Miljöbränsle på Skansen

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Skansen i Stockholm får nu sina dieseldrivna bilar, maskiner och fordon med ett miljövänligt alternativ till diesel - Rejält minskade utsläpp utlovas.

När Skansen i Stockholm gått över till alternativt drivmedel motsvarar minskningen i utsläpp 98 flygresor Stockholm – Paris eller 407 bilresor Stockholm – Göteborg, allt enligt bränsleleverantören EcoPars egna uppgifter.
Att gå över till miljövänligare bränsle ingår i Skansens arbete med hållbar utveckling och ligger i linje med Sveriges nationella miljömål. På Skansen arbetar man kontinuerligt med att miljöanpassa samtliga delar av verksamheten. Det innebär en ständig utveckling och översyn av energieffektivisering, avfallshantering, utsläpp till mark, luft och vatten samt förebyggande av förorening.

– Vi har tagit ett stort steg framåt i miljöarbetet. Äntligen kan vi byta ut all diesel och börja köra miljövänligare med alla fordon, inte bara med de eldrivna bilarna, säger Karin Ringholm som är chef för Skansens Park- och trädgårdsavdelningen.

EcoPar heter företaget som levererat bränslet med samma namn - det handlar om ett svenskt varumärke. EcoPar är ett miljöbränsle, ett så kallat syntetiskt dieseldrivmedel för användning som alternativ till vanlig diesel. EcoPar framställs av naturgas med hjälp av en speciell metod som kallas Fischer-Tropsch-processen. En metod att utvinna syntetiska kolvätebaserade drivmedel ur andra råvaror än olja. Eftersom EcoPar använder naturgas så finns det fortfarande fossilt ursprung i det färdiga biobränslet även om utsläppen minskar radikalt. Avgasernas cancerogena delar minskar med upp till 90 procent. De som tidigare fått hälsobesvär av dieselavgaser upplever att besvären minskar kraftigt eller försvinner helt när EcoPar Bio används som drivmedel. EcoPar AB finns i Göteborg.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Olycka med svensk turistbuss

En turistbuss med 42 passagerare körde av vägen i Gooiseweg i Amsterdam, Nederländerna 18 april - Tre personer har skadats, bland dem föraren, läs om mer här!

MTR städar pendeltågen

Sommarfritt för Upplands barn

Digital vägvisare på spåret

23 dog på marsvägarna

Under mars i år omkom 23 personer i vägtrafiken – Det är sju fler än mars 2017, läs här om vilka trafikanter som är drabbas värst!

Sommarkortet tillbaka

Nyhetsbrev

De vann pendelbåtstrafik

Arkiv

Fordonstillverkarna om säkerheten

Plus

Bältar i bussen

Plus

Jagar bussförare

Plus

Bussar i Bryssel

Plus

Vi kan vad vi vill!

Plus

Medlemmar får stöd

Plus

Mohlins köper Bollnäs Buss

Plus

Vann mot staten

Plus

Nya lagen lurig

Plus

Nära 200 på Busstorget

13 april samlas bussresebranschen på Selma Spa i Sunne - Nära 200 deltagare är på plats för att lyssna på föredrag om de viktigaste branschfrågorna, evenemanget sänds live - här visas hur det går till!

Plus

Stöd för bussresearrangörerna

Sveriges Bussföretag utökar sitt medlemsstöd för turist- och beställningstrafik – Det ska bli enklare för bussresearrangörerna, läs här!

Direktsändning från Busstorget!

Via länk kan de som av någon outgrundlig anledning inte anmält sig till årets största branschhändelse Busstorget 2018 följa med via länk, hur det går till hittar du här!

MTR Express stämmer SJ

Uppstickarbolaget MTR Express har aldrig fått sälja biljetter via statliga SJ:s kanal – Därför har den förfördelade tågoperatören tagit till motåtgärder, läs mer här!

Brunst i Orsa

Flyg viktigt för svensken

Säkraste transportlandet i Europa

Plus

Segel på Viking Grace

Nej, det är inget aprilskämt, rederiet Viking ska använda vindkraft för att driva Viking Grace – Läs här om hur det kommer att fungera!

Bruzelius till Resia

Brauer till UITP

Bussarna backar

Plus

Fler kontroller för SL

Plus

Belgrad direkt

Kraftsamling för bälte i buss

Andersson lämnar Visit Stockholm

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Sänd till en kollega

0.139