Bussförar-SM 2017 har startat!

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Natten till 21 mars öppnade kvalificeringstävlingen för Bussförar-SM 2017 - Erika Ferling var snabbast och blev tävlingens första deltagare.

Tävlingen Bussförar-SM arrangeras årligen av Sveriges Bussföretag tillsammans med tidningarna RESFORUM och TRAFIKFORUM. Vinnaren – och därmed Sveriges Bästa Bussförare – koras i samband med finaltävlingen som går av stapeln 4 september på Gillinge Trafiksäkerhetscenter norr om Stockholm. Intresserad? Klicka HÄR för mer information och anmälan till Bussförar-SM 2017!
Projektledaren för Bussförar-SM, Jacob Albertsen växlade några ord med årets första tävlande i kvalificeringstävlingen, Erika Ferling , som jobbar på Traveller Buss AB i Stockholm.

Erika skickade in sina svar tidigt på tisdagsmorgonen, och på frågan varför hon ville vara med är svaret enkelt och tydligt: Det verkade roligt. Den bärande idén bakom tävlingen är att bussföraren ska uppmärksammas som yrkesgrupp och i förlängningen att det ska locka fler att pröva på yrket. Erika Ferling konstaterar:

– Tyvärr är vi inte så erkända för vårt yrke, det är inte bara att köra, det handlar om säkerhet, planering och service för att få nöjda kunder. Att anpassa sig till olika situationer som kan uppstå. Vi tar hand om våra kunder så de kommer fram på ett säkert sätt och i tid, säkerheten kommer alltid först.
Om det går så långt att Erika Ferling kommer till finalen så tror hon att den sparsamma körningen och mätningen av komforten inte ska vara några problem. Halkbanan och manöverprovet verkar spännande och det viktigaste momentet är självklart katastrofövningen.

Erika Ferling började sin bana som bussförare för 21 år sedan bakom ratten på en skolbuss. Sedan dess har det fortsatt med beställningstrafik i Frankrike och sedan 2008 är det Sverige som gäller.

Vi säger Lycka till och konstaterar att resultatet, och de 16 finalisterna presenteras veckan efter midsommar. Kvalificeringstävlingen pågår från den 21 mars till den 25 juni på http: //www.bussforar-sm.se/anmal-dig-har/


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Plus

Liberalerna

Nyhetsbrev

Plus

Sverigedemokraterna

Arkiv
Plus

Miljöpartiet

App fixar språkförbistring

Transdev och Lingio har i innovativt språksamarbete skapat en polyglottisk språkapp – En slags ”Babel Fish” för bussförare, läs här!

Plus

Full fart i Kina

Medan Sverige funderar bygger Kina ut sitt nät av höghastighetsbanor för tåg i en rasande fart – Den nyaste modellen är för närvarande det snabbaste tåget i trafik över längre sträckor, läs mer om det här!

Framtidsfokus på Kollektivtrafik SYD

Plus

Optimisten mot pessimisten i klimatfrågan

När Transportföretagen bjöd in till frukostseminarium lät man optimisten Svante Axelsson gå en match mot Ulf Perbo i rollen som pessimistkonsult.

Plus

Färre hållplatser – fler resande

Det är inte fler busshållplatser som ger fler resande – tvärt om, enligt artikelförfattarna från Urbanet Analys. Färre hållplatser ökar bussens hastighet vilket kan locka dem som normalt väljer bort kollektivtrafiken.

Plus

EU-parlamentet godkände tallolja

Plus

Provkörd: Scania Citywide Elbuss

Som första journalist i världen fick Trafikforums redaktörskollega Tom Terjesen, norska Bussmagasinet, provköra Scanias hel nya elektriska buss. den typ som nu rullar i stadstrafiken i Östersund. Och den överraskade positivt, läs mer här!

Plus

Åkerhielm lämnar kollektivtrafiken

Keolis är en av Europas allra största aktörer inom kollekivtrafiken och den näst största i Sverige. Magnus Åkerhielm är vd sedan 2011 men nu har han valt att kliva av – i maj lämnar han jättebolaget som utvecklats bra under hans år i ledningen.

Plus

Äventyrligt dotterbolag

Go 4 Adventure är ett dotterbolag till Jönssons Buss i Sunne som drivs av den ena bussföretagarens dotter – En renodlad gruppresearrangör med fokus på aktiva resor.

Plus

Kryssningar för Gruppresor

Plus

Skräddarsydda resor

Plus

Kallt resmål i sikte

Plus

Jagar exotiska resmål

Plus

Nordnorge året runt

”Ny paketreselag positiv”

Bussbranschen är positiv till förslaget på ny paketreselag och resegarantilag – Förslaget kan fungera bra för såväl konsumenter som för branschen, enligt Sveriges Bussföretag.

Plus

Norrsken, kyla och äventyr

Nordnorge mitt i vintern – ett äventyr som har mycket mer att bjuda på än mörker is och snö. Kalla destinationer lockar och norr om Sverige väntar spektakulära norrsken, äventyr i naturen men också mycket smak och kulturupplevelser.

Hallsund till Best Western

Barfota? Nej tack!

RK öppnar i Kina

Albinsson blir hotellchef

Plus

Schönfelder lämnar bussbranschen

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Kristdemokraterna

Sänd till en kollega

0.872