Grekland ökar - USA rasar

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Turkiet, Tunisien och USA rasar, Grekland, Spanien, Portugal och Israel ökar - Det visar statistik över flygsökningar från Flygresor.se

Samtidigt vinner klassiska soldestinationer och Israel mark när svenskarna ratar Turkiet och mellanöstern i allt större utsträckning. Det visar en analys av över 24 miljoner flygsökningar gjorda på den svenska prisjämförelsesajt för flyg, Flygresor.se. Intresset för resor till USA har minskat med nära på 22 procent under 2017, och Turkiet har tappat över 35 procent. De stora vinnarna är Grekland och Portugal. Det här handlar alltså inte om genomförda resor men siffrorna visar tydligt hur svenskarnas intresse för olika resmål förändrats, intressanta trender för alla svenska researrangörer.

– Vi kunde tidigt se att Donald Trump sänkte intresset för resor till USA. I Turkiet har Erdogan och det politiska läget skapat samma effekt. Svenskarna vänder nu istället blicken allt mer mot klassiska Europeiska destinationer, och lugna tropiska semesterparadis, säger Kristoffer Rengfors , marknadschef på Flygresor.se.

Flygresor.se har analyserat över 24 miljoner flygsökningar gjorda på Flygresor.ses webbsajt och i Flygresor.ses app under de första veckorna av 2017 (fram till och med söndag den 26:e februari) och motsvarande period 2016. Resultatet av analysen av den stora datamängden visar på klara trender för intresset för de för svenskar populäraste destinationerna.

Analysen visar att klassiska soldestinationer som Grekland och Spanien ökar i popularitet medan destinationer i mellanöstern faller i intresse. Och svenska folket verkar påverkas kraftigt av det politiska läget i flera länder. Turkiet, USA och Filippinerna är alla länder där regimer och presidenter hamnat i mediefokus för våldsamheter eller extrem politik. Samtliga halkar rejält på skalan när svenska folket söker sin nästa semesterresa.

– Det vi ser nu är ett resultat av att många upplever vår omvärld som orolig på flera sätt. Då är det lätt att återgå till det enkla, trygga och bekväma. Att åka dit där man vet vad man får. Det märks främst på det dalande intresset för mellanöstern och nordafrika men även på mer närliggande länder som drabbats av terrorattentat. Och nu har svenska folket adderat USA till områden som kan upplevas som oroliga, säger Kristoffer Rengfors. Han fortsätter:

– Vi ser tydliga tendenser att när ett land hamnar i dåligt ljus i media så får det en direkt inverkan på intresset att resa dit. Trenden är tydlig för Turkiet, Filippinerna, USA och inte minst Egypten. Att som i Filippinerna ha en president som skickar ut dödspatruller på gatorna kommer självklart att få de flesta att ifrågasätta varför man överhuvudtaget ska besöka ett sådant land.

En intressant uppstickare på intresselistan är Kanada. Främst under de veckor då intresset för resor till USA sjönk som allra mest ökade intresset för resor till Kanada istället. Under mitten av februari när ländernas båda presidenter möttes i USA minskade intresset för USA med 25 procent, men ökade istället med 15 procent för Kanada.

– Även här kan vi se att Kanadas president fick ta mycket plats i media, men då istället framställd som empatisk i flyktingfrågan. Direkt ser vi då att det smittar av sig positivt på hela landets image, säger Kristoffer Rengfors.

