23948sdkhjf

Skellefteå satsar på biogas

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Skellefteå buss växlar upp sin satsning på biogasbussar - Nytt tioårsavtal med sex nya biogasbussar påskrivet.

Kommunägda Skellefteå buss tecknar ett nytt tioårsavtal med Länstrafiken och låser därmed in sin trafik i egen regi till 2028. Samtidigt blir det en satsning på förnyelsebara bränslen - i de åtta busslinjer som omfattas kommer biogasbussar att användas till 100 procent.

– Nya avtalet möjliggör för oss att ytterligare utöka vår satsning på miljömässighet, säger Skellefteås buss vd Andreas Olofsson .

Skellefteå buss är inne på sista året av ett åttaårigt avtal med Länstrafiken. Nu står det klart att Skellefteå buss har vunnit upphandlingen med kollektivtrafik på åtta busslinjer i Skellefteå kommun. Det nya tioårsavtalet med Länstrafiken träder i kraft den 1 januari 2018.

– Vi har mer än tio års erfarenhet av användande av biogasbussar redan från den första generationens biogasbussar. Vi besitter därför en stark kompetens på underhållssidan och det skapar ett mervärde för beställaren, säger Andreas Olofsson.

Investering i nya skolbussar
Innehållet i det nya avtalet gör att Skellefteå buss investerar i sex nya normalgolvsbussar i biogasutförande med utseende i likhet med den nya flygbuss som Skellefteå buss har lanserat för trafiken till och från Skellefteå Airport.

– Vi köpte in tio biogasbussar 2016. Med det nya avtalet kommer vi att köpa in sex biogasbussar under 2017. Utöver detta reinvesterar vi till 2018 i tio nya stadsbussar och sex nya skolbussar efter att vi hittills i skoltrafiken har använt äldre bussar som blivit över i vårt tidigare bestånd. Vi går nu ut och upphandlar inköpen som i ännu ett steg kommer att modernisera vår fordonsflotta, säger Andreas Olofsson.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Nytt styre för bussforskning

Stefan Magnusson, vd Nettbuss Sverige, blev omvald till styrelsens ordförande på dagens årsstämma i Svenska Bussbranschens Riksförbund, BR.

Branschens nya styrelse

Sveriges bussföretag har valt ny styrelse på årsstämman som genomfördes under mässan Persontrafiks första dag 22 oktober – Gunnar Schön, Transdev, tar över som ordförande efter Magnus Åkerhielm som lämnade branschen i våras.

Bussen på undantag

Persontrafik är igång!

Volvo visar långfärdsbussarna

Kuren rullar själv

Nyhetsbrev

Öppning för biodrivmedel i EU

Nu ljusnar det litet när det gäller biodrivmedel – det tycks som om EU lyssnat på kritiken mot att sätta stopp för biodrivmedel som många i branschen kör på i dag.

Arkiv

Tågaffär värd 6 miljader

Brittiska järnvägsaktören Go-Ahead Nordic har vunnit sitt första tågkontrakt i Norge – affärens värde uppskattas till 5,8 miljarder norska kronor eller 6,3 miljarder svenska kronor.

Ny Flixbus-linje till Landvetter

Satsning på bussförarutbildning

Norweigian in efter flygkonkursen

Plus

Första bränslecellståget i trafik

Världens första vätgasdrivna tåg går sedan en månad i trafik mellan Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde och Boxtehude i delstaterna Niedersachsen och Bremen, norra Tyskland.

Plus

”Fusionen med Siemens enda alternativet”

Den planerade jättefusionen mellan Alstom och Siemens har stött på patrull i EU – men Alstoms vd Henri Poupart-Lafarge säger att planerna på ett samgående fortsätter som vanligt. Enligt honom finns helt enkelt inget annat alternativ.

Plus

Bättre trygghet i kollektivtrafiken

Ryslig Hallowen i Kolmården

Ny molnprodukt för kollektivtrafiken

Nu lanserar Hogia en ny molnprodukt som ska ge trafikföretagen en mer proaktiv störningshantering.

Rusning efter Interrail-kort

Effektivare halkbekämpning i sikte

Yigit till Taxi Stockholm

Ännu en rekordsäsong i Stockholm

Antalet kryssningspassagerare i Stockholms Hamnar ökar stadigt och slår även i år nytt rekord – det innebar mer körningar för bussföretagen.

Nya elbussar till Ale

21 dog på septembervägarna

Skåne: 501 bussförare fattas

Norrbotten: 154 bussförare fattas

Koldioxid - så tungt väger resmålet

Optidev för Västtrafik

Många nya i Trafikutskottet

Sundås till Transportföretagen

1

Tre zoner i Västtrafik

LEAN – för kollektivtrafiken

Självkörande i Sjöbo

De ska testa ERTMS

Manner till Finnair

Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Sänd till en kollega

0.137