer rockade loss kvällen 15 mars, titta här!

RK öppnar i Kina

Kjetils vann Guldbussen

Kollektivtrafikdagen närmar sig

Kollektivtrafikdagen 2018 genomförs i Stockholm 14 maj på Courtyard By Marriott, stadsdelen Kungsholmen - Branschmötet som samlar många fordonsleverantörer, beslutsfattare och andra får du inte missa!

Hållbart resande med elbussar

Albinsson blir hotellchef

Nyhetsbrev

250 Scania-bussar till Lagos

Arkiv

Vägtrafikpaketet på Busstorget

Vägtrafikpaketet kommer att påverka hela bussbranschen – På Busstorget 13-14 april behandlas vad det innebär, läs och anmäl deltagande här!

Plus

Spännande öl för bussresan

RT-Forum har provat öl från tre bryggerier som håller litet högre klass än vanlig lager – Det kan ge tips om litet bättre öl på bussresan, läs hela provningen här!

Skeppsbrons säljer Otokar

Plus

”Nya regler drabbar gasbussarna”

Lissabon-sug av Eurovision

Flygbolag erbjuder 100 procent biobränsle

Mot ett valfritt tillägg på 300 kronor per flygning kan passagerare välja att flyga med biobränsle.

1

Därför lyckades Sverigeförhandlingen

Första biogasdrivna bokbussen

Lönsamt subventionera kollektivtrafik

En ny VTI-rapport visar att det är lönar sig att subventionera kollektivtrafik och att öka turtätheten där efterfrågan är hög – Läs här om hur forskarna resonerat!

Elbusspremiär i Östersund

Från och med mitten av mars kommer tre helelektriska Scaniabussar att köra på linje 6 genom Östersund – Tillverkarens första helelektriska bussar någonsin, läs mer här!

Terrorhot ändrar resvanorna

Upprustade Öresundståg rullar ut

7 mars invigdes det första upprustade Öresundståget på Malmö C – Alla de 18 år gamla tågen ska genomgå en total ansiktslyftning invändigt, läs och titta här!

Bättre säkerhet i bussar

Plus

Trötthet bakom Sveg-olyckan

Bussföraren var påverkad av trötthet när bussen med skolbarn körde av vägen 2 april 2017 – Det framgår av haverikommissionens rapport som nu är offentlig, läs mer här!

Bästa resesajten prisad

”Kvinnor reser smartare”

8 mars, den internationella kvinnodagen, krävde Johanna Grant, ordförande i Gröna Bilister, mer makt åt kvinnor för ett hållbart transportsystem.

Stockholms-ja till Östra Länken

En ny undersökning visar att stockholmarna vill att Östra Länken byggs – Det gäller sympatisörer till alla partier utom Miljöpartiet, läs om det här!

Plus

Schönfelder lämnar bussbranschen

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Socialdemokraterna

Sänd till en kollega

0.415