Bussförar-SM 2017 har startat!

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Natten till 21 mars öppnade kvalificeringstävlingen för Bussförar-SM 2017 - Erika Ferling var snabbast och blev tävlingens första deltagare.

Tävlingen Bussförar-SM arrangeras årligen av Sveriges Bussföretag tillsammans med tidningarna RESFORUM och TRAFIKFORUM. Vinnaren – och därmed Sveriges Bästa Bussförare – koras i samband med finaltävlingen som går av stapeln 4 september på Gillinge Trafiksäkerhetscenter norr om Stockholm. Intresserad? Klicka HÄR för mer information och anmälan till Bussförar-SM 2017!
Projektledaren för Bussförar-SM, Jacob Albertsen växlade några ord med årets första tävlande i kvalificeringstävlingen, Erika Ferling , som jobbar på Traveller Buss AB i Stockholm.

Erika skickade in sina svar tidigt på tisdagsmorgonen, och på frågan varför hon ville vara med är svaret enkelt och tydligt: Det verkade roligt. Den bärande idén bakom tävlingen är att bussföraren ska uppmärksammas som yrkesgrupp och i förlängningen att det ska locka fler att pröva på yrket. Erika Ferling konstaterar:

– Tyvärr är vi inte så erkända för vårt yrke, det är inte bara att köra, det handlar om säkerhet, planering och service för att få nöjda kunder. Att anpassa sig till olika situationer som kan uppstå. Vi tar hand om våra kunder så de kommer fram på ett säkert sätt och i tid, säkerheten kommer alltid först.
Om det går så långt att Erika Ferling kommer till finalen så tror hon att den sparsamma körningen och mätningen av komforten inte ska vara några problem. Halkbanan och manöverprovet verkar spännande och det viktigaste momentet är självklart katastrofövningen.

Erika Ferling började sin bana som bussförare för 21 år sedan bakom ratten på en skolbuss. Sedan dess har det fortsatt med beställningstrafik i Frankrike och sedan 2008 är det Sverige som gäller.

Vi säger Lycka till och konstaterar att resultatet, och de 16 finalisterna presenteras veckan efter midsommar. Kvalificeringstävlingen pågår från den 21 mars till den 25 juni på http: //www.bussforar-sm.se/anmal-dig-har/


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Närtrafiks i landsbygden på försök

De ska testa ERTMS

370 fick bussbältesböter – i Norge

En omfattande razzia på 745 bussar med bussbälte har genomförts av norska polisen – 370 fick böter och nu är förhoppningen att fler ska bälta sig i de norska bussarna.

Nytt flygbolag till Gällivare

Volvo-buss prisad på IAA

Volvo Bussars nya långfärdsbuss vinner Sustainable Bus Award 2019 – en av flera priser som delades ut I samband med mässan IAA I Hannover.

Bergkvara vann miljardkontrakt i Uppland

Nyhetsbrev

Miljonregn till Stadsmiljöavtal

Trafikverket fördelar 825 miljoner kronor till cykel- och kollektivtrafik via 12 nya stadsmiljöavtal - avtalen ska borga för hållbart resande i framtiden men de har också kritiserats av bland andra bussbranschen.

Arkiv

Herhta Hillfons flyttar

Storsatsning ökade Danmarksintresset

Filma och vinn ett seminariepass till UITP 2019

Är du bäst på att skapa en film på max tre minuter och presentera goda exempel från den nordiska kollektivtrafiken? Tveka i så fall inte utan skicka in ditt bidrag senast den 24 september. Tio filmer kommer nomineras och klippas ihop till en längre film som premiärvisas på Persontrafik 2018. Filmen blir sedan den samlade nordiska kollektivtrafikbranschens utmaning inför UITP Global Summit 2019 i Stockholm. Filmerna kommer bland annat visas på Persontrafik 2018, persontrafik.se och rt-forum.com.

Plus

Mercedes Citaro blev årets stadsbuss

Plus

EU-kritik mot Alstom-Siemens

Den planerade jättefusionen mellan Alstom och Siemens har stött på patrull i EU – men Alstoms vd Henri Poupart-Lafarge säger att planerna på ett samgående fortsätter som vanligt.

Hård kritik mot Trafikverket i ny bok

Johan Söör, tidigare vd för uppstickaren MTR Express, sågar Trafikverket i boken ”Nya spår på gammal räls”.

Elektriska ledbussar lockar

En helt nykonstruerad buss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresse – visas på mässan InnoTrans i Berlin

Världens första vätgaståg rullar

Utredning kan öppna för trygghetskameror

Det är inte enkelt att införa kameraövervakning i dag – nu ska en ny utredning se om det behövs göras undantag i lagen för trygghetskameror inom kollektivtrafiken.

Skellefteå buss ökade igen

Skellefteå buss ökar resandet i stadstrafiken för fjärde året i rad – även under den varma sommaren ökade resandet.

Nytt akvarium byggs i Göteborg

Göteborgs fyller 400 år 2021 och då öppnar Sjöfartsmuseet Akvariet igen – då ska det helt nya huset med jätteakvariet på plats.

Ökat regionalt resande på järnvägen

Kempe ny vice vd i Nobina Sverige

Bergkvarabuss köper två skånska bussbolag

Buss-TV i Blekingetrafiken

Östgötatrafiken satsar på molntekniken

Med molnprodukten Hogia Traffic Light Priority ska Östgötatrafiken förbättra framkomligheten för busstrafiken - bland annat få prioritet vid trafikljus.

Nordkalotten besökssatsar gemensamt

Nya möjligheter för biobränsleproduktion

Forskare vid Chalmers har identifierat de två största utmaningarna för produktion av förnybart biobränsle från billiga källor.

Manner till Finnair

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

MP: ”Billigare för vissa vid lågtrafik”

Johansson till Transportstyrelsen

Första tyska bussen efterutrustad med SCR

Sänd till en kollega

0.135