Vinstgräns för busstrafik

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Regeringen inför vinstbegränsning för kommersiell kollektivtrafik – En oväntad uppgörelse mellan flera partier ligger bakom.

ALRIL, APRIL! Nej, någon sådan här uppgörelse mellan regeringen och andra partier har aldrig varit på tal, det var bara Rt-forums traditionella aprilskämt 2017. Här nedan kan den som vill läsa skämtet i sin helhet:

Vinster i välfärden är en het potatis när det gäller vård, skola och omsorg. Hittills har den debatten inte så mycket som snuddat vid kollektivtrafiken vars lilla kommersiella del inte får några skattepengar alls. Nu blir det annorlunda, erfar Rt-forum:

– Även om exempelvis den kommersiella busstrafiken inte är skattefinansierad så ska det inte gå att tjäna hur mycket pengar som helst på den som fallet är i dag, det är en viktig markering och del i en uppgörelse vi har gjort med Vänsterpartiet för att få dem att gå med på vissa vinster inom välfärden även i fortsättningen, säger Vanda Landström (MP), tillförordnad statssekreterare under miljöminister Karolina Skog (MP).

Därför införs ett vinsttak på 6 procent för alla som i dag bedriver kommersiell linjetrafik enligt gällande kollektivtrafiklag. Även om det kan ta tid för lagförslaget att gå igenom så kommer vinsttaket att gälla retroaktivt från dagens datum, det avslöjar en källa inom Riksdagens trafikutskott.

Men det räcker väl inte att få stöd av Vänsterpartiet om det här ska gå igenom?
– Vi i regeringen kommer att få med oss minst ett annat riksdagsparti på det här, sonderingar är redan gjorda och allt är i princip redan klart med Centerpartiet. Jag kan säga så mycket som att vi kommer att mer än halvera arbetsgivaravgiften för unga under 25 år för att få med dem, resten får vänta till nästa vecka då jag hoppas kunna presentera ännu ett nytt stödparti till vår rödgröna regering, säger Vanda Landström.
Därmed skulle hela den så kallade Dubbelstöten ha slagits tillbaka, något som gläder besöksbranschens organisation Visita. Sveriges Bussföretag har dock inte mycket att hurra för. Ty förutom vinstgränsen så har regeringen mer i bakfickan som drabbar många mindre och medelstora företag inom branschen. Planen är nämligen att söka stöd för ännu en lagändring som kommer att innebära att de som någon gång under de senaste fem åren drabbats av så kallad företagsbot för avvikelser från kör- och vilotidsreglerna ska kunna stoppas från att köra kommersiell kollektivtrafik av de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i respektive region. Om de regionala myndigheterna finner det lämpligt så kan bussbolagen som gjort fel stängas av också från möjligheten att lägga anbud på all slags upphandlad trafik, även skoltrafik, taxi och färdtjänst.

Är inte detta väl hårt - dels vinsttak och dessutom risk för total avstängning?

– Nej inte alls, vi vill få bort oseriösa bussföretag som inte kan sköta sig, vi konstaterar att det framför allt handlar om mindre bussbolag som verkar enskilt eller mindre bussbolag i så kallade samverkansbolag. Om de slarvar och bara vill tjäna så mycket pengar som möjligt så har de ingenting att göra inom vare sig den upphandlade eller den kommersiella kollektivtrafiken enligt vår mening, säger Vanda Landström. Hon fortsätter:

– Vi kommer dock att göra undantag för alla kommunala bussbolag liksom för de stora bussbolagen med en omsättning om minst 500 miljoner kronor. Storbolagen liksom de kommunägda är stabila, klarar stora trafikåtaganden och ska därför undantas från att stängas ute även om de missat litet kör- och vilotider liksom andra förseelser. Vi vet också att de flesta regioner föredrar stora bolag i stora avtal över mycket lång tid för att få just stabilitet.
Enligt de uppgifter Vanda Landström lämnar till Rt-forum i förtroende har undantaget till de stora, i vissa fall utlandsägda bussbolagen även inneburit att den svenska regeringen fått viktigt stöd inom EU-parlamentet från exempelvis tyska och franska EU-parlamentariker och dito kommissionärer. Det förekommer även uppgifter om att ett par av storbolagen är villiga att med finansiella medel hjälpa regeringen att få igenom sina förslag om det skulle knorra i samarbetet med exempelvis nämnda Centerpartiet.

