Släpp elbussen fri!

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen
ELEKTRISKT - DET ÄR nåt konstigt med det. I alla fall när det kommer till hur elfordon inom kollektivtrafiken ska beskattas. För medan alla eldrivna spårfordon slipper skatta för elen som driver dem måste den eldrivna bussen betala, ett faktum som dock inte gäller trådbussarna. Bortsett från den lilla trådbussrenässansen i Landskrona 2003 så har det inte funnits någon mera omfattande trådbusstrafik i Sverige sedan vänstertrafiken avskaffades 1967. Eldrivet inom kollektivtrafiken var under många år lika med spårtrafik som politiker av alla tänkbara färger nästan alltid vurmar för.

FÖR SOM VI läser i Skatteverkets regelverk om skattefri el så gäller det endast ”förbrukning i tåg eller annat spårbundet transportmedel”. Inga spår? Då blir det skatt. Men det är ju en elbuss? Spelar ingen roll om den saknar tråd. Nu när batteridrivna elbussar introduceras på den svenska marknaden blir snedvridningen otrevligt uppenbar. Elbussen drabbas av en väsentlig årlig merkostnad som exempelvis spårvagnen slipper. Det här bromsar elbussarna från att få en växande marknadsandel inom den bussburna kollektivtrafiken. Elbussen är redan dyrare i inköp, så där skulle en elskattefrihet väga tungt i valet mellan fossilfria alternativ.

BAKOM DEN BAKVÄNDA ordningen ligger EU-regler, ett Direktiv 2003/96/EG. Den svenska regeringen rår alltså inte över frågan även om det hade varit klädsamt med någon slags agerande från den sidan eftersom sagda regering säger sig vilja gynna fossilfri kollektivtrafik där elbussen kör i en klass för sig, helt utan utsläpp. Även EU vill gärna se attraktivare kollektivtrafik med ny skonsammare teknik – gärna elbussar. Men ingen har lyft ett finger för att sprätta iväg det korkade direktivet som ligger som en hämsko över den utveckling som alla styrande säger sig vilja gynna. Om vi nu ska tro på vad de säger.

I STÄLLET HAR svenska och danska branschorganisationer gjort gemensam sak och skickat en skrivelse till Bryssel med krav på elskattefrihet också för elbussen – undertecknad av Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag, Trafikselskaberne och Dansk Busvognmænd. Skrivelsen kräver det för en lekman självklara att det ska råda lika skattevillkor för bussar och spårfordon som drivs av el. Vi får hoppas att EU läser och begrundar den föreslagna nya formuleringen att skattebefrielse ska gälla elektricitet som används för person- och godstrafik på järnväg, med tunnelbana, med spårvagn eller buss.

ELEKTRISKT DET STRÖMMAR ju som ni vet, härs och tvärs igenom tråden, sjöng bondkomikern Skånske Lasse på 1920-talet och senare Hasse & Tage. Ibland verkar det mera som kortslutning hos EU:s beslutsfattare eller kanske snarare strömavbrott i hjärnkontorets avdelning för logiskt tänkande. För hur lång tid ska det behöva ta att ändra ett 14-årigt EU-direktiv som var gammalt redan när det infördes?

MEN STOLLIGHETERNA FINNS också på hemmaplan, som regeringens så kallade elbusspremie. Det är bara det att inget privat bussbolag kan söka premien, bara de regionala kollektivtrafikmyndigheterna eller kommuner som kör kollektivtrafik i egen regi. En handfull ansökningar har inkommit för bedömning med så vitt känt noll resultat. Vad var tanken här? Det verkar ha blivit kortslutning direkt och här hjälper det inte att skylla på EU-regler som många trängda politiker plägar göra. Nej, se till att fixa det här bums! Låt alla bussbolag, privata som offentligägda, söka premien så att elbussarna kan sätta fart mot en avgasfri stadsmiljö. Det vinner alla på.