I analysen har alla sökningar på Flygresor.se under de aktuella tidsperioderna analyserats. Intresset mäts sedan i andel av sökningar till respektive land. Förändringen mäts sedan i ökning eller minskning av andelen av totala sökningar. På detta sätt elimineras Flygresor.ses totala tillväxt där antalet totala sökningar ökat kraftigt mellan åren. Mätperioden sträcker sig från 11:e januari 2017 till 26:e februari 2017 och jämförs med motsvarande period 2016. För att eliminera effekten av helgernas olika infall mellan åren startar mätningen inte 1 januari.
Hit ökar intresset mest
1. Grekland +57,53% i andel av sökningar mellan 2016 och 2017
Mycket sol för pengarna. Det behöver inte vara svårare än så ibland. Krisrubrikerna kring landets ekonomi har tonats ner de senaste åren och nu rusar intresset för Greklandsresor igen.
2. Portugal +45,6%
Lissabon har blivit hela Europas nya weekend-älskling. Landet har fått fler flyglinjer från Skandinavien och Portugal är nu ett enormt prisvärt alternativ för alla typer av resenärer. Allt från party och strandliv till kultur och sport.
3. Spanien +40,52%
Redan förra året pågick en högljudd debatt i Spanien om hur landet skulle klara av att ta emot det enorma inflödet av turister. I år ser ut att bli ett nytt rekordår. I takt med att Turkiet tappat som soldestination har klassiska trygga Spanien fått ett rejält uppsving till sin redan överhettade turistnäring.
4. Israel +34,49%
Landets turistorganisationer har bedrivit en massiv annonseringskampanj för resor till Tel Aviv och Jerusalem under vintern, en kampanj som nog ingen har kunnat undgå. Har både omhuldat partyliv, perfekt klimat och lugnare stränder.
5. Storbritannien +20,27%
Pundet föll rejält efter Brexitomröstningen och har inte återhämtat sig sedan dess. Det här har gjort en London-weekend mer prisvärd än på många, många år. Det har svenska folket upptäckt.
6. Indonesien +17%
Fler och enklare flygrutter och en öppnare turistnäring gör att främst Bali fortsätter att vara ett överkomligt drömresemål för många svenskar. Nu populärare än någonsin att besöka den på många sätt magiska ön.
7. Mauritius +15,3%
Pärlan i Indiska oceanen har haft en ökande turism de senaste åren. Och det lilla öriket med de magiska stränderna blir bara populärare i takt med att flygningarna hit förenklas.
8. Tjeckien +15,23%
Här är Prag loket som drar. Lågprisbolagen har ibland resor för någon hundralapp hit, vilket i kombination med överkomliga restaurangpriser och pulserande nattliv gör Prag till ett allt populärare weekendmål.
9. Frankrike +5,89%
Landet har sedan terrorattentaten i Nice och Paris kämpat med att få igång turismen igen. Intresset för Parisresor sjönk som en sten efter dåden i staden. Nu har trenden vänt, om än i måttlig takt.
10. Kanada +5,11%
Intresset för resor till USA sjönk som en sten efter Trumps tillträde och införande av reseförbud. En omvänd presidenteffekt har drabbat Kanada, och empati verkar löna sig. President Justin Trudeau fick mycket positivt utrymme i media när han välkomnade flyktingar till Kanada. Då började direkt reseintresset till Kanada också att öka.

Hit minskar intresset mest
1. Turkiet -35,42% i andel av sökningar mellan 2016 och 2017
Terrorattentat och militärkupper har försatt turkisk turism i kris. Och ingen ljusning syns på horisonten ännu. Trots att Istanbul är ett av Europas häftigaste resmål och att resorterna på kusten är billigare och prisvärdare än någonsin faller intresset för Turkiet stenhårt.
2. Tunisien -27,08%
Intresset för Tunisien har fallit stadigt sedan terrorattacken på en turistort 2015. Det politiska klimatet i landet har under senaste året dessutom varit minst sagt stormig. Landet brottas nu även med en ökande extremism. Turistindustrin är Tunisiens största källa till arbetskraft och kris är bara förnamnet när främst européer väljer andra resmål.
3. USA - 21,93%
Tillträdet av Donald Trump som president, och den politik Trump för har blivit ett bojsänke för USA som turistdestination. Flygresor.se var först med att rapportera att intresset kraftigt sjönk för USA-resor efter Trumps tillträde. Nu har nyheten bekräftats från hela världen och resandet till USA minskar från i stort sett alla länder.
4. Filippinerna -21,19%
President Rodrigo Duterte valdes till president sommaren 2016. Med ett löfte om att utrota narkotikahandel i landet har hans dödspatruller avrättat över 7 000 människor. Det har debatterats om straffåldern ska sänkas till 9 år. Den mediala uppmärksamheten i spåren av det politiska våldet har sänkt intresset till ett tidigare väldigt populärt resmål i Asien.
5. Libanon -20,95%
Efter att ha haft ett uppsving tidigare år har nu intresset för Libanon, och då kanske främst Beirut svalnat. Även här kan mediebilden spela in då Libanon och Beirut porträtterats som hårt drabbat av flyktingkrisen från Syrien.
6. Brasilien -18,02%
Under ett 2016 med fotbolls-VM och OS i landet upplevde Brasilien ett rejält uppsving. Nu har intresset gått tillbaka till mer normala nivåer. Brasilien är ett turistland på uppgång men hade en onormal intressepeak under 2016. Även zikaviruset kan ha påverkat resandet hit.
7. Vietnam -11,42%
Populär destination, kanske främst som alternativ till Thailand. Har dock fått uppleva konkurrens från Dubai och Sydafrika som långresemål under senare år och nu har intresset svalnat en aning.
8. Thailand -6,14%
Här går det knappast att tala om någon förlorare som turistland. Svenskarna har en nästan omättlig aptit för resor till Thailand. Bangkok är mest sökta destination på Flygresor.se nästan hela året. Att intresset minskar en aning är ett ytterst litet hack i kurvan till följd av konkurrens från andra länder och kanske även den utlysta landssorgen efter kungens död. Men det här är fortfarande turistlandet nummer ett för svenskar, främst under vinterhalvåret.
8. Sydafrika -3,01%
Är alltjämt ett populärt vinterresmål för svenskar. Nedgången i intresse är inte jättestor. Intresset är fortsatt högt från svenska folket. Valutan har fallit i styrka mot främst dollarn de senaste åren vilket har gjort landet prisvärt.
9. Förenade Arabemiraten - 3,31%
Har under tidigare år gjort stora annonseringskampanjer för resande till främst Dubai. Nu har marknadsföringsinsatserna mattats av och intresset för resor hit har dämpats en aning och följer nu trenden för hela mellanöstern i stort.
10. Egypten -2,31%
Egyptens turistindustri har varit i djup kris sedan flygplansbombningen 2015. Turismen från Sverige till Egypten stannade i princip helt efter detta och intresset har inte återhämtat sig, istället har det sjunkit ytterligare.

