Skellefteå satsar på biogas

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Skellefteå buss växlar upp sin satsning på biogasbussar - Nytt tioårsavtal med sex nya biogasbussar påskrivet.

Kommunägda Skellefteå buss tecknar ett nytt tioårsavtal med Länstrafiken och låser därmed in sin trafik i egen regi till 2028. Samtidigt blir det en satsning på förnyelsebara bränslen - i de åtta busslinjer som omfattas kommer biogasbussar att användas till 100 procent.

– Nya avtalet möjliggör för oss att ytterligare utöka vår satsning på miljömässighet, säger Skellefteås buss vd Andreas Olofsson .

Skellefteå buss är inne på sista året av ett åttaårigt avtal med Länstrafiken. Nu står det klart att Skellefteå buss har vunnit upphandlingen med kollektivtrafik på åtta busslinjer i Skellefteå kommun. Det nya tioårsavtalet med Länstrafiken träder i kraft den 1 januari 2018.

– Vi har mer än tio års erfarenhet av användande av biogasbussar redan från den första generationens biogasbussar. Vi besitter därför en stark kompetens på underhållssidan och det skapar ett mervärde för beställaren, säger Andreas Olofsson.

Investering i nya skolbussar
Innehållet i det nya avtalet gör att Skellefteå buss investerar i sex nya normalgolvsbussar i biogasutförande med utseende i likhet med den nya flygbuss som Skellefteå buss har lanserat för trafiken till och från Skellefteå Airport.

– Vi köpte in tio biogasbussar 2016. Med det nya avtalet kommer vi att köpa in sex biogasbussar under 2017. Utöver detta reinvesterar vi till 2018 i tio nya stadsbussar och sex nya skolbussar efter att vi hittills i skoltrafiken har använt äldre bussar som blivit över i vårt tidigare bestånd. Vi går nu ut och upphandlar inköpen som i ännu ett steg kommer att modernisera vår fordonsflotta, säger Andreas Olofsson.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Västtrafik köper 40 nya tåg

Västtrafiks stora tågupphandling är klar, värd nära 4 miljarder kronor – 40 nya tåg är beställda med leveransstart 2021, läs mer här!

De ska köra HelsingborgsExpressen

Nu är det klart vem som får äran att köra HelsingborgsExpressen med trafikstart i juni 2019 - Det blev offentligt när kollektivtrafiknämnden i Region Skåne meddelade sitt tilldelningsbeslut 23 mars, läs mer här!

Ett år med Skåne-appen

Andersson lämnar Visit Stockholm

Regeringen ger besked om miljözoner

Scania halverar utsläpp

Nyhetsbrev

Dags för Busstorget!

De nya lagarna om paketresor och resegarantier påverkar alla bussbolag som arrangerar paketreseliknande resor – Det är en av de tunga punkterna på Busstorget 2018, läs mer här!

Arkiv

Blom först i Bussförar-SM 2018

Henrik Blom var först ut av alla att göra kvalificeringsprovet till tävlingen Bussförar-SM 2018 - Välkommen säger vi till honom och påminner om att det nu går att anmäla sig till tävlingen, läs här!

Missa inte Kollektivtrafikdagen!

Kollektivtrafikdagen närmar sig, 14 maj är det dags för heldagsseminariet i Stockholm - Missa inte branschens stora möte med bland andra infrastrukturminister Tomas Eneroth, mera information och anmälan här!

Fler Viking-bussar i Finland

Fem stjärnor till Åland

Vinterskador drabbar tågen

Den sena vinterns snö och is har gått hårt åt många tåg – Hos Tåg i Bergslagen står många tågsätt i verkstaden, läs mer här!

Plus

Ny myndighet lyft för transporthistorien

Vid årsskiftet tog kulturdepartementet och Statens maritima museer över ansvaret för statens transporthistoriska samlingar. Vad kommer det att betyda för den som vill se mer transport på museum?

Gratis för Falköpingsseniorer

Plus

Branschen frågar politikerna 2

Kollektivtrafiken tillhör de branschen som är mest politiska av alla, beslut som fattas i EU avgör mycket men också hur politikerna väljer att tillämpa EU:s regelverk avgör.

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Liberalerna

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

App fixar språkförbistring

Transdev och Lingio har i innovativt språksamarbete skapat en polyglottisk språkapp – En slags ”Babel Fish” för bussförare, läs här!

Plus

Skräddarsydda resor

Plus

Kallt resmål i sikte

Plus

Nordnorge året runt

Hallsund till Best Western

Barfota? Nej tack!

RK öppnar i Kina

Albinsson blir hotellchef

Plus

Schönfelder lämnar bussbranschen

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Sänd till en kollega

0.372