23948sdkhjf

Bussförarens Dag 18 mars

För fjärde året i rad firas "Bussförarens Dag" den 18 mars 2017 - Hela dagen ska bussförarna uppmärksammads positivt.
Överallt i landet där bussföraren i kollektivtrafik eller beställningstrafik kör, ska hen uppmärksammas på ett positivt vis.

Bussförarens Dag har sin förlaga i USA. Där har www.transitdriverday.org funnits sedan 2007. Datumet den 18 mars har en historiska orsak. Den 18 mars 1662 finns det bekräftat att Blaise Pascal i Paris startade en "bussliknande service", med en droska dragen av sju hästar.

Här i Sverige registrerades "Bussförarens Dag" hos www.temadagar.se i november 2013. Har sedan dess temadags-status i hela landet.

Tanken är att sätta strålkastarljuset på en yrkesgrupp som ofta är osynlig. Bussföraren tas ofta för givet på ett sätt som många gånger är oförtjänt. Bussföraren är en människa av kött och blod som jobbar dygnets alla tider och veckans alla dagar. Arbetspass med ram-tider upp till 13 timmar är inte ovanligt. Delade turer med långa obetalda uppehåll är mera regel än undantag - i alla fall enligt bussförare som kontaktat Rf-forum.

– Denna dag vill Vi synas ute i media och lokalpress. För att synas och debatteras. Tanken är att lyfta upp och synliggöra! säger Staffan Dunér , bussförare sedan 15 år tillbaka hos Nobina i Vänersborg-Trollhättan och den som tog initiativet till ”Bussförarens Dag” i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078