Analyser skrivna av: Kristoffer Rengfors, marknadschef Flygresor.se


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Närtrafiks i landsbygden på försök

De ska testa ERTMS

370 fick bussbältesböter – i Norge

En omfattande razzia på 745 bussar med bussbälte har genomförts av norska polisen – 370 fick böter och nu är förhoppningen att fler ska bälta sig i de norska bussarna.

Nytt flygbolag till Gällivare

Volvo-buss prisad på IAA

Volvo Bussars nya långfärdsbuss vinner Sustainable Bus Award 2019 – en av flera priser som delades ut I samband med mässan IAA I Hannover.

Bergkvara vann miljardkontrakt i Uppland

Nyhetsbrev

Miljonregn till Stadsmiljöavtal

Trafikverket fördelar 825 miljoner kronor till cykel- och kollektivtrafik via 12 nya stadsmiljöavtal - avtalen ska borga för hållbart resande i framtiden men de har också kritiserats av bland andra bussbranschen.

Arkiv

Herhta Hillfons flyttar

Storsatsning ökade Danmarksintresset

Plus

Mercedes Citaro blev årets stadsbuss

Plus

EU-kritik mot Alstom-Siemens

Den planerade jättefusionen mellan Alstom och Siemens har stött på patrull i EU – men Alstoms vd Henri Poupart-Lafarge säger att planerna på ett samgående fortsätter som vanligt.

Hård kritik mot Trafikverket i ny bok

Johan Söör, tidigare vd för uppstickaren MTR Express, sågar Trafikverket i boken ”Nya spår på gammal räls”.

Elektriska ledbussar lockar

En helt nykonstruerad buss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresse – visas på mässan InnoTrans i Berlin

Världens första vätgaståg rullar

Utredning kan öppna för trygghetskameror

Det är inte enkelt att införa kameraövervakning i dag – nu ska en ny utredning se om det behövs göras undantag i lagen för trygghetskameror inom kollektivtrafiken.

Skellefteå buss ökade igen

Skellefteå buss ökar resandet i stadstrafiken för fjärde året i rad – även under den varma sommaren ökade resandet.

Nytt akvarium byggs i Göteborg

Göteborgs fyller 400 år 2021 och då öppnar Sjöfartsmuseet Akvariet igen – då ska det helt nya huset med jätteakvariet på plats.

Ökat regionalt resande på järnvägen

Kempe ny vice vd i Nobina Sverige

Bergkvarabuss köper två skånska bussbolag

Buss-TV i Blekingetrafiken

Östgötatrafiken satsar på molntekniken

Med molnprodukten Hogia Traffic Light Priority ska Östgötatrafiken förbättra framkomligheten för busstrafiken - bland annat få prioritet vid trafikljus.

Nordkalotten besökssatsar gemensamt

Nya möjligheter för biobränsleproduktion

Forskare vid Chalmers har identifierat de två största utmaningarna för produktion av förnybart biobränsle från billiga källor.

Manner till Finnair

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

MP: ”Billigare för vissa vid lågtrafik”

Johansson till Transportstyrelsen

Första tyska bussen efterutrustad med SCR

Sänd till en kollega

0.136