THOMAS DIETL
chefredaktör TRAFIKFORUM


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

App fixar språkförbistring

Transdev och Lingio har i innovativt språksamarbete skapat en polyglottisk språkapp – En slags ”Babel Fish” för bussförare, läs här!

Plus

Full fart i Kina

Medan Sverige funderar bygger Kina ut sitt nät av höghastighetsbanor för tåg i en rasande fart – Den nyaste modellen är för närvarande det snabbaste tåget i trafik över längre sträckor, läs mer om det här!

Framtidsfokus på Kollektivtrafik SYD

Plus

Optimisten mot pessimisten i klimatfrågan

När Transportföretagen bjöd in till frukostseminarium lät man optimisten Svante Axelsson gå en match mot Ulf Perbo i rollen som pessimistkonsult.

Plus

Färre hållplatser – fler resande

Det är inte fler busshållplatser som ger fler resande – tvärt om, enligt artikelförfattarna från Urbanet Analys. Färre hållplatser ökar bussens hastighet vilket kan locka dem som normalt väljer bort kollektivtrafiken.

Plus

EU-parlamentet godkände tallolja

Nyhetsbrev

Plus

Provkörd: Scania Citywide Elbuss

Som första journalist i världen fick Trafikforums redaktörskollega Tom Terjesen, norska Bussmagasinet, provköra Scanias hel nya elektriska buss. den typ som nu rullar i stadstrafiken i Östersund. Och den överraskade positivt, läs mer här!

Arkiv
Plus

Åkerhielm lämnar kollektivtrafiken

Keolis är en av Europas allra största aktörer inom kollekivtrafiken och den näst största i Sverige. Magnus Åkerhielm är vd sedan 2011 men nu har han valt att kliva av – i maj lämnar han jättebolaget som utvecklats bra under hans år i ledningen.

Plus

Äventyrligt dotterbolag

Go 4 Adventure är ett dotterbolag till Jönssons Buss i Sunne som drivs av den ena bussföretagarens dotter – En renodlad gruppresearrangör med fokus på aktiva resor.

Plus

Kryssningar för Gruppresor

Plus

Skräddarsydda resor

Plus

Kallt resmål i sikte

Plus

Jagar exotiska resmål

Plus

Nordnorge året runt

”Ny paketreselag positiv”

Bussbranschen är positiv till förslaget på ny paketreselag och resegarantilag – Förslaget kan fungera bra för såväl konsumenter som för branschen, enligt Sveriges Bussföretag.

Plus

Norrsken, kyla och äventyr

Nordnorge mitt i vintern – ett äventyr som har mycket mer att bjuda på än mörker is och snö. Kalla destinationer lockar och norr om Sverige väntar spektakulära norrsken, äventyr i naturen men också mycket smak och kulturupplevelser.

Plus

Beijing och kinesiska muren

Det är inte längre än 60 km mellan Beijing och den närmaste delen av kinesiska muren vid Mutianyu – Det gör det möjligt att hinna med både Förbjudna staden och världens längsta byggnadsverk på ett par dagar av hela Kinaresan.

Plus

Mer flyg till Kina

Statliga finska flygbolaget Finnair har sedan länge varit mycket starka på att knyta ihop Europa med Asien åt båda hållen. Helsingfors är den huvudstad inom EU som ligger närmast Fjärran Östern.

Plus

Matka håller ställningarna

Nordens största resemässa, Matka i Helsingfors noterar nära 71600 besökare i år - Ungefär lika många 2018 som under 2017 års mässa, här några godbitar från RT-Froums besök där!

Plus

Krymt busstorg på Matka

Den stora resemässan Matka i Helsingfors har under många år haft en egen avdelning för bussresearrangörerna, Bussitori eller Busstorget – Dock rejält nedkrymt visade det sig när mässan genomfördes i januari i år.

Hallsund till Best Western

Tre bolag – ett biljettsystem

Gratis Krösatåg i sydväst

Barfota? Nej tack!

RK öppnar i Kina

Albinsson blir hotellchef

Plus

Schönfelder lämnar bussbranschen

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Sänd till en kollega

0.492