Ojämlikt i kollektivtrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Internationella kvinnodagen 8 mars - Och forfarande är det långt kvar till jämställdhet inom kollektivtrafiken, enligt Gröna Bilister.

För ett år sedan gjorde Gröna Bilister en sammanställning av transportsystemet i Sverige ur ett genusperspektiv för att se vilka skillnader det egentligen finns mellan kvinnors och mäns resande. Vi kunde då konstatera att det fortfarande finns stora skillnader, både vad gäller val av färdmedel och resmönster. Exempelvis kör män mer bil än kvinnor som istället går, cyklar och åker kollektivt i högre utsträckning.

– Trafikanalys underlag visar att det är männen som drar det längsta strået i en bilcentrerad planering. Planering som däremot gynnar gång, cykel och kollektivtrafik är däremot bra för både klimat, hälsa och inte minst för att främja ett mer jämställt transportsystem för alla, säger Johanna Grant , ordförande i Gröna Bilister.

Gröna Bilister har i år tagit en titt på hur transportsystemet utvecklats sedan införandet av de jämställdhetspolitiska målen som funnits i Sverige i sin nuvarande form sedan början på 1990-talet. Utifrån de politiska mål som formulerats för transportplaneringen kan man konstatera att jämställdhet utgör en kärnfråga för transportplaneringen. Preciseringen av funktionsmålet för transportpolitiken lyder: “Arbetsformerna, genomförandet och resultatet av transportpolitiken medverkar till ett jämställt samhälle”. Enligt regeringens och riksdagens delmål för jämställdhet innebär det en jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, jämställd utbildning, jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet, jämställd hälsa samt att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

– Det finns dock fortfarande mycket att jobba med rörande jämställdhetsfrågan i transportsystemet, säger Alfred Andersson, projektledare i Gröna Bilister. Trafikanalys bedömer att väldigt lite skett på området sedan målen antogs i Sverige. Enligt den senaste nationella resvaneundersökningen 2011-14 är exempelvis mäns regionala resande nästan 25 procent längre än kvinnornas och inga större förändringar har skett sedan 2005/06.

Det finns även starka symboliska kopplingar mellan bilar och “maskulinitet”. 88 procent av de som lagförs för brott mot trafikbrottslagen är män. Detta kan jämföras med att män svarar för cirka 70 procent av bilkörandet.

För kvinnor har tillgången till arbetstillfällen inom området för arbetspendling visserligen ökat med knappt 10 procent från 2010 till 2014, men det ökade ännu mer, drygt 14 procent, för männen under samma period. Representationen av kvinnor i regionala kollektivtrafikmyndigheter ligger under 40 procent och det gäller även inom transportplanering på kommunal nivå.

– Eftersom transportsystemet utgör så stor del av vår samhällsstruktur är det viktigt att frågor om jämställdhet även genomsyrar planering och beslutsfattande, kommenterar Jenni Nylander, ledamot i Gröna Bilister. Hon fortsätter:

– Det råder idag en könsobalans inom områden där system formas och implementeras, exempelvis inom IT där män är överrepresenterade. För att uppnå jämställdhetsmålen är det viktigt att pågående trender som digitalisering och automatisering av fordon präglas av jämnare representation av kvinnor och män i beslutssituationer. Men även ungdomar behöver få chansen att komma med inspel under beslutsprocesser, det är trots allt de som ska leva med planeringsbesluten framöver.

Ett annat exempel där det råder obalans mellan könen är inom det svenska transportsystemets opinionsbildare för bilism. Branschorganisationen Bil Sweden, där åtta av åtta styrelsemedlemmar är män, har sedan 1941 tryckt på gasen för mer vägbyggen och biltätare samhällen. Deras ständiga vapendragare Kungliga Automobil Klubben (KAK) har bevarat bilismens intressen sedan 1903 och har en styrelse bestående av 10 män och en kvinna. Motormännens Riksförbund (M), grundad 1922, har en betydligt mer jämställd förbundsstyrelse bestående av sex män och fem kvinnor - dock kanske man skulle fundera på ett namnbyte till nästa årsmöte?

