Bussförar-SM 2017 har startat!

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Natten till 21 mars öppnade kvalificeringstävlingen för Bussförar-SM 2017 - Erika Ferling var snabbast och blev tävlingens första deltagare.

Tävlingen Bussförar-SM arrangeras årligen av Sveriges Bussföretag tillsammans med tidningarna RESFORUM och TRAFIKFORUM. Vinnaren – och därmed Sveriges Bästa Bussförare – koras i samband med finaltävlingen som går av stapeln 4 september på Gillinge Trafiksäkerhetscenter norr om Stockholm. Intresserad? Klicka HÄR för mer information och anmälan till Bussförar-SM 2017!
Projektledaren för Bussförar-SM, Jacob Albertsen växlade några ord med årets första tävlande i kvalificeringstävlingen, Erika Ferling , som jobbar på Traveller Buss AB i Stockholm.

Erika skickade in sina svar tidigt på tisdagsmorgonen, och på frågan varför hon ville vara med är svaret enkelt och tydligt: Det verkade roligt. Den bärande idén bakom tävlingen är att bussföraren ska uppmärksammas som yrkesgrupp och i förlängningen att det ska locka fler att pröva på yrket. Erika Ferling konstaterar:

– Tyvärr är vi inte så erkända för vårt yrke, det är inte bara att köra, det handlar om säkerhet, planering och service för att få nöjda kunder. Att anpassa sig till olika situationer som kan uppstå. Vi tar hand om våra kunder så de kommer fram på ett säkert sätt och i tid, säkerheten kommer alltid först.
Om det går så långt att Erika Ferling kommer till finalen så tror hon att den sparsamma körningen och mätningen av komforten inte ska vara några problem. Halkbanan och manöverprovet verkar spännande och det viktigaste momentet är självklart katastrofövningen.

Erika Ferling började sin bana som bussförare för 21 år sedan bakom ratten på en skolbuss. Sedan dess har det fortsatt med beställningstrafik i Frankrike och sedan 2008 är det Sverige som gäller.

Vi säger Lycka till och konstaterar att resultatet, och de 16 finalisterna presenteras veckan efter midsommar. Kvalificeringstävlingen pågår från den 21 mars till den 25 juni på http: //www.bussforar-sm.se/anmal-dig-har/


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Digitalisering ger kombinerad mobilitet

På Kollektivtrafikdagen samlade branschen olika aktörer för att diskutera framtidens kollektivtrafik. Ulf Bjersing från Hogia pratade om några av de möjligheter digitalisering innebär för utvecklingen av ett sömlöst resande, läs mer här!

Arriva kör vidare på Ekerö

Nya tunneltåget visat

Fler elbussar i SL

Titta – bussen kör själv!

I samband med att Volvo Ocean Race var i Göteborg visade Volvo Bussar upp sin fullstora elbuss som kör helt utan förare – Testen skedde i Frihamnen och många var där och tittade, läs om hur Volvo Bussar tänker här!

31 dog på vägarna i maj

Nyhetsbrev

Porträtt av Estland i Stockholm

Arkiv

Svensk modell lockar i EU

En helt ny kartläggning av den upphandlade busstrafiken väcker intresse i Europa - Den svenska modellen ligger i framkant nu när kollektivtrafiken inom EU ska öppnas för konkurrens 2020, läs mer här!

Kilström tar över i Keolis

Keolis Sveriges styrelse utsåg Jan Kilström till ny vd för det svenska bolaget 15 juni efter Magnus Åkerhielm som slutar - Jan Kilström tillträder sin position på Keolis 1 september, läs mer här!

Nobina förvärvar Samtrans

Nobina har ingått avtal om att köpa Samtrans av TransportIT Group 14 juni – Affären uppges vara värd upp till 500 miljoner kronor, läs mer om mångmiljonaffären här!

Sista smakresan med Bengtsson

Mariestads Islagrad Rothpils är inspirerad av Berlin där bryggmästaren Richard Bentsson startade sin karriär inom öl - Det handlar om en ädel brygd i samma klass som föregångarna, läs mer här!

Plus

5 snabba frågor…

...till Frida Christenson ny chef på Hogia Communications som startades för ett år sedan och därmed är det färskaste av alla bolag som ingår i Hogia-koncernen.

Plus

Proffsig hemsida för alla

Fler bussgymnasister behövs

Det är allt för få elever som väljer att utbilda sig till bussförare på gymnasiet – men fyra av dem körde buss till Busstorget i Sunne i våras med sin lärare.

Årets stadsbuss testad

SJ svarar på MTR:s kritik

MTR inledde för en tid sedan en rättslig process mot SJ genom att lämna in en stämningsansökan till Konkurrensverket i april. SJ tillbakavisar MTR:s anklagelser som de anser vara patetiska.

Plus

Tidsdifferentiering – ett enkelt och effektivt sätt att öka resandet

Inom persontrafikbranschen finns en lång tradition av att differentiera priserna utifrån avresetidpunkt för att nyttja ledig kapacitet. Det sker inom såväl flyg- som tågtrafik där priserna varierar över dagen.

Plus

Med framtiden i sikte

Magnus Rosén kom till Nobina och kollektivtrafikbranschen förra året med flera decennier inom maskin- och truckbranschen bakom sig. Nu ska han driva utvecklingen av den bussburna kollektivtrafiken i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Plus

Nytt på Birka 2018

Plus

5 snabba fågor…

Plus

Fint flyt för Birka

Satu Andersson kom till Birka Cruises sommaren 2013 och i sommar har hon varit vd för rederiet i fem år. Rederiet har profilerat sig på just kryssningar av olika längd och inriktning och kryssningar ligger i tiden.

Etanolen vinner den globala biobränsleligan

Står för 74 procent av världsproduktionen av biodrivmedel.

Plus

Julen - väl värd en marknad

Plus

Julmarknader i grannländerna

RT-Forum har här plockat ihop några i Danmark, Norge, Finland, Estland och Lettland.

Sjöstedt till Peru

Nora-pärla öppnar

Leap flyger in

Hallén lämnar bussbranschen

Plus

Åtal för Svegolyckan

Det går bra för BRA

Plus

Regeringen satsar

Plus

Praktik om avtalen

Plus

Om koncessioner

Plus

Mer av samma...

Plus

En dag i taget

Plus

Sömlös resa

Sänd till en kollega

0.139