23948sdkhjf

Bussbranschen i stark tillväxt

I bussbranschen finns framtiden och jobben, plus 34 procent anställda på tio år - Det visar Sveriges Bussföretags siffror.
Anställda i den svenska bussbranschen ökade under perioden 2003-2013 med 34 procent till 23 747. Bussbranschen är också en av de branscher som är bäst på att integrera nyanlända, av alla idag cirka 24 000 anställda bussförare i Sverige är 41 procent utrikes födda. Samtidigt behöver branschen rekrytera cirka 2000 förare om året de närmaste åren för att klara rekryteringsbehoven. Detta och mycket annan fakta om de svenska bussföretagen och den svenska bussbranschen finns att läsa i ”Statistik om bussbranschen” som publiceras idag.

– Över hälften av alla resor i den regionala svenska kollektivtrafiken görs i buss. Bussar som blir allt klimatsmartare. Idag kör över 75 procent av de svenska bussarna på helt förnyelsebara drivmedel. Vi leder omställningen till en fossilfri fordonsflotta, något vi är stolta och glada över. Med rätt villkor och skatter kan vi fortsätta den resan tillsammans med våra medlemsföretag, säger Anna Grönlund , branschchef och vice vd i Sveriges Bussföretag.

De svenska bussföretagen går också allt bättre. Under 2000-talet har omsättningen och förädlingsvärdena nästan tredubblats. Branschen uppvisar en ökad lönsamhet och soliditet. Samtidigt är bussbranschen viktig för samhällets gemensamma resurser – ett bussföretag betalar minst 200 000 kronor per buss i skatt – varje år.

En typisk svensk buss är vit, kör 5 599 mil per år och är fyra år gammal. Den kör också på förnyelsebara drivmedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078