23948sdkhjf

Nobina allt fossilfriare

Nobinas bussflotta med förnybara drivmedel är nu uppe i 72 procent - Och andelen kommer att bli ännu större under den närmaste framtiden.
Under våren och sommaren tar Nobina emot 138 nya bussar med anledning av de trafikavtal som startar under 2017. Bussarna börjar successivt gå i trafik från april till augusti 2017. Därmed ökar andelen av Nobinas bussflotta som kör med förnybara drivmedel från 55 procent till över 72 procent per den sista augusti. I Sverige, där merparten bussar körs, ökar andelen till över 85 procent.

Samtliga 138 fordon kommer att köras på förnybara drivmedel, och levereras av Mercedes-Benz, MAN och Solaris.

– Våra uppdragsgivare ställer allt högre krav på förnybara drivmedel, vilket är en positiv utveckling för alla. Det betyder att varje ny buss vi beställer tar oss mot ett mer miljövänligt och hållbart samhälle, säger Annika Kolmert , Strategi- och hållbarhetsdirektör för Nobina.

Huvuddelen av bussarna har även utökad ombordinformation i form av ”infotainment”-skärmar och USB-ladduttag för mobiltelefoner och surfplattor. De nya bussarna ingår, som tidigare kommunicerats, i några av årets aktuella trafikstarter för bland annat trafik i Malmö, Borås och Oslo.

Nobinas val av bussar görs baserat på uppdragsgivarnas busspecifikationer och utvärdering av bussens livscykelkostnad, det vill säga totala kostnader över livslängden som inkluderar bussens inköpspris, drivmedelsförbrukning, underhållskostnad och finansieringskostnad.

– När vi beställer bussar räcker det oftast inte att en bussleverantör har det lägsta priset för att svara upp mot de höga krav våra uppdragsgivare och vi själva ställer för att kunna leverera högkvalitativ kollektivtrafik. Klimatpåverkan tillsammans med bussens totala kostnader över livslängden är tungt vägande kriterier, säger Anna Jonasson , Direktör för Operativt stöd på Nobina.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093