Det våras för bussen

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen
Att resa med buss är ett av de mest miljövänliga sätten att resa. Stadsbussarna blir som bekant allt mer elektriska om de nu inte envisas med att köra på biogas, men också turistbussarna släpper ut allt mindre och alla kommer snart att kunna köras fossilfritt på biobränsle. Om nu bara regeringen kunde fatta beslut om vad som ska gälla för de olika alternativa drivmedel som marknaden erbjuder, exempelvis HVO. Det borde gjorts för länge sedan för att fordonstillverkarna ska hinna ställa om men senaste budet är att det får vänta till höstbudgeten. Då är det inte långt kvar, eftersom den nya lagen om bränsleskatt börjar gälla 1 januari 2018.

Så om branschen sluppit klåfingriga och till synes enögda myndigheter, krångliga regler och försening av otroligt viktiga beslut så hade det verkligen börjat våras för bussen på allvar precis som den meteorologiska våren som rullar genom Sverige i denna tid. Bussen är värd mycket högre status och borde ses som det bästa sättet att resa. Bussresan i sig är en upplevelse som med råge slår flygets transport a la sardinburk.
”Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.”
En strof ur Karin Boyes dikt ”I rörelse” ur diktsamlingen Härdarna som utgavs för 90 år sedan men som är evigt aktuell, och bokstavligen aktuell för dagens bussresor.

För visst går något förlorat med flygresan, att dimpa ner på en destination fjärran eller nära tar bort avståndskänslan. Rom, Prag eller Belgrad ligger ett par flygtimmar bort, men den som åkt buss till städerna får en helt annan reseupplevelse med de skiftande landskapen som passeras på vägen dit. Dessutom är bussresan betydligt mindre klimat- och miljöpåverkande än flygresan. Men medan flyget så att säga flyger högt över gränser och regelverk måste bussen trassla sig fram genom ett allt krångligare Regeleuropa medan bussföretagaren drömmer om bättre tider utan den byråkrati som hotar resefriheten.

Men en värld helt utan byråkrater är nog bara en illusion omöjlig att uppnå, dock är det fullt möjligt att göra tillvaron bättre för den miljövänliga turistbussresan. Angeläget då att driva på för att underlätta så mycket som det byråkratiskt är möjligt för turistbussens miljövänliga framfart. Branschens organisationer gör vad de kan för att försöka påverka beslutsfattarna med skiftande framgång. I år sägs det finnas hopp om en anpassning till europeisk standard vad gäller tillsynen av kör- och vilotidsreglerna i Sverige. Frågan ska åter dryftas på Busstorget som i år genomförs på Hooks Herrgård söder om Jönköping i början av april, mötet för bussresebranschens alla aktörer. Det ryktas alltså om vissa justeringar av det stelbenta, föga bussanpassade arbetssättet som präglat tillsynsmyndigheten Transportstyrelsen. Vi får hoppas att någon kan rå på den myndighetens cyklopiska sätt att hantera bussbranschen som lämnat mycket i övrigt att önska allt sedan myndigheten skapades.

Ett annat ämne som för första gången tas upp på Busstorget är design av turistbussar. Något som kan ha riktigt stor betydelse vilket visar sig i detta nummer om entreprenören som kämpar mot strömmen för att lyfta turistbussresan i Sverige och i Europa. Som bussföretagare är det viktigt att tro på det man gör och på så vis driva på busstillverkare att också bygga bättre turistbussar, enligt entreprenören. Men fordonstillverkarna riktar framför allt in sig på att sälja buss till de stora som kör upphandlad skattesubventionerad linjetrafik. Många jätteupphandlingar väntar och där våras det sannerligen för kanske tusen bussar och framför allt för dem som vinner kontrakten och fordonstillverkarna som ska leverera bussarna.

Bussresebranschens aktörer köper knappast mer än två bussar i taget och trots att företagen är välskötta och lever efter marknadsekonomiska villkor utan subventioner så har de svårt att få tillverkarna att lyssna efter som det ur deras perspektiv handlar om så små affärer. Men tänk litet längre – om det blir möjligt att utveckla turistbussen så kommer fler att åka med och med många mindre bussföretag som beställare blir det ändå en hel del bussar att sälja. Om bussarna får högre status kommer allt fler att få uppleva bussresan som vägen som är mödan värd. Så låt oss hoppas på en riktig vår för alla slags bussar, inte minst att det äntligen blir vår för turistbussen!

Thomas Dietl
chefredaktör RESFORUM


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Klackarna i taket på RK:s schlagerfest

Stämningen blev hög under RK Travel Groups schlagerfest efter den traditionella resemässan hos resegrossisten i Göteborg - Närmare 240 personer rockade loss kvällen 15 mars, titta här!

RK öppnar i Kina

Kjetils vann Guldbussen

Kollektivtrafikdagen närmar sig

Kollektivtrafikdagen 2018 genomförs i Stockholm 14 maj på Courtyard By Marriott, stadsdelen Kungsholmen - Branschmötet som samlar många fordonsleverantörer, beslutsfattare och andra får du inte missa!

Hållbart resande med elbussar

Albinsson blir hotellchef

Nyhetsbrev

250 Scania-bussar till Lagos

Arkiv

Vägtrafikpaketet på Busstorget

Vägtrafikpaketet kommer att påverka hela bussbranschen – På Busstorget 13-14 april behandlas vad det innebär, läs och anmäl deltagande här!

Plus

Spännande öl för bussresan

RT-Forum har provat öl från tre bryggerier som håller litet högre klass än vanlig lager – Det kan ge tips om litet bättre öl på bussresan, läs hela provningen här!

Skeppsbrons säljer Otokar

Plus

”Nya regler drabbar gasbussarna”

Lissabon-sug av Eurovision

Flygbolag erbjuder 100 procent biobränsle

Mot ett valfritt tillägg på 300 kronor per flygning kan passagerare välja att flyga med biobränsle.

1

Därför lyckades Sverigeförhandlingen

Första biogasdrivna bokbussen

Lönsamt subventionera kollektivtrafik

En ny VTI-rapport visar att det är lönar sig att subventionera kollektivtrafik och att öka turtätheten där efterfrågan är hög – Läs här om hur forskarna resonerat!

Elbusspremiär i Östersund

Från och med mitten av mars kommer tre helelektriska Scaniabussar att köra på linje 6 genom Östersund – Tillverkarens första helelektriska bussar någonsin, läs mer här!

Terrorhot ändrar resvanorna

Upprustade Öresundståg rullar ut

7 mars invigdes det första upprustade Öresundståget på Malmö C – Alla de 18 år gamla tågen ska genomgå en total ansiktslyftning invändigt, läs och titta här!

Bättre säkerhet i bussar

Plus

Trötthet bakom Sveg-olyckan

Bussföraren var påverkad av trötthet när bussen med skolbarn körde av vägen 2 april 2017 – Det framgår av haverikommissionens rapport som nu är offentlig, läs mer här!

Bästa resesajten prisad

”Kvinnor reser smartare”

8 mars, den internationella kvinnodagen, krävde Johanna Grant, ordförande i Gröna Bilister, mer makt åt kvinnor för ett hållbart transportsystem.

Stockholms-ja till Östra Länken

En ny undersökning visar att stockholmarna vill att Östra Länken byggs – Det gäller sympatisörer till alla partier utom Miljöpartiet, läs om det här!

Plus

Schönfelder lämnar bussbranschen

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Socialdemokraterna

Sänd till en kollega

0.283