Rt-forum har sökt Sveriges Bussföretag för en kommentar men fått veta att ingen finns tillgänglig för något som helst utlåtande under hela 1 april.


Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Kristdemokraterna

Plus

Nya Moderaterna

Plus

Centerpartiet

Plus

Socialdemokraterna

Plus

Vänsterpartiet

Plus

Liberalerna

Nyhetsbrev

Plus

Sverigedemokraterna

Arkiv
Plus

Miljöpartiet

App fixar språkförbistring

Transdev och Lingio har i innovativt språksamarbete skapat en polyglottisk språkapp – En slags ”Babel Fish” för bussförare, läs här!

Plus

Full fart i Kina

Medan Sverige funderar bygger Kina ut sitt nät av höghastighetsbanor för tåg i en rasande fart – Den nyaste modellen är för närvarande det snabbaste tåget i trafik över längre sträckor, läs mer om det här!

Framtidsfokus på Kollektivtrafik SYD

Plus

Optimisten mot pessimisten i klimatfrågan

När Transportföretagen bjöd in till frukostseminarium lät man optimisten Svante Axelsson gå en match mot Ulf Perbo i rollen som pessimistkonsult.

Plus

Färre hållplatser – fler resande

Det är inte fler busshållplatser som ger fler resande – tvärt om, enligt artikelförfattarna från Urbanet Analys. Färre hållplatser ökar bussens hastighet vilket kan locka dem som normalt väljer bort kollektivtrafiken.

Plus

EU-parlamentet godkände tallolja

Plus

Provkörd: Scania Citywide Elbuss

Som första journalist i världen fick Trafikforums redaktörskollega Tom Terjesen, norska Bussmagasinet, provköra Scanias hel nya elektriska buss. den typ som nu rullar i stadstrafiken i Östersund. Och den överraskade positivt, läs mer här!

Plus

Åkerhielm lämnar kollektivtrafiken

Keolis är en av Europas allra största aktörer inom kollekivtrafiken och den näst största i Sverige. Magnus Åkerhielm är vd sedan 2011 men nu har han valt att kliva av – i maj lämnar han jättebolaget som utvecklats bra under hans år i ledningen.

Plus

Äventyrligt dotterbolag

Go 4 Adventure är ett dotterbolag till Jönssons Buss i Sunne som drivs av den ena bussföretagarens dotter – En renodlad gruppresearrangör med fokus på aktiva resor.

Plus

Kryssningar för Gruppresor

Plus

Skräddarsydda resor

Plus

Kallt resmål i sikte

Plus

Jagar exotiska resmål

Plus

Nordnorge året runt

”Ny paketreselag positiv”

Bussbranschen är positiv till förslaget på ny paketreselag och resegarantilag – Förslaget kan fungera bra för såväl konsumenter som för branschen, enligt Sveriges Bussföretag.

Plus

Norrsken, kyla och äventyr

Nordnorge mitt i vintern – ett äventyr som har mycket mer att bjuda på än mörker is och snö. Kalla destinationer lockar och norr om Sverige väntar spektakulära norrsken, äventyr i naturen men också mycket smak och kulturupplevelser.

Hallsund till Best Western

Barfota? Nej tack!

RK öppnar i Kina

Albinsson blir hotellchef

Plus

Schönfelder lämnar bussbranschen

Sjölin till Go-Ahead

Swish - även för SL

Mångmiljonaffär för Svenska Neoplan

Vaktkameror hos SL

Plus

Sverigedemokraterna

Plus

Miljöpartiet

Plus

Kristdemokraterna

Sänd till en kollega

0.265