23948sdkhjf

Bussförar-SM 2017 har startat!

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Natten till 21 mars öppnade kvalificeringstävlingen för Bussförar-SM 2017 - Erika Ferling var snabbast och blev tävlingens första deltagare.

Tävlingen Bussförar-SM arrangeras årligen av Sveriges Bussföretag tillsammans med tidningarna RESFORUM och TRAFIKFORUM. Vinnaren – och därmed Sveriges Bästa Bussförare – koras i samband med finaltävlingen som går av stapeln 4 september på Gillinge Trafiksäkerhetscenter norr om Stockholm. Intresserad? Klicka HÄR för mer information och anmälan till Bussförar-SM 2017!
Projektledaren för Bussförar-SM, Jacob Albertsen växlade några ord med årets första tävlande i kvalificeringstävlingen, Erika Ferling , som jobbar på Traveller Buss AB i Stockholm.

Erika skickade in sina svar tidigt på tisdagsmorgonen, och på frågan varför hon ville vara med är svaret enkelt och tydligt: Det verkade roligt. Den bärande idén bakom tävlingen är att bussföraren ska uppmärksammas som yrkesgrupp och i förlängningen att det ska locka fler att pröva på yrket. Erika Ferling konstaterar:

– Tyvärr är vi inte så erkända för vårt yrke, det är inte bara att köra, det handlar om säkerhet, planering och service för att få nöjda kunder. Att anpassa sig till olika situationer som kan uppstå. Vi tar hand om våra kunder så de kommer fram på ett säkert sätt och i tid, säkerheten kommer alltid först.
Om det går så långt att Erika Ferling kommer till finalen så tror hon att den sparsamma körningen och mätningen av komforten inte ska vara några problem. Halkbanan och manöverprovet verkar spännande och det viktigaste momentet är självklart katastrofövningen.

Erika Ferling började sin bana som bussförare för 21 år sedan bakom ratten på en skolbuss. Sedan dess har det fortsatt med beställningstrafik i Frankrike och sedan 2008 är det Sverige som gäller.

Vi säger Lycka till och konstaterar att resultatet, och de 16 finalisterna presenteras veckan efter midsommar. Kvalificeringstävlingen pågår från den 21 mars till den 25 juni på http: //www.bussforar-sm.se/anmal-dig-har/
Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Elskatt på elbuss – varför?

Varför beskattas inte elbussar som spårbunden trafik? Den frågan ställer nu branschen som är besviken på att partierna bakom nya budgeten bytt fot.

T-banestädare lär sig svenska

MTR Tunnelbanan har inlett en satsning där lokalvårdare som önskar får en gratis vidareutbildning i svenska – examen i april för första gruppen.

Flygskatten slopas – men det dröjer

1

”Höghastighetståg nu!”

Thand Ringqvist till Skärgårdsstiftelsen

Tydliga krav ska bälta bussresnärerna

För att det ska bli lika självklart att använda bälte i buss som i bil behövs tydligare regler - det slår Transportstyrelsen fast efter att på regeringens uppdrag ha låtit utreda frågan.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång i veckan.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Biljettpriser i kollektivtrafiken höjs

Arkiv

Datainspektionen granskar SL:s kroppskameror

Apple Pay för Flixbus

Apple Play kan användas för biljettköp på Flixbus.

USA finns i MaaS-fronten

Kollektivtrafikaktören Transdev har gjort en internationell rapport om trender inom kollektivtrafikbranschen – det visar sig att USA leder MaaS-utvecklingen.

Malmö bästa cykelstaden

Enligt intresseorganisationen Cykelfrämjandet är det Malmö som är Sveriges bästa cykelstad 2018.

Fler ska använda bussbälte

När det finns bälte i bussen så måste passagerarna använda det – ändå låter de flesta bli. Ett seminarium i Stockholm tog upp bussbältet och lyfte förslag som på förbättringar.

Nettbuss julsatsar

Fler Flixbussar till jul

Väderkoll ska minska flygutsläpp

Norwegian ingår nytt avtal med Avtech – syftet är att minska utsläppen med hjälp av väderdata och därmed bidra till ett hållbart flyg enligt flygbolaget.

WiFi i Bergsslagen

Elskatt på elbussar blir kvar

Moderaterna och Kristdemokraterna har ingenting om slopad elskatt för elbussar i sitt budgetförslag – endast Centern vill att skatten ska bort.

Nextbike cyklar i väst

Stromma räddar konkursbåt

Stromma har ropat in skärgårdsbåten M/S Nya Skärgården – den tillhörde det konkursdrabbade rederiet Kulturbåtarna i Göteborg.

Arriva kör Pågatågen

Två toppar årets julöl!

RT-Forum har provat årets julöl och andra juldrycker i samarbete med Foodnet - resultatet är att två öl är i topp bland många fina brygder.

Självkörande bussar - i Borås!

Julita Gård vann turistpris

Tågkompaniet kör Krösatågen

Från 8-9 december är det Tågkompaniet som ansvarar för driften av Krösatågstrafiken – det handlar om ett miljardkontrakt för att köra Smålands omfattande pendeltågstrafik.

Veggeland till Nettbuss

Keolis depå i brand

Lundberg till Region Stockholm

Plus

5 snabba frågor...

Ahlskog till MTR

Tog steget till eget

Plus

5 snabba frågor…

Nytt bussdäck

Nobina i digital final

Blågrön bussatsning i Stockholms län

1

Jensen till MTR

Filmpris delas ut

Sänd till en kollega

0.192