– Bilismens förespråkare representeras generellt sett av män och gynnar många gånger föråldrade intressen som leder till ökad bilism. Klimatutmaningen kräver radikala utsläppsminskningar och i det ingår en minskad bilanvändning, framförallt i städer, vilket leder utvecklingen mot något som ligger närmare hur kvinnor väljer att resa. Gröna Bilister är en oberoende förening och vill uppnå hållbar mobilitet som är attraktiv och som fungerar för alla samhällsmedborgare. I den kontexten går jämställdhet hand i hand och bör vara allas prioritet som jobbar med transportfrågor, säger Johanna Grant.

Rapporterna Uppföljning av de transportpolitiska målen och Jämställdhetsanalys av trender inom transportsektorn, utgivna av Trafikanalys, har legat till grund för undersökningen.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Kristdemokraterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Nyhetsbrev

Plus

Vänsterpartiet

Arkiv
Plus

Nya Moderaterna

App fixar språkförbistring

Transdev och Lingio har i innovativt språksamarbete skapat en polyglottisk språkapp – En slags ”Babel Fish” för bussförare, läs här!

Plus

Full fart i Kina

Medan Sverige funderar bygger Kina ut sitt nät av höghastighetsbanor för tåg i en rasande fart – Den nyaste modellen är för närvarande det snabbaste tåget i trafik över längre sträckor, läs mer om det här!

Framtidsfokus på Kollektivtrafik SYD

Plus

Optimisten mot pessimisten i klimatfrågan

När Transportföretagen bjöd in till frukostseminarium lät man optimisten Svante Axelsson gå en match mot Ulf Perbo i rollen som pessimistkonsult.

Plus

Färre hållplatser – fler resande

Det är inte fler busshållplatser som ger fler resande – tvärt om, enligt artikelförfattarna från Urbanet Analys. Färre hållplatser ökar bussens hastighet vilket kan locka dem som normalt väljer bort kollektivtrafiken.

Plus

EU-parlamentet godkände tallolja

Plus

Provkörd: Scania Citywide Elbuss

Som första journalist i världen fick Trafikforums redaktörskollega Tom Terjesen, norska Bussmagasinet, provköra Scanias hel nya elektriska buss. den typ som nu rullar i stadstrafiken i Östersund. Och den överraskade positivt, läs mer här!

Plus

Åkerhielm lämnar kollektivtrafiken

Keolis är en av Europas allra största aktörer inom kollekivtrafiken och den näst största i Sverige. Magnus Åkerhielm är vd sedan 2011 men nu har han valt att kliva av – i maj lämnar han jättebolaget som utvecklats bra under hans år i ledningen.

Plus

Äventyrligt dotterbolag

Go 4 Adventure är ett dotterbolag till Jönssons Buss i Sunne som drivs av den ena bussföretagarens dotter – En renodlad gruppresearrangör med fokus på aktiva resor.

Plus

Kryssningar för Gruppresor

Plus

Skräddarsydda resor

Plus

Kallt resmål i sikte

Plus

Jagar exotiska resmål

Plus

Nordnorge året runt

”Ny paketreselag positiv”

Bussbranschen är positiv till förslaget på ny paketreselag och resegarantilag – Förslaget kan fungera bra för såväl konsumenter som för branschen, enligt Sveriges Bussföretag.

Plus

Norrsken, kyla och äventyr

Nordnorge mitt i vintern – ett äventyr som har mycket mer att bjuda på än mörker is och snö. Kalla destinationer lockar och norr om Sverige väntar spektakulära norrsken, äventyr i naturen men också mycket smak och kulturupplevelser.

Hallsund till Best Western

Barfota? Nej tack!

RK öppnar i Kina

Albinsson blir hotellchef

Plus

Schönfelder lämnar bussbranschen

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Kristdemokraterna

Sänd till en kollega

0.36