23948sdkhjf

Miljöbränsle på Skansen

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Skansen i Stockholm får nu sina dieseldrivna bilar, maskiner och fordon med ett miljövänligt alternativ till diesel - Rejält minskade utsläpp utlovas.

När Skansen i Stockholm gått över till alternativt drivmedel motsvarar minskningen i utsläpp 98 flygresor Stockholm – Paris eller 407 bilresor Stockholm – Göteborg, allt enligt bränsleleverantören EcoPars egna uppgifter.
Att gå över till miljövänligare bränsle ingår i Skansens arbete med hållbar utveckling och ligger i linje med Sveriges nationella miljömål. På Skansen arbetar man kontinuerligt med att miljöanpassa samtliga delar av verksamheten. Det innebär en ständig utveckling och översyn av energieffektivisering, avfallshantering, utsläpp till mark, luft och vatten samt förebyggande av förorening.

– Vi har tagit ett stort steg framåt i miljöarbetet. Äntligen kan vi byta ut all diesel och börja köra miljövänligare med alla fordon, inte bara med de eldrivna bilarna, säger Karin Ringholm som är chef för Skansens Park- och trädgårdsavdelningen.

EcoPar heter företaget som levererat bränslet med samma namn - det handlar om ett svenskt varumärke. EcoPar är ett miljöbränsle, ett så kallat syntetiskt dieseldrivmedel för användning som alternativ till vanlig diesel. EcoPar framställs av naturgas med hjälp av en speciell metod som kallas Fischer-Tropsch-processen. En metod att utvinna syntetiska kolvätebaserade drivmedel ur andra råvaror än olja. Eftersom EcoPar använder naturgas så finns det fortfarande fossilt ursprung i det färdiga biobränslet även om utsläppen minskar radikalt. Avgasernas cancerogena delar minskar med upp till 90 procent. De som tidigare fått hälsobesvär av dieselavgaser upplever att besvären minskar kraftigt eller försvinner helt när EcoPar Bio används som drivmedel. EcoPar AB finns i Göteborg.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Öppning för biodrivmedel i EU

Nu ljusnar det litet när det gäller biodrivmedel – det tycks som om EU lyssnat på kritiken mot att sätta stopp för biodrivmedel som många i branschen kör på i dag.

Tågaffär värd 6 miljader

Brittiska järnvägsaktören Go-Ahead Nordic har vunnit sitt första tågkontrakt i Norge – affärens värde uppskattas till 5,8 miljarder norska kronor eller 6,3 miljarder svenska kronor.

Ny Flixbus-linje till Landvetter

Satsning på bussförarutbildning

Norweigian in efter flygkonkursen

Plus

Första bränslecellståget i trafik

Världens första vätgasdrivna tåg går sedan en månad i trafik mellan Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde och Boxtehude i delstaterna Niedersachsen och Bremen, norra Tyskland.

Nyhetsbrev

Plus

”Fusionen med Siemens enda alternativet”

Den planerade jättefusionen mellan Alstom och Siemens har stött på patrull i EU – men Alstoms vd Henri Poupart-Lafarge säger att planerna på ett samgående fortsätter som vanligt. Enligt honom finns helt enkelt inget annat alternativ.

Arkiv
Plus

Bättre trygghet i kollektivtrafiken

Ryslig Hallowen i Kolmården

Ny molnprodukt för kollektivtrafiken

Nu lanserar Hogia en ny molnprodukt som ska ge trafikföretagen en mer proaktiv störningshantering.

Rusning efter Interrail-kort

Effektivare halkbekämpning i sikte

Yigit till Taxi Stockholm

Ännu en rekordsäsong i Stockholm

Antalet kryssningspassagerare i Stockholms Hamnar ökar stadigt och slår även i år nytt rekord – det innebar mer körningar för bussföretagen.

Nya elbussar till Ale

21 dog på septembervägarna

Skåne: 501 bussförare fattas

Norrbotten: 154 bussförare fattas

Kocken avslöjar sin skäms-mat

Årets kock 2018, David Lundqvist, delar med sig av sina tankar kring hållbarhet och avslöjar sin ”skäms-mat”.

Gotland: 25 bussförare fattas

Volvo vann affär i Mexiko

Gästrekord i Västsverige

Den rekordvarma sommaren har varit mycket positiv för Västsveriges hotell, stugbyar, vandrarhem och campinganläggningar – det blev gästnattsrekord.

Flygkonkurs – då torskar direktbokarna

Städbolag överger tunnelbanan

Koldioxid - så tungt väger resmålet

Optidev för Västtrafik

Många nya i Trafikutskottet

Sundås till Transportföretagen

1

Tre zoner i Västtrafik

LEAN – för kollektivtrafiken

Självkörande i Sjöbo

De ska testa ERTMS

Manner till Finnair

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Sänd till en kollega

0.207