23948sdkhjf

Tuffare för spritbussarna

Regeringen vill införa kraftigt höjda straffavgifter för aktörerna bakom de så kallade spritbussarna - Sveriges Bussföretag välkomnar förlaget.
Höstens uppmärksammade rättegång mot så kallade spritbussar har bidragit till att straffavgifterna för den som bryter mot reglerna om transport av punktskattepliktiga varor kan komma att dubbleras.

Förslaget är en del av en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet inför budgetpropositionen för 2018. Avgifterna, det så kallade transporttillägget, är den administrativa straffavgift som tas ut om reglerna för flytt av punktskattepliktiga varor såsom alkohol inte följs. I promemorian från Finansdepartementet föreslås att nivån för transporttillägg höjs från 20 till 40 procent av punktskatten på de varor för vilka bestämmelserna inte har följts. Ändringen motiveras främst av att det behövs mer effektiva åtgärder mot skattefusk på området.

– Att i samband med bussresor mellan Sverige och andra länder, främst till norra Tyskland, föra in stora mängder billig alkohol till Sverige utan att betala de skatter och avgifter som krävs är en förkastlig verksamhet. Mycket av den alkohol som tas in på det här sättet säljs sedan vidare på den svarta marknaden till exempelvis ungdomar. Det är inget seriösa bussföretagare sysslar med och verksamheten svärtar ner alla de bussföretagare som arbetar hårt för att erbjuda attraktiva bussresor med fina upplevelser. Förslaget som regeringen nu presenterar är ett steg i rätt riktning. Men det är också viktigt att det spanings- och utredningsarbete som Polisen drivit i ärendet får fortsätta så att de som ägnar sig åt den här typen av verksamhet kan identifieras och lagföras, säger Anna Grönlund , branschchef och vice vd i bransch- och arbetsgivarförbundet Sveriges Bussföretag.

Fotnot. Förslaget föreslås träda i kraft 1 januari 2018.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063